FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik blir fremtidens sikkerhetskontroll

Av Dag Fonbæk 13.08.15 09:51 | Oppdatert: 18.08.15 09:16

Del saken på:

Glem nakenskannere, pipeporter og vekternes klamme kroppsvisitering. Snart får flyplassene «screening in motion», der du sikkerhetssjekkes mens du beveger deg.

Nå skal du sjekkes i farta

– Om 15–20 år, kanskje før, vil «screening in motion» være helt vanlig på flyplasser verden over – også her i landet, spår securityrådgiver Ole Folkestad i Avinor.

Sikkerhetskontrollen er ett av stedene på flyplassen som skaper køer og forsinkelser. Flaskehalsen irriterer passasjerene og påfører flyplassene store kostnader. Det er ikke få kontrollører som er i sving på Oslo Lufthavn en travel reisedag i fellesferien.

– Derfor jobber flyplassindustrien med å utvikle kontrollformer som både er raskere, smidigere og som ikke medfører like stor bruk av sikkerhetskontrollører, sier Folkestad.

Bedre flyt

Målet er å skape best mulig fri flyt gjennom lufthavnen – samtidig som sikkerheten ikke svekkes.

– «Screening in motion» innebærer at flypassasjeren går gjennom en kort korridor, der detektorer på siden «leser» om du har våpen skjult på kroppen eller andre ulovlige gjenstander i lommene, forklarer security-rådgiveren.

Du stanser altså ikke opp ved «pipeporten» som i dag for å ta av jakken, hente ut PC og plastposen med hudkrem osv. av håndbagasjen – men skannes i det du går rett gjennom korridoren.

Oppfatter skanneren noe mistenkelig, blir du tatt til side.

Iris-skanning?

Før du kommer så langt har du sjekket inn bagasjen i ekspressfart og identifisert deg med bilde-gjenkjennelse, fingeravtrykk eller iris-kontroll (øyet).

– Det finnes flere måter å sjekke ID-en på, sier Ole Folkestad. – Men poenget er at det skal gå raskt og effektivt.

Allerede i 2017, når den nye terminalen (Pir Nord) på Gardermoen blir tatt i bruk, vil selve innsjekkingen gå kjappere med 34 fleksible «walk through»-skranker, som gjør at passasjerene skal kunne gå mer rettlinjet gjennom hallen til sikkerhetskontrollen, forklarer Thorgeir Landevaag, direktør for operativ koordinering av 14-milliardersutbyggingen på Gardermoen.

Håndbagasje-kontroll

Tilbake til fremtiden: Også håndbagasjen kvitter du deg med før du kommer fram til sikkerhetskontroll-korridoren – nettopp for at det skal gå raskere.

Håndbagasjen gjennomlyses på et eget sikkerhetsbånd, uten at du trenger å ta ut PC, væske-plastposen og andre ting.

– Ved enden av korridoren får du utlevert håndbagasjen din – eller du kan velge å hente den ut andre steder i terminalen, som f.eks. ved «gaten», forklarer Folkestad.

Da bruker du i så fall smarttelefonen for å påkalle håndbagasjen smarttelefonen din...

«Screening in motion» vil revolusjonere reiseopplevelsen og bruken av flyplassene, mener Avinors sikkerhetsrådgiver.

Skal gi god flyt

I dag jobbes det med «screening in motion»-teknologier som ikke bare «ser» metall, væske og annet materiale, men som også identifiserer objektet ut fra formen det har.

Det betyr at et nøkkelknippe i lommen, som i dag fører til kroppsvisitasjon, ikke lenger må undersøkes av kontrolløren. Maskinen ser hva og hvor.

– Produsenter av sikkerhetsutstyr har utviklet seg fra å være rene produsenter av «hardware» til å tenke mer prosess, som skal gi bedre flyt gjennom sikkerhetskontrollen, sier Ole Folkestad.

– Selv om mye av teknologien allerede er på plass, er det først når utstyret kan brukes til å kontrollere passasjerer i bevegelse at vi virkelig oppnår besparelser i tid og ressursbruk, sier security-rådgiveren.

