FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nikolai (12) arrestert i Italia: 8000 i bot for falsk Rolex

Av Jon Magnus23.06.06 17:17 | Oppdatert: 26.06.06 10:39

Del saken på:

Klasseturen til Italia ble en sjokkopplevelse for norske Nikolai (12).

FIRENZE (VG) 12-åringen ble arrestert og bøtelagt med 1000 euro fordi han hadde en Rolex-kopi på håndleddet.

- Jeg ble litt redd, for jeg skjønte ikke hva jeg hadde gjort galt. Jeg forsto heller ikke et ord av hva politimennene sa, sier Nikolai Kvamme til VG.

- Men jeg gråt ikke. Det gjorde derimot en av vennene mine, som også ble tatt med i politibilen.

Gjemte Rolex'en

Arrestasjonen skjedde under en politirazzia på St. Lorenzo-markedet i sentrum av Firenze. Her får intetanende turister kjøpt piratkopier av klokker, vesker, belter og solbriller for en billig penge.

Nikolai og fem av hans klassekamerater ble arrestert og ført vekk. Andre fra klassen hans slapp unna, fordi de skjønte hva som skjedde, og fikk gjemt piratvarene på kroppen.

- En av guttene i klassen fikk gjemt Rolex'en i underbuksen, smiler Nikolai, der han sitter vel hjemme i Zürich igjen.

Han går på den internasjonale skolen i byen, siden familien for tiden bor i Sveits.

I dag er Nikolais familie glad for at boten for å ha kjøpt en pirat-Rolex «bare» ble på 1000 euro. For den kunne like godt ha blitt på 10000 euro, eller 80000 kroner, som er maksimumsboten for denne type saker.

Nikolais opplevelse i Italia er et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå hvis man kjøper piratkopier av kjente merker i EU-området, og da spesielt i Italia.

- Denne saken bør tjene til skrekk og advarsel for alle nordmenn som har tenkt seg sørover på ferie i sommer, sier Nikolais mamma, Frøydis Kvamme.

På shopping

- En ting er at piratprodukter kan bli uhyggelig dyre med politiets bøte-iver. En annen sak er det skandaløse i at politiet arresterer, låser inn og bøtelegger et barn, som umulig kan forstå hva galt han har gjort.

Nå har Frøydis Kvamme og ektemannen Børge koblet inn den norske ambassaden i Roma, i håp om å få annullert Firenze-politiets bøtelegging av sønnen.

Klasseturen i 7. går hvert år til Firenze, der barna studerer renessansetiden med museumsbesøk og oppgaver. Og innimellom blir det tid til shopping:

- Jeg hadde ikke klokke, forteller Nikolai, men fikk låne en gammel Swatch av pappa, slik at jeg kunne holde møtetidene mens jeg var i Italia.

- Men remmen røyk, og da jeg var på markedet på St. Lorenzo-plassen midt i byen, var det mange flotte billigklokker til salgs. Jeg kjøpte en Rolex-kopi til 18 euro - 150 kroner - av en mann, satte den på håndleddet og trodde alt var i orden.

Nikolai kjøpte klokken på onsdag, og torsdag var han tilbake på markedet sammen med vennene. Da slo politiet til!

Ble arrestert

Uniformerte og sivile politifolk, noen av dem kledd som turister, hadde holdt markedet og kundene under oppsikt. De stormet inn, og arresterte både Nikolai, vennene og flere andre. Ransler, sekker og vesker ble endevendt, og flere av elevene ble kroppsvisitert.

- En politimann pekte på Rolex'en min, som jeg hadde kjøpt dagen før, og spurte om den var falsk. Jeg svarte ja, og ble plassert i en politibil. Så ble jeg og en klassevenn kjørt til politistasjonen, hvor vi møtte de andre. Vi satt i over fire timer, og ble avhørt hver for oss, og slapp ikke løs før en av lærerne kom og underskrev på at vi godtok en bot på 1000 euro.

- Politiet sa at boten kunne bli på 10000 euro, eller 80000 kroner, og at de egentlig var veldig greie med oss siden vi slapp unna så «lett»...

Sveitsiske og tyske aviser har også omtalt barnearrestasjonene, og kaller politiets oppførsel og bøteleggingen for «terror» mot uskyldige barn på tur.