FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nå kan du fly som en ørn: Heftig 4G-nyhet i Københavns Tivoli

Av Dag Fonbæk 27.03.13 09:28

Del saken på:

(VG Nett) Har du noen gang ønsket å fly som en ørn? Nå har du sjansen. Årets heftigste fly-opplevelse er det Københavns Tivoli som byr på.

«Aquila» (ørn på latin) heter den nye, høytflygende Tivoli-attraksjonen - bygget på den danske astronomen Tycho Brahes stjernebildefunn fra 1500-tallet.

Og for å gjøre det helt klart; vi snakker om en Tivoli-opplevelse for voksne denne gang:

Du stiger «om bord» i en kjempeørn, som tar av og gir deg en halsbrekkende flytur i kamp med sentrifugalkrefter av styrken 4G, altså fire ganger tyngdekraften, opptil 12 meter over bakken.

Til sammenligning har de amerikanske romfergene en maks belastning på 3G under oppskyting, ifølge romfart.no. En normal frisk person kan klare opp til 9g uten å besvime, ifølge wikipedia.

- Aldri sett maken

«Aquila» appellerer til alle sanser - og Tivoli-ledelsen lover at du aldri har sett verden på denne måten før.

- Dette blir heftigere enn noen annen forlystelse du har opplevd i Danmark før, lover Tivoli-direktør Lars Liebst.

Tilsvarende «rovfugl-opplevelser» finnes bare på New Yorks Coney Island og i Nord-Korea, men Aquila er designet spesielt til Tivoli, understreker sjefen for all moroa.

Magasug

Om du kommer til å se måner og stjerner i det omfang Tycho Brahe observerte og registrerte på sin store himmelglobus, er ikke godt å si.

Men at en astronoms oppdagelser brukes som inspirasjon for heftige karusellopplevelser i årets tivoliutgave, burde borge for at selv de tøffeste av oss vil se stjerner og planeter etter den svimlende ørnestupturen.

Tivoli tråkker forøvrig kraftig til i år, utvider området ned mot Bernstorffsgade med 1200 kvadratmeter, og presenterer i alt tre nye forlystelser i parkens såkalte «muntre hjørne»:

Stjerner og planeter

Temaet kommer altså til å kretse rundt Tycho Brahe, stjerner og planeter. Foruten nevnte Aquila introduseres et 8 meter høyt falltårn, der ungene heises opp og slippes ned med stor fart, rotasjon og sug i magen - som en fantasireise i rommet.

Den tredje nyheten er for de aller minste: En klassisk drage-karusell, der barna selv med en styrepinne kan bestemme høyden de flyr i.

- Våre fantasier

Tivoli-direktør Lars Liebst forklarer:

- Temaet for alt det nye er reiser i rommet, slik vi har drømt og fanasert om i alle år. Med drager, fugler eller villfarne seilskip som skulle ta oss til månen eller andre planeter.

- Vi har tatt utspring i flydrømmen og fantasiene om himmelrommet, og knyttet dette opp mot Tycho Brahes teorier, fortsetter Liebst, som syntes det var på tide at Tivoli fikk noen skikkelig heftige fartsattraksjoner fire år etter forrige gang.

Åpner 11. april

I dagene før påske ble Tycho Brahes tunge himmelglobus heist opp i toppen av sitt 20 meter høye tårn, og 11. april klokken 11 slås Tivolis porter på vid gap for årets sommersesong.

Lars Bernhard Jørgensen, sjef for Wonderful Copenhagen, er også begeistret:

- Tivoli er modige som lar planeter, stjerner, galakser og vår egen Tycho Brahe pirre parkens mange besøkende. Enda en gang viser Tivoli sitt brede utsyn og sin åpenhet overfor en hel verden, sier Jørgensen.

Tycho Brahe (1546-1601) regnes som den moderne astronomis grunnlegger.

Ifjor ble hans grav gjenåpnet for om mulig å løse mysteriet om hva den kjente astronomen egentlig døde av.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!