FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

På karneval i Venezia

Av Erik Valebrokk08.02.18 14:34 | Oppdatert: 26.04.18 11:34

Del saken på:

Det er karneval over hele verden i disse dager, og et av de flotteste finner du i gondolenes hjemby, vidunderlige Venezia.

VENEZIA (VG reise) For hver dag nå tiltar det årlige karnevalet i Venezia i styrke, før den endelige avslutningen finner sted neste tirsdag, den såkalte «fetetirsdag».

Det avholdes også et eget valentineball og noen få andre arrangementer neste onsdag som markerer den endelige avslutningen på årets karnevalsfeiring.

Hvert år finner noe sånt som tre millioner tilreisende veien til den vakre kanalbyen i Nord-Italia for å delta i festlighetene. Der kostymer og masker er noe av det mest påkostede og spektakulære du kan se. Vil du være med selv skal du vite at det koster å leie karnevalsantrekk. Prisene begynner på 300 euro og kan eskalere kraftig, men så blir du fin også.

Det er imidlertid helt gratis, og veldig moro – bare å se.

Masker i hele byen

På grunn av de høye prisene er det begrenset hvor mange som faktisk leier et fullt kostyme, men du kan få kjøpt masker over hele byen. Du finner de aller billigste i små utendørskiosker rundt omkring, men kan også kjøpe forseggjorte og vakre masker hos profesjonelle maskemakere. Da er prisen fra cirka 50 euro og oppover, men maskene er svært vakre og dessuten fine å bruke som dekorasjoner på veggen hjemme når karnevalet er over.

Markusplassen og områdene rundt er det selvsagte sentrum for de fleste og største arrangementene, men overalt rundt i Venezia støter du på utkledde mennesker med overdådig påkledning. Du ser dem i trange smug, på vaporettoene – «båtbussene» som ferdes på kanalene, i barer og for den saks skyld restauranter. Det er ikke nødvendigvis så lett å spise og drikke med maske på, så det siste er mer uvanlig.

Lang tradisjon

Venezias karneval kan spores tilbake til 1162 da den venetianske republikken feiret seieren over patriarken Ulrico di Treven av Aquileia. Det var først i renessansen et par hundre år senere at det ble et offisielt arrangement, og enda noen hundre år senere ble karnevalet benyttet som en slags «imagebygger» for Venezias status ute i verden. I 1797 ble karnevalet derimot bannlyst av den tysk-romerske keiser Frans II og bruk av masker strengt forbudt.

I korte perioder dukket karnevalet opp igjen, men mest i private sammenhenger. Det var faktisk først i 1979 at det ble gjenintrodusert og har vokst til det enorme showet det er i dag.

En reise tilbake i tid

Har du penger og lyst er det mye å gjøre, ikke minst kan du bli med på storslått kostymeball i et av byens mange palasser. Det er som en reise i en tidsmaskin til tidligere tiders Venezia med middag, dans og underholdning i overdådige omgivelser. Gobeliner, vegg- og takmalerier og lysekroner danner rammen for en opplevelse du neppe vil glemme, og som kan vare ut i de små timer.

Det er også mulig å bli med på spesielle karnevalcruise på Canal Grande der du serveres middag mens byen glitrer og summer på begge sider. Prisnivået varierer selvsagt enormt, fra det rimelige og enkle til det adskillig mer påkostede.

En opplevelse

Først og fremst er karnevalet en fin anledning til å se Venezia fra sin mest spesielle og på mange vis mest karakteristiske side. Vil du bare observere er du da også i godt selskap. Det er en folkefest der ingen på liv og død må la seg absorbere av begivenhetene.

Ta en sving nedom Markusplassen for å beundre de fantastiske kostymene før du igjen lar deg fange av labyrinten som er Venezia. Før du vet ordet av det støter du på en kappekledd og maskert skikkelse, men vedkommende er garantert vennligsinnet. Alt du risikerer er et frydefullt gufs og fantastisk stemning!