FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er verdens nye naturlige underverker

Av Gjermund Glesnes14.11.11 14:38

Del saken på:

(VG Nett) Fire år etter kåringen av verdens nye underverker har nå naturens underverker blitt kåret.

Men hele kåringen får sterk kritikk

Amazonas, Halong Bay, Iguazu Falls, Jeju Island, Komodo, Puerto Princesa Underground River og Table Mountain er kåret til verdens syv nye naturlige underverker.

Det er sveitsiske New7Wonders som har arrangert avstemmingen, med kandidater over hele verden. Allerede i den første utsilingen - fra 440 til 77 kandidater - ble det ifølge australske Daily Telegraph avgitt over en million stemmer. Senere kortet et panel av eksperter listen ned til 28 finalister, som har kjempet om underverk-status inntil fredag.

BILDESPESIAL: Se de syv «underverkene»

Da stengte avstemmingen, og arrangøren kunngjorde resultatet fredag kveld norsk tid - riktignok med en presisering av at den endelige tellingen ikke vil bli offentliggjort før etter nyttår.

Nordmenn må belage seg på å reise et stykke for å se underverkene, siden ingen av dem ligger i Europa. De er Amazonas, Halong Bay i Vietnam, Iguazu Falls på grensen mellom Brasil og Argentina, Jeju Island i Sør-Korea, øya Komodo i Indonesia, Puerto Princesa Underground River i Filippinene og Table Mountain utenfor Cape Town i Sør-Afrika.

De syv stedene kan vente seg en betydelig turisteffekt, hvis den nye listen over underverk får i nærheten av samme gjennomslag som New7Wonders' originale prosjekt, som var å kåre verdens syv nye underverk.

Den nye kåringen har imidlertid måttet tåle et svært kritisk søkelys.

* Den har ingen status med noen internasjonal eller vitenskapelig organisasjon, som f.eks Unesco.

* Avstemmingsmetoden er helt uvitenskapelig.

* New7Wonders krever penger fra kandidatene. I mai trakk myndighetene på Maldivene seg fra hele konkurransen, ifølge Guardian etter å ha mottatt et krav om en halv million dollar (2,8 mill kroner).

Tidligere ordfører Gordon Oliver i Cape Town - som faktisk «stakk av» med ett av underverkene - er svært kritisk til hele opplegget:

- Hvilken autoritet har denne organisasjonen til å avgjøre at et naturfenomen er finalist? For meg virker det som at denne konkurransen er egennyttig og muligens uærlig, sier Oliver til The Cape Times.

New7Wonders nekter for anklagene om at de krever store pengesummer fra kandidatene.

For ordens skyld, her er de syv nye underverkene som ble kåret i 2007: Den kinesiske mur, Taj Mahal i India, Machu Picchu i Peru, Petra i Jordan, Colosseum i Roma, Chichén Itzá i Mexico og Kristusstatuen i Rio de Janeiro, Brasil.

Den opprinnelige listen, antikkens syv underverker, besto av: Kheopspyramiden, Zevs-statuen i Olympia, mausoleet i Halikarnassos, Artemistempelet i Efesos, Babylons hengende hager, kolossen på Rhodos og fyrtårnet på Faros ved Alexandria.

Interessert i reise? Slik holder du deg oppdatert:
Følg VG Reise på Twitter!
Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!