BEVAR STRANDEN: «Ta bilder, ikke steiner» oppforder lokale myndigheter på Skiathos. Foto: Shutterstock

Tar du steiner fra denne stranden på Skiathos kan du få 10.000 kroner i bot

De små rullesteinene på denne Skiathos-stranden er så populære souvenirer at lokale myndigheter har innført bøter for å fjerne dem.

Den avsidesliggende stranden Lalaria ligger i det nordøstlige hjørnet av Skiathos. Selv om den er uten veiforbindelse, er den et yndet utfartsmål både for turister og fastboende. De kommer med båt fra hovedstaden, eller med gode fjellsko fra baksiden.

De små eggformede rullesteinene er riktig nok ikke verdens beste å gå barbent på, men mange synes at de er dekorative og fine. Turistene fyller lommene med gratis souvenirer, skriver Lonely Planet.

les også

Fengslet for å ha plukket stein på stranden i Tyrkia

SKIATHOS: I den første Mamma Mia-filmen ble fastlandsscenene filmet her på Skiathos. Dette er brygga de reiste fra for å komme ut til «Kalokairi» Foto: Terje Bringedal

– Om vinteren slår bølgene fra havet og vinden fra nord inn mot de hvite bergartene som omgir stranden. Det er slik de unike hvite småsteinene blir skapt. Hvis naturen hadde hatt makt til å skape flere steiner enn de besøkende tok med seg, hadde det ikke vært noe problem. Men slik er det ikke. Også lokalbefolkningen tar med seg steiner for å dekorere i hagen, og bøtene som er innført nå gjelder også for dem, sier direktør for det greske turistkontoret i Skandinavia, Pavlos Mourmas til VG.

Steinplukkingen har blitt et så stort problem at strandlandskapet har endret karakter dramatisk i løpet av de siste ti årene.

I et forsøk på å beskytte stranden, har lokale myndigheter lansert en kampanje for å forby plukking av småstein. Det er satt opp skilt som oppfordrer til å «ta bilder, ikke steiner.» Bøtene for å bryte reglene er fra 400 til 1000 euro, tilsvarende 4000 til 10.000 kroner.

Pavlos Mourmas kjenner ikke til at det er innført bøter for å fjerne steiner på andre strender i Hellas, men ser ikke bort fra at det skjer flere steder.

Han påpeker at det ikke er tillatt å fjerne steiner eller marmorbiter fra arkeologiske og historiske steder i landet, inkludert Akropolis i Athen.

ANGRET: Turisten ville gi marmorbitene tilbake til Akropolis

Angret på marmortyveri

En amerikansk turist som brøt dette forbudet - uten å bli oppdaget - fikk til slutt så dårlig samvittighet at vedkommende sendte de ulovlige souvenirene tilbake.

I februar i år fikk direktøren for det greske turistkontoret i New York, Greta Kamateros fire små marmorbiter i posten. På Facebook skrev hun «Jeg mottok akkurat dette brevet. Innholdet gjorde at jeg fikk tårer i øynene.» Sammen med marmorbitene lå det en håndskrevet lapp hvor turisten ba mottakeren om å returnere dem til Akropolis.

Strengt i Tyrkia

I Tyrkia er det heller ikke tillatt å fjerne kulturminner. Definisjonen av hva som er et kulturminne har skapt store problemer for enkelte turister.

I 2013 ble en amerikansk 30-åring fengslet da han ble stanset med steiner fra en strand i håndbagasjen på flyplassen.

Mannen samlet på steiner, og denne gangen hadde han tatt med seg en rødbrun stein som kan ha vært del av en gammel mur, og et trekantet marmorstykke som turisten mente kunne være fra en moderne bygning, men som lokale myndigheter definerte som kulturminne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder