FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Samariaravinen (nesten) for deg selv

Av Mona Langset09.08.12 09:56 | Oppdatert: 09.08.12 10:45

Del saken på:

KRETA (VG Nett) Foran oss ser vi ingen. Bak oss ser vi ingen. Midt i den travleste høysesongen på Kreta går vi Samariaravinen nesten alene.

70 prosent færre turister i den kjente ravinen

Turiststrømmen gjennom Kretas mest kjente naturfenomen har stilnet.

Sist vi gikk her, for åtte år siden, var det mer eller mindre i kø hele veien gjennom Europas lengste ravine.

Den gangen skrev vi i reportasjen om Samaria at man burde starte tidligst mulig for å komme før de verste hordene. Da kunne opp til 3000 personer ta denne turen hver eneste dag i høysesongen.

- Nå er det aldri flere enn 850 i løpet av en dag. Noen dager er vi helt nede i 300, mens snittet ligger på rundt 600, forteller Eftikhis Marakakis.

For åtte år siden laget vi en reportasje om mannen fra Agia Roumeli, som jobbet som turistredder i Samaria.

Han har den samme jobben i dag, men nå har han færre kollegaer.

Den gangen jobbet 30 personer på skift med å vedlikeholde ravinen, og gi førstehjelp til turister i trøbbel.

- I år er vi 17. Bemanningen er tilpasset behovet, forteller Eftikhis, som kan markere 20-årsjubileum i ravinen i år.
Han er ikke i tvil om hvorfor antallet turister i Samariaravinen har gått kraftig ned:

- I hele Hellas er det færre turister. Mange er redde for å reise hit når de leser om økonomisk krise i landet og opptøyer på fastlandet. Men vi ser også at mange av de som allikevel reiser til Hellas bruker mindre penger enn før. Og prisen turoperatørene tar for turen hit er ganske høy, mener han. (Se priser under fakta nederst på siden.)

Et must

Norske Anne Bergset Oikonomaki har bodd på østsiden av Kreta i 24 år, men turen igjennom Samariaravinen har hun ikke tatt før i år.

- Jeg har alltid hørt at Zakros-ravinen skal være så mye finere enn Samaria. Men jeg er langt ifra enig, sier hun i det hun trekker inn duften av pinjetrær og kikker ned på en liten grønnnblå foss og kulp like nedenfor stien.

- Grunnen til at noen mener at Zakros er finere, er nok at Samaria lenge har vært så vanlig. «Alle» skulle gå Samaria, mens Zakrosravinen har vært mer for de som går utenfor turiststrømmen sier hun.

Skjønt når vi går Samariaravinen sommeren 2012, er det lite som minner om turiststrøm. I lange perioder ser vi ingen andre mennesker, hverken foran oss eller bak oss.

Det er mest ved vannstasjonene, der kildevannen sildrer ut av fjellet, det blir litt ansamling av folk. Og ved den fraflyttede Samaria-landsbyen, hvor mange tar dagens lunsjpause.

Det er også der Eftikhis Marakakis og hans kollegaer har sin base for førstehjelp.

Det er nemlig slik at ikke alle som starter på den i alt 18 kilometer lange turen fra Omelos til Agia Roumeli ved Libyahavet kommer seg helt fram for egen maskin.

Eftikhis Marakakis har sett mye rart i årenes løp.

- Noen har gått ravinen med badesandaler på føttene. Andre har kommet med sko som egner seg mye bedre på en fin restaurant eller nattklubb.

Ravinevandrere som «bare» er utslitt, blir tatt hånd om på førstehjelpsstasjonen inntil de er i stand til å gå videre igjen. Er de for skadet til å gå, blir de fraktet ut på muldyr, som er det eneste mulige transportmiddelet i ravinen.

Vrikkede ankler og gnagsår på grunn av for dårlig skotøy er de vanligste skadene Eftikhis og hans kolleger behandler.

En og annen får også trøbbel med hjertet. Men det er folk som har dårlig helse på forhånd og ikke har skjønt at Samariaravinen er en litt tøffere tur enn spasertur i flatt terreng, sier Eftikhis Marakakis.

Fakta om Samariaravinen under bildet

* Europas lengste ravine, 16 kilometer lang. I tillegg går de fleste den to kilometer lange strekningen på betongvei ned til landsbyen Agia Roumeli ved Libyahavet, men der er det også mulig å kjøre buss.

* Starter i Omelos, 1230 meter over havet, og ender i landsbyen Agia Roumeli, som ikke har veiforbindelse. Hit kommer du enten til fots, eller med ferge.

* Både charterselskaper og lokale turoperatører arrangerer dagsturer fra turistområdene på nordsiden av Kreta. Bussen kjører til Omelos tidlig om morgenen. Etter vandringen tar passasjerene ferge til Sougia, hvor bussen plukker dem opp.

* Priser: De norske charterselskapene tar 35 til 40 euro. Den lokale operatøren Platanias Tours tar 28 euro. For alle kommer inngang i ravinen: 5 euro og båt til Sougia, 8 euro i tillegg. Barn halv pris.