FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Dette er reisetrendene for 2019

Av Mona Langset10.01.19 17:37 | Oppdatert: 11.01.19 08:34

Del saken på:

Reiselysten bobler, og i 2019 skal nordmenn feriere både i eget land og fjerne strøk.

Nytt år betyr nye reisemuligheter.

Virke har nylig presentert sin årlige «reisepuls» som viser at mange av oss vil velge Skandinavia fremfor Spania i år. Reiselivsdirektør i Virke Astrid Bergmål, tror dette har klar sammenheng med tropevarmen sist sommer.

– De fleste i vår undersøkelse oppgir at formålet med sommerferien er sol og bad. Samtidig legger de ferien til Norge og våre naboland. Det viser at de har tro på nok en god sommer her i Skandinavia, sier hun.

Spania fortsatt stort

At interessen for Spania er dalende, bekrefter både charteroperatører og reisebyråer. Likevel er Spania et så stort reisemål for nordmenn at det er dit de fleste av oss reiser når vi skal til utlandet, også i 2019.

I Virkes undersøkelse er Spania ferie-utenlandsland nummer én i sommerferien, mens Danmark og Sverige ligger på plass to og tre, med Hellas som nummer fire.

Spania er også kvinners foretrukne feire-utland, ifølge Jomfrureiser – som arrangerer reiser kun for kvinner.

Kvinner ønsker også ferie med mening, gjerne med både trening, yoga eller mindfulness, og tid til shopping og god mat og drikke, ifølge selskapets oppsummering av fjoråret og bestillinger for 2019.

Skal på mange feriereiser

De fleste av oss skal på flere feriereiser i år, både i innland og utland. Det er familieturer, kjæresteturer, venneturer, og gjerne helgeturer.

Virkes undersøkelse om ferieplaner i 2019 illustrer dette tydelig. For her oppgir to av ti at de skal på høstferie, to av ti skal på vinterferie, tre av ti skal på juleferie, fire av ti skal på påskeferie, syv av ti skal på sommerferie, og åtte av ti skal på helgeturer.

I tillegg skal tre av ti på turer utenom skolens ferier. Det blir mange turer i løpet av året.

New York, New York

Hver fjerde nordmann vil besøke Donald Trumps hjemby i 2019, melder Finn reise.

New York har vært et svært populært reisemål for nordmenn i mange år, og interessen viser ingen tegn til å avta. I en undersøkelse Norstat har gjennomført for FINN reise, svarer hver fjerde nordmann at de har tenkt seg til den amerikanske storbyen i løpet av 2019.

Ifølge kommersiell direktør i FINN reise, Terje Berge, har USA-drømmen har blitt lettere å virkeliggjøre.

– Flere direktefly fører til økt konkurranse, og gjør at det koster mindre å komme seg «over dammen». Det gjør det mulig for flere å dra til New York for en langhelg med shopping og kultur, sier han.

New York er likevel bare nummer tre på listen over nordmenns planlagte storbyreisemål i Finn reises undersøkelse. Øverst på Finns storbyliste ligger London og København.

Også blant kundene til Nordens største reisebyråkjede, Ticket, er London blant de mest populære storbyene i 2019. Der ligger imidlertid Amsterdam helt på topp, mens London og Paris er nummer to og tre.

Flere reiser til Asia

I en fersk undersøkelse som Norstat har gjort for Ticket viser Thailand seg nå som et helårsreisemål. Bangkok har tradisjonelt vært et vinterreisemål for nordmenn, men i 2019 topper byen listen over planlagte reisemål i selve sommerferien, før Kreta og Mallorca.

Ellen Wolff Andersen hos Ticket forteller at de også ser flere bestillinger til andre asiatiske land, som Vietnam, Filippinene og Indonesia. Samtidig ligger bestillingene til landene rundt Middelhavet ligger litt lavere enn på samme tidspunkt i fjor.

Hun tror likevel ikke at Middelhavet blir akterutseilt som reisemål. Det viser seg bare at vi bestiller senere i år enn i fjor. Det samme kom frem i Virkes undersøkelse, og charterselskapene sier det samme: Vi venter til nærmere avreise med å bestille.

For vi skal fortsatt til landene rundt Middelhavet. Tyrkia økte kraftig i 2018, og fortsetter å øke i 2019, Alle de tre største charterselskapene har økt kapasiteten til Tyrkia i 2019.

Men ifølge kommunikasjonsansvarlig Beatrice Rivera hos Apollo blir også Albania blir en stor vinner denne sommeren.

– Per i dag har vi solgt flere reiser til Albania enn til Mallorca sommeren 2019, sier hun.

Både Ving og Apollo forteller også om stor interesse for Hellas kommende sommer.

Pakker egen reise

Selv om det vanligvis selges rundt en million charterreiser i Norge i løpet av et år, velger flere også å sette sammen egne reise med fly og hotell.

– Over halvparten av respondentene i vår reiseundersøkelse oppgir at de foretrekker å planlegge reisen selv, sier kommersiell direktør i Finn reise, Terje Berge.

Ifølge informasjonssjef Siri Røhr Staff i Ving og kommunikasjonssjef Beatrice Rivera i Apollo må disse reisene da komme i tillegg til pakkereisene, for de forventer ingen nedgang i antall bestilte reiser kommende sommer.

Men ifølge Virke er det heller ingen økning iantall pakkereiser.

– Det ser ikke ut til at ny pakkereiselov, som trådte i kraft i juli i fjor, har ført til at flere bestiller pakkereise. Det er overraskende ettersom de som reiser på pakkereise har langt bedre reisebeskyttelse enn de som setter sammen reisen selv, sier reisedirektør Astrid Bergmål.

Det er Schibsted som eier Finn reise. Schibsted eier også VG.