FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Kritisk for verdens korallrev

Av Gjermund Glesnes05.03.11 13:10

Del saken på:

(VG Nett) Turister må ta sin del av skylden for at hele 75 prosent av verdens korallrev nå er truet, ifølge en ny rapport fra World Resources Institute (WRI).

Miljøvern-tenketanken har undersøkt tilstandene for korallrev verden over, og konklusjonene i rapporten «Reefs at Risk Revisited» er nedslående:

** 75 prosent av verdens korallrev er truet.
** I mer enn 20 land eller territorier langs Atlanterhavet, blant dem Florida, Dominikanske republikk og Jamaica, er samtlige rev truet.
** Den verst rammede regionen er Sørøst-Asia. Der er 95 prosent truet, og for rundt halvparten av revene er trusselen høy eller svært høy.
** Over en fjerdedel av verdens korallrev er i beskyttede områder, men mange steder er denne beskyttelsen lite effektiv.

- Rapporten er meget alvorlig. Det mest alvorlige er at tilstanden har blitt enda verre i løpet av de ti siste årene, siden forrige gjennomgang. Revene er enda mer truet nå, sier seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Jan Helge Fosså, til VG Nett.

- Hvis vi ikke gjør noe, vil samtlige korallrev i verden være truet i 2050. Da kan det være spikeren i kisten for revene, legger han til.

Marinbiolog og dykker Camilla Pettersen har sett skadede korallrev mange steder rundt om i verden.

- Årsakene kan være alt fra slitasje fra anker og trål, fiske med eksplosiver, overgjødsling til varmere havtemperaturer, sier hun.

LES RÅDENE: Slik dykker du uten å skade korallrev

Beskytter mot bølger

Koralldøden går hardt utover det biologiske mangfoldet i verden. Den får også mer umiddelbart følbare konsekvenser for lokalbefolkningen:

Fosså forklarer at skadede eller døde korallrev i tropene kan føre til matmangel for folk langs kysten, i tillegg til at de mange steder virker som bølgebrytere og dermed beskytter mot bølger og stormer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De verste fiendene til verdens korallrev er ifølge WRI overfiske, forurensing, utbygging i strandsonen sammen med den globale utviklingen med varmere hav og økte CO2-utslipp. Aller størst skade gjør overfiske og fiske med metoder som dynamitt eller tråling nær revene.

LES OGSÅ: Topp 10 dykkeparadiser

Turisttrussel

Også turisme truer korallrev. Nye hoteller kan gi utbygging i tidligere urørte områder, med tilhørende økte søppel- og kloakkutslipp. Samtidig fører turistene til økt etterspørsel etter sjømat og suvenirer, strandgjester kan trampe på rev nær stranden, og turistdykkere kan komme i skade for å brekke koraller, skriver WRI i rapporten.

Samtidig driver minst 94 land og territorier med korallrevturisme, 23 av dem i så stor skala at den står for mer enn 15 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

Fosså mener at turismen kan slå begge veier.

- Steder som driver korallturisme, må ta vare på korallrevene. Ellers forsvinner businessen. Turistdykkingen kan også føre til at dynamittfiskere får jobb i turistnæringen i stedet. Men det fordrer at dykkefirmaene er svært bevisst om hvordan de driver og hvordan dykkerne skal dykke, sier han.

LES OGSÅ: På jakt etter verdens største djevelrokke i Japan

Han bruker Rødehavet, der over 60 prosent av korallrevene er truet ifølge rapporten, som eksempel.

- Der er det kolossale mengder båter og turister. Da blir det veldig vanskelig at ikke noen kommer nær korallene, enten med svømmeføtter eller for å støtte seg mens de dykker. Man ser at en del av revene har blitt ødelagt av ankere, tauverk og bolter, sier han.

Camilla Pettersen mener at ankere fører til de største skadene. Men også kloakk fra dykkebåtene og hotellene langs strandlinjen ødelegger, fordi de gir grumsete vann og algeoppblomstring som stjeler livsviktig sollys fra korallene.

- Dykkebåter som har dusj og toaletter om bord, slipper ofte urenset kloakk rett i sjøen. De fleste pleier å tømme toalettene under sjøgang, mest av hensyn til at dykkerne skal slippe å måtte svømme i toalettpapir, sier hun.

Bedre i Norge

Langs Norskekysten ser det lysere ut. Her har korallrevenes tilstand ifølge Fosså blitt bedre enn den var for 10-15 år siden.

- Da oppdaget vi at en god del rev var ødelagt av tråling. Derfor ble det innført forbud mot å tråle ved rev. Både forvaltere, fiskere og forskere er enige om å bevare korallrevene. Men på sikt kan havforsurningen være en trussel også her, sier Jan Helge Fosså.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!