FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Lyst på en skitur? Her er det ni kilometer natursnøløyper

Av Mona Langset16.11.18 16:27 | Oppdatert: 20.11.18 13:18

Del saken på:

Valdresflya er stedet dersom du vil gli av gårde i nypreparerte løyper på natursnø denne helgen. Der ligger ni kilometer med nyoppkjørte løyper klare til bruk.

Løypene på Valdresflya er gratis å bruke og åpne for alle. De siste dagene har de vært brukt både av folk flest og av landslagsløpere som har forberedt seg til sesongåpningen på Beitostølen denne helgen.

Akkurat denne helgen kjenner VG reise bare til Valdresflya og ett annet sted hvor det er mulig å gå i oppkjørte løyper på natursnø. Fredag ettermiddag ble det kjørt opp en to kilometer lang skøytetrase i Vågåfjell turløyper ved Hindsæter fjellhotell.

I flere områder hvor det har vært oppkjørt løyper på natursnø tidligere i høst, har mildværet ødelagt dem, for eksempel på Skeikampen og Geilo.

På Beitostølen, der eliteløperne konkurrerer i «Beitosprinten» frem til søndag, er den fem kilometer lange sløyfen de går på laget på kunstsnø som ble produsert på slutten av forrige vinter.

Stadig flere skisteder produserer nå snø på slutten av sesongen for lage tidligløyper neste høst. Sjusjøen og Trysil var tidlig ute med løyper på kunstsnø i år, men begge steder har løypene krympet. Nå har de rundt tre kilometer med brukbare løyper hver. Geilo og Dombås har 2,7 kilometer med løyper på kunstsnø.

Hvitt landskap

På Valdresflya har all snøen falt naturlig fra himmelen. Løypene på 1400 meters høyde ligger omkranset av hvite fjelltopper, og også utenfor løypene er det nok snø til at det går an å kite over viddene.

Løypene på Valdresflya kjøres opp av mannskap fra Beitostølen, et snaut kvarter unna.

– Dette er et tilbud som Beitostølen «bjudar på.» Alle kan bruke traseen som er så bred at det er god plass til både fristil og klassiske løyper, sier en entusiastisk PR-strateg Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene.

Ubeskjedent omtaler han Beitostølen som «det ypperste av hva både Norge og Norden kan oppvise akkurat nå,» fordi det er mildvær på lavere høyder. Men også på Beitostølen – som ligger på 900 meters høyde – gjorde mildværet mye av løypene om til smeltevann sist helg.

Denne helgen er det meldt sol og rundt null grader på Beitostølen lørdag og litt kaldere på søndag.

Trysil

Trysil hadde 6,5 kilometer langrennsløyper tidligere i høst, men har måttet stenge rundt halvparten. Nå er en tre kilometer lang løyper rundt langrennsarenaen åpen.

– Det meldes heldigvis kuldegrader fra søndag kveld. Vi har rigget oss klare med to ekstra snøkanoner på langrennsarenaen, så vi begynner å produsere snø så snart kulden setter inn, sier Johan Swärd, daglig leder i Trysilfjell Utmarkslag.

Alle kan trene på arenaen hele dagen, men er man i grupper fra seks personer må man booke treningstid mellom 08.00 og 17.00. Det koster 100 kr for voksne og 50 kr for barn per dag frem til 16. desember.

Sjusjøen

På Sjusjøen holdt de stengt en dag i forrige uke på grunn av mildværet, men nå er de i gang igjen med tre kilometer løype.

– Siden vi har sesongstart i skiskyting på Natrudstilen neste helg, har vi god standard på løypene nå, sier daglig leder for destinasjon Sjusjøen, Tone Alterskjær.

Hun forteller at de etter planen skal ha til sammen fem kilometer på kunstsnø i løpet av helgen.

– Vi har en «snøfabrikk» som kan produsere snø selv i mange varmegrader, og den jobber hele tiden. I tillegg har vi andre maskiner som lager snø når det er kaldt, forteller hun.

På Sjusjøen koster det 50 kroner per dag å bruke tidlig-skiløypene

Os

På Tos skiarena, som driftes av Os Idrettsalg, er en løype på litt over en kilometer kjørt opp på kunstsnø fra i fjor.

Geilo

Har hatt natursnøløype inn til Prestholsetra, men nå er det bare 2,7 kilometer kunstsnøløype ved skistadion igjen.

Vaset

På Vaset har de valgt å avlyse Valdres vinterfestival som skulle gått av stabelen neste helg, på grunn av for lite snø. Nå er det en liten sløyfe med kunstsnø ut fra stadion der, og den skal ha OK forhold. Men resten av det store løypenettet er foreløpig for tynt.

Dovre

Mens andre sliter med mildværet, har kunstsnøen i løypene klart seg bra på Dovre. Jon Linderud ved Dombås Skiarena melder om fine forhold i den 2,7 kilometer lange lysløypa som er kjørt opp på kunstsnø som er lagret fra i fjor.

I helgen blir det stor aktivitet med langrennslag og skiskytterlag som kommer for å trene.

– Mens andre har måttet stenge i perioder, har vi hatt løypene åpne hele tide siden åpningen 24. oktober, sier han.

Vet du om flere langrennsløyper?

Vi har sjekket Skisporet.no, og fulgt opp med å sjekke skistedenes Facebooksider, og ringt, for å prøve å kartlegge hvor det er mulig å gå på ski nå. Vet du om flere steder med oppkjørte langrennsløyper, kan du ta kontakt med journalisten.