Bort med plastposen

Det første vi vil oppleve av lettelser i kontrollregimet er at vi snart slipper å ta ut plastposen med kremer og væske fra håndbagasjen. EU har signalisert at væskeforbudet sannsynligvis blir opphevet i 2016.

I løpet av et års tid tar norske flyplasser også i bruk såkalte «security skannere» kjent fra bl.a. Schiphol-flyplassen ved Amsterdam.

Slike har vært testet ut en stund, blant annet på Oslo Lufthavn, med gode erfaringer, ifølge flyplassens kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen.

«Pepperkake-menneske»

– Utviklingen av dette utstyret går svært raskt, og «security skannere» kan bli tatt i bruk på permanent basis allerede i år, sier han til VG.

Sikkerhets-skannerne bygger på millimeterbølge-teknologi, og påviser hvor på kroppen en mistenkelig gjenstand er (lommer etc.). Dermed kan sikkerhetsoperatøren gå «rett på sak» og avklare situasjonen raskt. Dermed går køtiden i sikkerhetskontrollen ned.

Funnene på skjermbildet markeres på et «pepperkake-menneske». Skanningen avslører altså ikke mer av kroppene våre enn dette, beroliger Ole Folkestad.

Gardermoen i 2040...

Enklere, kjappere, mer sømløs. Flyplass-opplevelsen vil bli en helt annen om noen år, skal vi tro luftfartseksperter som har kikket i krystallkulen. – Mer av flyplass-prosessene vil bli automatisert, sier Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef på Oslo Lufthavn.

VGTV:Slik skal du sikkerhetssjekkes i fremtiden

– Mange prosesser blir vesentlig forenklet. Andre fjernes helt, tror han.

Hvordan blir møtet med Gardermoen i 2040?

* Du går gjennom sikkerhetskontrollen nærmest uten å merke den.

* Håndbagasjen kan du plukke du opp ved «gaten», sikkerhetssjekket og godkjent.

– Sømløs reise

– Passasjerene vil sannsynligvis få en mye mer sømløs reise fra dør til dør, der kontrollpunktene ikke merkes og du sjekkes mens du beveger deg, forklarer Andersen.

* Innsjekk og passkontroll er gjort unna idet du bestiller billetten.

* ID-sjekken skjer automatisk idet du ankommer flyplassen.

* Bagasjen håndteres i større grad av andre enn passasjeren selv, fra dør til dør om man vil.

* Varene du handler venter på deg hjemme når du er tilbake.

– Flyplassterminalen vil i 2040 betraktes som en del av selve ferien – full av opplevelser og tilrettelagte tilbud som skal gi deg kvalitetstid og sluse seg inn i «flytsonen» din – før du kommer på flyet, spår Andersen.

– Er du i businessmodus, vil terminalen fremstå som et enda mer effektivt sted, der tjenestene du pleier å benytte er lagt til rette for deg når du ankommer, spår OSL-talsmannen.

Science fiction?

Kan hende er verden kommet enda lenger i 2040:

* Om noen år vil passasjeren kunne bestille billett ved å snakke direkte til rommet/datamaskinen i huset: «Kjøp en flybillett for meg til Barcelona».

* Du kjører i førerløs bil helt frem til terminalen. Bilen kjører rett til forhåndsbooket, anvist p-plass.

LES OGSÅ: Sjekk ventekøen med mobilen

* Robotarmer løfter ut bagasjen fra bagasjerommet. Innsjekking skjer automatisk.

* Innenfor sikkerhetskontrollen spiser du på restaurant, der livretten din foreslås automatisk, og du betaler med klokken.

Med nye klær...

* I flyplass-butikkene finnes skjermer der du kan se deg selv med nye klær på. Betal på skjermen og få varene levert når du kommer fram.

* Basert på all tilgjengelig informasjon, samt indikatorer som lodder dagsform, BMI, blodsukker, kredittverdighet etc., får du din egen concierge (veiviser), som du henter opp via smarttelefonen din, og som geleider deg der rundt på flyplassen.

Conciergen din vet allerede hvilke tilbud som passer deg – og leder deg til de kommersielle områdene eller stillesoner, sovesteder, jobb-soner osv.

Eksterne lenker