FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Feriehus til salgs for en euro på Sicilia

Av Maria Aarli-Grøndalen17.01.19 09:29 | Oppdatert: 29.01.19 09:10

Del saken på:

Sugen på hus i et italiensk ferieparadis? Billigere enn 10 norske kroner blir det neppe igjen. Men med boligene følger forpliktelser.

De er langt ifra innflyttingsklare i dag. Det dreier seg om forlatte hus i en liten landsby nord på øya. Tar du utfordringen får du dem nesten gratis, men du forplikter deg til å pusse opp innen tre år.

Her kan du lese ekspertenes beste råd dersom du vurderer å kjøpe oppussingsobjekt i utlandet.

Vi er mange som lengter etter sol og varme i mørke, stusslige januar, når alle sparepengene er brukt opp på fjorårets julegaver og all festivitas for lengst er over. Da er det godt å vite at det finnes fredfylte, pittoreske landsbyer i Italia med hus til salgs for en tredjedel av prisen på en espresso.

For en enkelt Euro kan du sikre deg drømmehuset, melder CNN. Med dagens valutakurs er det like under ti kroner. Tilbudet gjelder utvalgte hus i småbyen Sambuca, som ligger nord på Sicilia, men sør for flyplassen i Palermo.

Sambuca er en fjellandsby med utsikt over Middelhavet og lokale strender, kanskje ikke Europas mest populære strender på Instagram, men slettes ikke utrivelige strender heller.

Flere dusin eiendommer med husrom på mellom 40 og 150 kvadratmeter ligger nå ute for salg med prislappen 1 Euro. Målet er å gjenopplive et samfunn som i likhet med mange andre avsidesliggende småbyer i Italia, har vært offer for at innbyggerne har forlatt stedet til fordel for større byer.

Det er ikke første gang italienske hus blir lagt ut på billigsalg, men byens viseborgermester og turistrådsgiver Giuseppe Cacioppo, forsikrer at det ikke bare er et stunt for å få oppmerksomhet.

Et slikt stunt trengs vel knapt for å trekke folk til Sicilia, en destinasjon som VG Reise tidligere har kåret til et av fem eksotiske reisemål vi drømmer om.

– I motsetning til andre byer som bare har gjort dette som propaganda, eier byrådet i Sambuca alle husene til salgs for en Euro, sier Cacioppo til CNN.

– Vi er ikke meglere som forhandler mellom nye og gamle eiere og vi er villige til å omgå byråkratisk regelverk. Er du interessert i et hus, får du kjøpe det øyeblikkelig.

Du må likevel forvente å legge mer enn en tier på bordet før du kan flytte inn i ditt italienske dolce vita med høy garanti for solsikkerhet. Nye eiere forplikter seg til å renovere huset de kjøper innen tre år.

Renovasjonskostnaden forventes å koste minimum 15 000 Euro, eller omkring 150 000 norske kroner med dagens kurs. I tillegg kommer et depositum på fem tusen Euro, omtrent 50 000 norske kroner, som vil bli tilbakebetalt når renoveringen av eiendommen er ferdigstilt.

Viseborgermesteren er likevel sikker på at kjøpere ikke vil bli skuffet:

– Vi befinner oss i et naturreservat, pakket med historie. Vakre strender, skoger og fjell er rundt oss. Det er stille og fredfylt, et idyllisk sted å trekke seg tilbake for detox, sier han til CNN.

– Heldigvis gir utlendinger oss en hånd i korstoget for å redde vår fantastiske, arabiske kulturarv.

Sambuca ble opprinnelig grunnlagt at de gamle grekerne, deretter beseiret at Sarasenerne, som gjorde byen til et blomstrende senter for handel. Å vandre rundt i byen kan oppleves som et friluftsmuseum av kontrasterende arkitektur, skriver CNN.

De fleste av husene til salgs ligger i Sarasener-distriktet, mellom arkader og steinportaler og alleer som snirkler seg rundt.