FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Seks vinteropplevelser i Finnmark

Av Bjørn Moholdt09.01.19 06:32 | Oppdatert: 12.04.19 17:35

Del saken på:

Hvis du vil du komme tett på den samiske kulturen, er det å bli med på reinflytting til våren den ultimate opplevelsen. Men allerede nå i vinter venter spennende opplevelser i Finnmark.

Besøk ishotellet

Sorrisniva ved Altaelva like nord for byen ved samme navn er blant de største opplevelsesbedriftene i Norge. Denne vinteren er det 20 år siden det som da het Alta Friluftspark bygget sitt første ishotell, som er blitt større og mer forseggjort med årene.

Ishotellet med 30 rom og suiter er likevel bare ett av tilbudene her. Hos brødrene Wisløff kan du bli med på snøskutertur over fjellet, blant annet til Karasjok, oppleve samisk kultur i siidaen (samisk leirsted) og et kjøkken på høyt nivå.

Vinterfiske på Storekorsnes

Den sjøsamiske kystbygda Storekorsnes en liten time i bil fra Alta opplever en ressanse. Der er det nemlig nytt liv i det gamle fiskemottaket. I tillegg reiser folk mann av huse for å være med ekteparet Ellen og Albert Georg Vekve ut på fjordfiske. På sommeren er det fullt opp her, men vinterstid er det langt roligere.

På vinteren er det på mange måter enda mer spennende, ikke minst fordi det da – om silda er i nærheten – kan dukke opp både spekkhuggere og knølhval like utenfor husdøra. En annen fenomenal bonus er nordlyset, som ofte spiller opp når været tillater det.

I hundeslede under nordlyset

Det er mange måter å oppleve nordlyset på. Som barn lagde vi engler i snøen mens vi så på det spektakulære fargespillet blafre over himmelen.

I dag er min favoritt å oppleve nordlyset fra sleden i et hundespann. Samspillet med hundene kombinert med naturopplevelsen innover i nattemørket, selv om det midt på natten aldri er helt mørkt, er uslåelig.

Holmen Husky en kort kjøretur fra Alta tilbyr både sledeturer og overnatting i sine spesielle hytter og såkalte «Arctic Domes», der man kan bivåne nordlyset gjennom den gjennomsiktige hytteveggen og taket, trygt innendørs og i varmen fra peisen.

Alpint i Rafsbotn

Rafsbotn i nordenden av Altafjorden er ukjent for de fleste, men like utenfor bygda ligger det fineste fjellhytteanlegget i Finnmark. Bjørnfjell Mountain Lodge inviterer til turer i et variert skiterreng, og like utenfor hyttedøren kan du i tillegg spenne på deg alpinski. Her holder nemlig også Sarves Alta Alpine Resort til – et fint lite alpinanlegg for den som vil kombinere oppholdet her med noe mer enn nordlys, fiske- og skuterturer.

Over Finnmarksvidda

Mange velger å krysse Finnmarksvidda fra Alta til Karasjok på snøskuter. Det er fint, men for meg er den største opplevelsen å ta turen på ski. Den er på 12-13 mil, med dagsetapper mellom fjellstuene på mellom to og fire mil.

Underveis fra startpunktet Stilla – ikke langt fra Altademningen – kan du nemlig overnatte på de tre bemannede fjellstuene Jotka, Mollisjok og Ravnastua, alle drevet av Staten.

Reinflytting

Til våren kan du være med en av reinfamiliene på deler av turen når de skal flytte reinen fra vinterbeite til sommerbeite, som vanligvis ligger bed kysten. Som regel skjer dette i slutten av april. Turen på mellom åtte og tolv mil avhengig av reinbeiteområde, tar som regel rundt to uker. Det samme skjer på høsten, i motsatt retning. Du kan delta ved forespørsel til Visit the Arctic, enten på hele eller deler av turen. Du overnatter i lavvo, eller gompi (liten campingvogn på meier).

PS: Sameland er den tradisjonelle betegnelsen på samenes nasjon, som strekker seg over de nordlige delene av Norge, Sverige, og Russland.

Ni kommuner i Norge har i dag et spesielt ansvar for å bevare det samiske språket. De fleste av dem ligger i Finnmark.