FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hurtigrutens «olding» selges

Av Dag Fonbæk 08.09.11 14:10 | Oppdatert: 08.09.11 15:28

Del saken på:

(VG Nett) En solid dose kystkultur klapper til kai når det 55 år gamle hurtigruteskipet «Nordstjernen» nå fases ut, slik Hurtigruten har planer om.

... med skipsspøkelse på kjøpet

Det klassiske, veldreide hurtigruteskipet går fortsatt i fast rutetrafikk langs Norskekysten - men nå kan det gå mot slutten.

Reiselivet jublet etter Hurtigrutens NRK-suksess

- Hvis utleide MS «Finnmarken» hentes hjem fra Australia til våren, er det ikke lenger behov for «Nordstjernen»s tjenester i hurtigrutetrafikken, sier Hurtigrutens talsmann Stein Lillebo til VG Nett.

Får avløsning

NRK Nordland meldte nylig at Hurtigrutens eldste fartøy, bygget 1956, skal selges.

SE BILDESPILL: Nordstjernen er veteranen blant kystens slitere

- Noen formell, endelig beslutning om å selge «Nordstjernen» er ikke tatt, men det kan skje som en følge av at «Finnmarken» hentes hjem, sier Lillebo.

Må gi svar

I løpet av september må australierne som har leid MS «Finnmarken» som hotellskip de siste 18 månedene si fra om de vil forlenge leieavtalen eller ikke.

Hentes skipet hjem til Norge, er det slutt for «Nordstjernen».

LES OGSÅ: - Hurtigruten et anti-cruise

Etter å ha seilt spesialcruise blant annet i Svalbard-farvannet i flere år, ble «oldies'en» satt inn igjen i fast rutetrafikk langs kysten da «Finnmarken» dro til Australia - selv om skipet langtfra har de samme bekvemmeligheter som Hurtigrutens mer komfortable skip.

Classic-skip

Noen passasjerer sverger til gammelskipene - men å seile «Nordstjernen» og nesten like gamle MS «Lofoten» (fra 1964) på egne classic-cruise langs Norskekysten har vært forsøkt før - uten at det viste seg økonomisk drivverdig.

«Nordstjernen» skal også ha sitt eget spøkelse om bord, som lager uforståelige lyder om natten.

Angivelig var det en tysk arbeider fra skipsverftet Bluhm und Voss i Hamburg som omkom under byggingen og som siden har gått igjen på skipet.

- Passer på oss

- Han er vel her og passer på oss. Vi har full tillit til at han vil oss vel. Hadde han villet oss noe ondt, hadde vi merket det, sa kaptein Kåre Søllevold om saken i et Norge Rundt-innslag på NRK.

LES OGSÅ: Ingen vil konkurrere med Hurtigruten

En eventuell kjøper får spøkelset på kjøpet - men gamle «Nordstjernen» kan bli vrien å selge.

- Fartøyet er en svært viktig del av vår verneflåte. Det er det siste passasjerfartøyet av den typen som har de klassiske linjene i behold, sier Alexander Ytterborg til NRK Nordland.

Trenger eksportlisens

Ytterborg leder fartøyvernseksjonen hos Riksantikvaren og tror det kan det kan bli vanskelig å få solgt «Nordstjernen» til en god pris på det internasjonale markedet:

GODT NYTT I FJOR: Vinterrekord for Hurtigruten

- Skipet er så gammelt at norsk lov gir Hurtigruten pålegg om å søke om eksporttillatelse dersom båten skal selges ut av landet, sier Ytterborg.

- Må tas vare på

Uansett vil ikke Hurtigruten tillate at den gamle sliteren blir liggende og forfalle.

- Nei, det vil vi ikke sitte å se på. En eventuell kjøper må forplikte seg til å drive båten videre som veteranskip, understreker Stein Lillebo.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!