FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

36 timer i Goa – Indias lykkelige sted

Via Sarah A. Kahn / The New York Times05.04.19 14:49

Del saken på:

Kjent for sine vakre strender og avslappede atmosfære, kan denne delstaten på Indias vestkyst også by på en fascinerende kombinasjon av indiske og portugisiske tradisjoner som gjenspeiles i bygninger, kunst og mat.

Denne reportasjen ble første gang publisert i The New York Times i februar 2019.

Se på det som Indias lykkelige sted: I den lille delstaten Goa på landets vestkyst møtes innbyggere fra Mumbai, Delhi, Bangalore og andre byer til langhelger og late ferier med sol, sand og feiring.

Annonse
Reise til India

I dag ser de flotte strendene kanskje ut som om de er tatt fullstendig over av utenlandske hippier og festende ungdom, men regionens europeiske tilknytning strekker seg flere århundrer tilbake. Da portugiserne beseiret Adil Shahi-dynastiet av Bijapur i 1510, markerte de starten på et styre som varte i fire og et halvt århundre. Goa ble ikke en del av India før i 1961, 14 år etter at resten av landet oppnådde uavhengighet fra Storbritannia.

Denne blandingen av kulturer har resultert i et av Indias mest fascinerende steder, der stemningen er rolig og avslappet. Kanskje den beste måten å beskrive stemningen i Goa på er med konkanibegrepet «susegad», som er avledet av det portugisiske ordet «sossegado» og beskriver en avslappet og tilfreds måte å leve på – eller, som reiseprogramverten og goaneseren Mayur Sharma fortalte det så fint, den følelsen av at du kan «synke ned i livet her».

Fredag

Klokken 14.00: Kirkevandring

Lei en bil med sjåfør og få en innføring i historien til Goa Velha (Gamle-
Goa). Den portugisiske gamlebyen, som opprinnelig var omgitt av en
bymur, ble en gang i tiden sett på som Østens Roma. Den katolske
befolkningen utgjør omtrent en tredjedel av delstatens innbyggere i dag, og innflytelsen deres er merkbar på hvert gatehjørne. Det er mulig å se hvor det hele startet i Gamle-Goa, på steder slik som Bom Jesus-basilikaen fra 1600-tallet, Sé-katedralen, den største romersk-katolske kirken bygget av portugiserne i Asia, med sitt unike ene klokketårn (det andre ble truffet og ødelagt av et lynnedslag i 1776 og ble aldri gjenoppbygd), og Chapel of Our Lady of the Mount, med sin fantastiske utsikt over elven Mandovi.

Da pesten herjet som verst i Gamle-Goa på 1800-tallet, ble hovedstaden
flyttet noen kilometer vestover til Noa Goa, eller Nye-Goa, nå kjent som
Panaji eller Panjim. Her kan du se den hvitmalte Immaculate Conception
Church, bygget på 1600-tallet, med sikksakk-trapper lik trappene i Bom
Jesus do Monte i Braga i Portugal. Vandre gjennom det fargerike
latinerkvarteret Fontainhas og se de gamle oransje, turkise og
smaragdgrønne villaene og mengder av fontener og håndlagde portugisiske fliser. Instagram er skapt for steder som dette.

Klokken 18.00: Trendy skatter

Sacha Mendes var moteredaktør for de indiske utgavene av Elle og GQ i
Mumbai, før hun returnerte hjem til Goa og åpnet butikken Sacha’s Shop i Panjim. «Når du kommer fra et sted som Goa, som er så autentisk og ekte, lurer du på hva som er utenfor. Så drar du ut og blir nostalgisk», forteller hun om sin retur til hjemstedet. I den elegante herregården fra 1938 der hun vokste opp, i hjertet av Panaji – med rom som bestefaren hennes dekorerte med fliser og antikviteter fra Macao og andre portugisiske kolonier – introduserer hun «utsiden» til Goa. Her finner du klær fra indiske merker som Savio Jon, Naushad Ali og 11.11, vesker og annet tilbehør med tradisjonelle broderier og speil, og aprikoskjerneoljer og skrubber fra hudpleiemerket Pahadi Local.

