PARADISØY: Innfører forbud mot engangsplast og solkrem Foto: Daniel Slim / AFP

Aruba totalforbyr engangsplast

Den karibiske øya Aruba innfører totalforbud mot engangsplast i 2020.

I fjor vedtok regjeringen på Aruba å forby plastposer. Det ble tatt så godt imot at de nå går endas et skritt lenger og utvider plastforbudet til også å gjelde alle daglige forbruksvarer som plastkopper og sugerør.

Forbudet kommer til å bli introdusert som en overgangsordning ved årsskiftet i 2019, og ende som et totalforbud fra år 2020, skriver Arubas turistkontor i Nederland i en pressemelding. Aruba, som ligger i Karibia, er en del av Nederland.

les også

Forbud mot solkrem på paradisøy

ARUBA: Vil være mest miljøvennlig i Karibia Foto: Daniel Slim / AFP

Både turister og reiselivsaktører flere steder i verden blir stadig mer opptatt av å unngå plast.

Vi har tidligere skrevet om fem plastfrie hoteller som gjør det enklere for deg å reise mer miljøvennlig.

Ving kunne tidligere denne måneden melde om at det hverken blir sugerør eller rørepinner av plast i drinkene på noen av deres hoteller neste sommer. Sammen med sine eiere, Thomas Cook Group, skal de fjerne 70 millioner engangsartikler av plast i løpet av 2019.

Ving og Thomas Cook gjennomførte i oktober en undersøkelse som viste at 93 prosent av gjestene deres er bekymret over plastforsøplingen i havet.

I india var de tidligere ute med å gjøre noe med plastproblemet. Hovedstaden New Delhi vedtok forbud mot plastbestikk, plastkopper og plastposer allerede i 2016 skriver Infinitum Movement.

Også Frankrike vedtok i 2016 å innføre forbud mot plastkopper, plastbestikk og plasttallerkener fra og med 2020, ifølge Le Monde.

Den britiske regjeringen har også sagt at den vil forby salg av engangsprodukter i plast.

I Norge slår dagligvarehandelen et slag i krigen mot plast. I januar lovet butikkjeden Meny at de skulle fjerne alt plastbestikk fra hyllene i løpet av et år.

Pilsen blir også mer miljøvennlig. Ringnes var først ute med å fjerne den tettsittende “plastkondomet” som tidligere holdt boksene i sixpacken sammen.

Solkremforbud

På Aruba er det ikke bare plasten de kvitte seg med av hensyn til miljøet. Øya har i tillegg gjort det samme som stillehavsøyene Palau og Hawaii, og vedtatt forbud mot solkrem som inneholder spesielle stoffer. På Aruba er det oxibenzon de ikke vil ha. Dette forbudet blir også introdusert som en overgangsfase i 2019, med totalforbud fra 2020. Årsaken er at kjemikalier som oxybenzon skader korallrevene. Lokale produsenter har nå begynt å selge rev-vennlige solkremer som er laget av nedbrytbare naturprodukter.

Aruba har også i noen år hatt som mål å være fossilbrenselsfritt innen år 2020. Et av de siste miljøinitiativene er at det ledende hotellet på øyen, Bucuti & Tara Beach Resort, har blitt det første klimanøytrale hoteller i Karibia.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder