FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hanne Sørvaags ferieminner: Et reiseliv uten bamseklubb

Av Mona Langset07.08.16 07:52

Del saken på:

Faren likte ikke charterferier, derfor tok han alltid døtrene med på reiser langt unna masseturismen. Det la grunnlaget for Hanne Sørvaags reiselyst.

– Hva er ditt første ferieminne?

– Jeg husker spesielt godt da pappa, søsteren min og jeg dro til Jugoslavia i 1987. Pappa likte dårlig charterferie og menyer på norsk, så hvis vi så antydning til noe turistaktig, var vi på første buss oppover fjellene eller inn til godt skjulte landsbyer.

Vi bodde hos en eldre dame i Malinska, og møtte aldri naboen hjemmefra.

I Jugoslavia var det nydelige klipper og strender, og vi fikk en ekte opplevelse av stedet og av folk.

Andre år var vi på øyhopping i Hellas og togloffing gjennom Europa.

Jeg var alltid litt misunnelig når venninnene mine snakket om bamseklubber og søte svenske gutter etter ferien, men i dag er jeg glad for disse spesielle reisene. Har blitt litt sånn selv.

Jugoslavia i dag: Kroatia for badenymfer og adrenalinfriker

– Hvor går din drømmeferie?

– Har alltid elsket San Fransisco, det er noe med stemningen som kan få en til å føle seg som verdens kuleste. Litt corny og spennende shopping, god mat og drinker, passe avslappa stemning og fine folk.

Les også: Musikeren traff en nerve med blogginnlegget «Uten deg».

– Hvor gikk ferien du aldri glemmer?

– Til Filippinene. Jeg bodde i en liten bungalow, på en egen strand, og ble invadert av kakerlakker midt på natten.

Mens jeg hylte og skrek og kastet kakerlakkene ut, oppdaget jeg at det ikke var noen andre der. De ansatte på resorten hadde dratt hjem, og det var ingen andre gjester. Tunnellen bort til andre folk var fylt med vann på grunn av tidevannet. Fra paradis til mareritt.

Også Fillipinene: En fredet verden under vann

– Hvem var din beste ferieflørt?

– En nydelig jazzpianist fra New York som jeg møtte på yogatime på stranden på Aruba.

– Hva har du alltid med deg på tur?

– Ørepropper og Ibux. Da klarer jeg hva det skal være, ingenting er verre enn 17 timer på fly med gråtende barn, eller tannverk på ferie.

– Hvis du skulle klare deg med bare tre ting på tur – hva ville du tatt med?

– One-piece, bikini og bok.

– Hva er den beste reisedingsen?

– Sovemaske. Så jeg kan sove overalt.

Les også: Slik får du sove på flyet

– Ditt hemmelige reisetips?

– Druer på fly. Det gjør en hydrert uten å måtte på do hele tiden, også spiser jeg ikke noe annet på flighten. Da overstyrer matklokka soveklokka, og man slipper unna jetlag.

– Hva er favorittantrekket på fly?

– Løs, myk bukse og lave sko, toppe det med kasjmirgenser og favorittveska for å sikre stilen. Må også ha et stort bomullskjerf med meg, enten for å ha rundt halsen eller legge over meg når jeg skal sove.

Les også: Ble nektet å fly i dette antrekket

– Din verste bomtur?

– Gran Canaria midt i sesongen, da det kommer sterk vind fra Sahara. «Fångad av en stormvind» med vinterjakka fra Norge på, hele uka.

– Hva er dine beste hotelltips?

– I Rotterdam finnes et dødskult hotell der hotellnøkkelen er en stor filmrull med gøye ting oppi. Midt i rommet står det gjerne et gammeldags badekar, og på de rommene som går over to plan, er det gjennomsiktige gulv i andre etasje. Litt småkinky og retro.

– I Stockholm er favoritten hotellet til Bjørn og Benny fra Abba, Hotel Rival. Det inneholder alt de selv savnet da de var mest på veien: En «Honesty Bar», der du kan betale det du ønsker for drinken i en selvbetjent bar, deilige puter og dyner, DVDer til utlån, og resepsjonister som vet hva du heter.

– I LA er det «The Standard». Hotellet som er med i en episode av Sex & the City, er akkurat like kult, like mange Hollywood-fjes, og like digg frokost som du får inntrykk av.

– Hvor får du den beste maten?

– I Berlin er det masse vegetarisk og vegansk mat. Det er det jeg aller helst spiser, og der finnes det på hvert lille hjørne, så jeg føler meg aldri kravstor eller rar.

– Hva er ditt flaueste ferieminne?

– Det må være i Spania, da jeg og venninna mi drakk oss fulle og ble med noen danske musikere på nachspiel til sola sto opp - den dagen vi skulle hjem!

Hele charterfølget måtte vente mens vi kastet ting i koffertene og heseblesende ramlet inn i bussen i kjolene fra kvelden før.

– Hvor drar du helst i Norge?

– Jeg må jo si at fjelltur i Svolvær var en fantastisk opplevelse. Ellers syns jeg at Skudeneshavn og gården på Sørvåg er nydelige steder for eksempel for stand-up-paddling mellom små klipper og strender. Så der er jeg om sommeren.

– Hva MÅ du gjøre når du er på ferie?

– Komme meg opp på et høyt utsiktssted. Det tipset fikk jeg da jeg reiste som mest som låtskriver, men aldri fikk tid å se så mye. Hvis du kommer deg høyt opp, får du en utrolig fin følelse av byen du er i, enten det er i en skybar, eller på en fjelltopp.

– Favorittfølge på tur?

– Det er jo aller koseligst å være på kjærestetur da. Da har man alt, en å finne på koselige ting med og for, og som kan få hjertet til å ta en salto i ny og ne. Så er det utrolig koselig å sløve i hotellsenga til langt på dag og bare bestille roomservice.

Husker du? Vondt å dele det som er sårt

– Hvem ville du ha strandet på en øde øy med?

– Selv om George Clooney er klassisk som en Fender-gitar, pleier jeg å si Dolly Parton, hvem kan vel kjede seg da?

– Hvor må du reise før du dør?

– Maldivene. Har prøvd et par ganger, men får kjeft av venninnene mine for at jeg skal reise til «Honeymoon-land» alene.

Men en dag. Med eller uten mann.

Tips: Her er fire romantiske reiser

Fire kjappe:

Naken eller bikini? Bader gjerne naken så lenge ingen ser meg, men det blir jo mest bikini da.

Småfull eller edru? Liker best å være edru på yoga-ferier, men ellers er småfull på hvit sangria, det er en vinner.

Lakenskrekk eller tidlig i seng? Lakenskrekk. Men noen unntak: Tidlig i seng for å få mest ut av neste dag.

Sparebluss eller svidd kredittkort? Dårlig på sparing på tur, har som regel makset et kredittkort eller to når jeg kommer hjem.