Klokken 19.30: Lokal mat

Kokni Kanteen ser kanskje ikke så spesiell ut fra utsiden, men denne
restauranten, som ligner på en khanavat (en tradisjonell kro) fra tiden da
Portugal styrte landet, er varm og innbydende – veggene er dekorert med gamle fotografier, krydderhyller, chili, hvitløk og løk. Bestill en fish thali, en stor tallerken med sjømat slik som laksestørje, makrell-curry, tisryo (muslinger), reker og mer. Hvis ikke det er nok, kan du også bestille en kylling-cafreal med masse koriander eller en lamme-xacuti. Du bør også prøve pommes fritesene krydret med spisskummen. En middag for to her koster rundt 1500 rupi (rundt 215 norske kroner).

Klokken 22.00: Elegante cocktailer

Nattelivet i Goa er mer enn bare støyende strand-raves. Black Sheep Bistro ligger i sentrum av Panaji og er et trendy sted å møtes for en drink. Prøv husets ulike giner smaksatt med ingredienser som gurkemeie, koriander eller stjerneanis, i kreative cocktailer slik som Paan (betelblad, gin med stjerneanis, vodka, sukker og lime til 290 rupi, rundt 42 norske kroner) eller April Phool (vodka, gin, hylleblomst og sitrus til 300 rupi, rundt 43 norske kroner). Hvis du vil ha en spennende variant av en lokal favoritt, kan du prøve goanesiske cocktailer laget med den tradisjonelle goanesiske spriten feni, slik som Señorita, laget med cashewnøtt-feni, Triple-sec og lime (290 rupi, rundt 42 norske kroner).

Lørdag

Klokken 09.00: Bohemsk frokost

Før du drar til strendene i Nord-Goa, kan du spise frokost på Baba Au
Rhum i Anjuna, en bohemsk kafé på veien. Sett deg ned under de grønne
plantene ute på terrassen og bestill en shakshouka (250 rupi, rundt 36
norske kroner), Leo Special (stekte egg, kylling, ost og chili- og
plommesaus på en croissant eller en fersk bagett til 300 rupi, rundt 43
norske kroner) og en vietnamesisk kaffe (130 rupi, rundt 19 norske kroner).

Klokken 10.30: Strandhopping

Severdighetene i Goa er veldig spredt, så hvis du ikke har så mye tid, bør
du velge om du vil tilbringe tiden i Nord- eller Sør-Goa. Sør-Goa er generelt sett mer skjermet, uforstyrret og ikke så tettbygd og travelt. Dermed er det perfekt for en avslappende langhelg. Dersom du er på utkikk etter mer livlige strender, uteliv og et større utvalg av restauranter, bør du ta turen nordover. Her har du mange valgmuligheter: Stranden Arambol er kjent for sin hippiestemning, med livlige mennesker og trommesirkler. Strendene Ashwem og Morjim er mer trendy, Vagator er kjent for sine klipper og steinete viker, og vakre Mandrem får du tilgang til via en sjarmerende, gammel gangvei over en elv. Strandhopp gjennom Nord-Goa, eller velg deg én av de flotte strendene og tilbring dagen der.

Klokken 14.30 Burmesiske godbiter

Bawmra Jap kom til Goa for rundt 15 år siden og åpnet den moderne
burmesiske restauranten Bomra’s i Candolim. Restauranten har siden da
vokst til å bli en av Indias mest kjente restauranter. Selv om den ligger ved siden av en travel bilvei, er uteplassen, som er fylt med samtidskunst, en beroligende oase, skjermet fra støyen utenfor.

Og maten gjør seg fortjent til sitt gode rykte – prøv helt enestående retter slik som lahpet toke (salat av syltede teblader), rå biffsalat med basilikum, mynte og koriander, dampet chilikrabbe, og crème brûlée med sitrongress og ingefær. Her kan du forvente å bruke rundt 2500 rupi (rundt 360 norske kroner) på lunsj for to personer. Borma’s er stengt i monsunsesongen fra mai til september.

Klokken 17.00: Kunstpause

Sunaparanta Goa Centre for the Arts ligger i en blå og hvit, 130 år gammel portugisisk villa i det kuperte nabolaget Altinho i Panaji. Her settes det opp en rekke stadig skiftende utstillinger. Dra innom for å få med deg en kunst- eller fotografiutstilling, et foredrag eller musikkopptredener som av og til fortsetter utover kvelden i villaens flotte hage. Bestill en kaffe eller en crêpe i den solrike bakgårdskafeen Bodega, men husk å spare plass til middagen senere.

Klokken 19.00: Hjemmelaget

Ikke så langt unna stranden Miramar, en populær badeplass der
lokalbefolkningen møtes for å se på solnedgangen, serverer Mum’s Kitchen sterk og spennende goansk mat. I over tyve år har eierne latt seg inspirere av oppskrifter fra hinduistiske og katolske mødre i Goa for å skape en autentisk meny med sungtachem peri-peri (reker), pomfret recheado (havbrasme fylt med rød masala) og storfekjøtt med chili og hvitløk. Hvis du vil ha noe litt mildere blant de sterke smakene, kan du bestille chourico pao, et lokalt brød med pølsebiter. En middag for to her koster rundt 2200 rupi (rundt 316 norske kroner).

Søndag

Klokken 09.30: Bistro-brunsj

I den en gang rolige, men nå populære landsbyen Assagao ligger Villa
Blanche Bistro, som serverer frokost hele dagen – vafler, gresk eggerøre
med tomat, stekt tofu med søtpotetchips og chili, tysk mat slik som importert schwarzwaldskinke, (fordi eieren er tysk) og en rekke veganske og glutenfrie alternativer. Men det beste med dette stedet er den overdådige brunsjbuffeen hver søndag, med pølser, salater og mye mer. Nyt maten på den hyggelige uteplassen med flislagte bord og pynteputer i ulike farger.

Klokken 11.00: Indisk design

En kort spasertur fra Villa Blanche Bistro ligger Project Café i et nylig
restaurert, 130 år gammelt portugisisk hus. Dette flerfunksjonelle konseptet, som åpnet i 2017, er del av et designinitiativ basert i Ahmedabad i Gujarat.
Her finner du blant annet et gjestehus (hvert rom er designet av ulike
indiske designere), galleri, kafé, rom for forskjellige arrangementer og en
konseptbutikk med håndlagde bomullskjoler fra Khara Kapas, dufter fra
Bombay Perfumery, bøker og mer. Vandre gjennom de stilige rommene og prøv en cocktail her før du drar videre.

13.30 Sørindisk lunsj

Gunpowder, også i Assagao, er spisestedet som satte den rolige
landsbyen på kartet. På denne konstant travle restauranten kan gjestene nyte sørindisk mat på uteplassen, som er dekorert med fargerike tekstiler.

Det kan hende du må vente på bord hvis du ikke har en reservasjon, eller hvis du er heldig, vil kanskje en annen gruppe dele bordet sitt. Prøv den populære retten Toddy Shop Meen Curry (en syrlig curry med kokossaus laget slik det gjøres i Kerala, til 350 rupi, rundt 50 norske kroner) eller kanskje en royyalu pulusu (reker i curry tilberedt slik som i Andhra til 450 rupi, rundt 65 norske kroner), mango-ananas-pachadi (frukt i en kokosyoughurtsaus til 250 rupi, rundt 36 norske kroner), og lammecurry slik den lages i Kerala (400 rupi, rundt 58 norske kroner).

Her kan du bo

Midt i Panajis historiske gamleby ligger Mateus, et 140 år gammelt
portugisisk hjem omgjort til et boutiquehotell med ni rom (432 Rua 31 de Janeiro, Fontainhas, Panaji. Dobbeltrom fra rundt 350 norske kroner).
Villaen har mange vakre og fargerike detaljer – slik som balkonger av
smijern, rottingstoler, mønstrede Bharat-fliser og koselige sittegrupper med rødlilla og turkise puter – og er en flott base for deg som vil utforske Panaji.

Dersom du ønsker å bo nærmere strendene i nord, kan du overnatte på
Casa Vagator (House No. 594/4, Ozran, Vagator, Bardez. Dobbeltrom fra
rundt 850 norske kroner). De 30 enkle, komfortable rommene ligger
langsmed en klippe mot stranden Ozran (Little Vagator Beach). De fleste av rommene har terrasser med sitteplasser, noen med utsikt over et av
eiendommens to svømmebasseng.

Hvis du foretrekker Airbnb, kan Assagao by på god landsbystemning med mange restauranter i nærheten. Her finner du rom og leiligheter til rundt 250–350 norske kroner per natt. For litt mer – fra rundt 350–700 per natt – kan du bo i nærheten av strendene Ashwem, Morjim eller Mandrem.

© 2019 New York Times News Service