LOCANA: Den italienske fjellandsbyen betaler barnefamilier 90.000 kroner for å flytte hit Foto: Sergi/Fotogramma/ROPI via ZUMA Press

Italiensk fjellandsby tilbyr barnefamilier 90.000 kroner for å flytte dit

Drømmer du om et idyllisk liv i en liten italiensk landsby? Da kan dette være tilbudet for deg. Borgmesteren tilbyr barnefamilier 90.000 kroner for å bosette seg der, skriver CNN.

I landsbyen Locana tilbyr borgmester Giovani Bruno Mattiet de som flytter dit 9.000 euro over en treårsperiode. For å kunne benytte tilbudet må man imidlertid ha barn, og en årlig inntekt på minst 6.000 euro – rundt 60.000 kroner.

Landsbyen ligger i de italienske Alpene, i et grenseområde mellom Italia, Sveits og Frankrike. Om sommeren skinner solen og om vinteren er det snø. Dessverre frykter borgmesteren at Locana skal dø. Om lag 40 mennesker dør hvert år, mens 10 barn blir født. Med den hastigheten vil landsbyen bli fullstendig forlatt om noen tiår.

les også

Feriehus til salgs for en euro på Sicilia

– Befolkningen har falt fra 7000 mennesker til like under 1500 fordi folk har flyttet for å få jobb i Torins store fabrikker. Hvert år står skolen vår i fare for å legges ned fordi det er for få elever. Jeg kan ikke la det skje, sier han til CNN.

I begynnelsen var tilbudet rettet mot dem som allerede bor i Italia, men nå inkluderer det også utlendinger. Håper er at unge og fagfolk vil flytte dit.

Alle som flytter dit kan forvente seg tilgang til et fantastisk friluft, pittoreske alpine hus, blomsterdekorerte vegger og daler med kastanjeskoger og gårder med melkeproduksjon.

– Locana tilbyr en sunn livsstil og god mat, sier Mattiet.

SICILIA: Her har de lokket til seg folk med å selge oppussingsobjekter for en euro. Foto: Magnar Kirknes / VG

Selger hus til ti kroner

I den sørlige delen av Italia er situasjonen noe av den samme. Hvis du flytter til den sicilianske landsbyen Sambuca di Sicilia, kan du kjøpe et hus for bare en euro, det vil si ti kroner. Men det følger med en forpliktelse. Ved å kjøpe et av de billige husene, forplikter du deg til å renovere det for minst 155 000 kroner over en treårsperiode. Du må også betale ca. 52 000 kroner i depositum som du får tilbake når renoveringen er ferdig.

les også

Reiseguide: Forført av Sicilia

Andrea Ungari, forsker ved LUISS University, advarer imidlertid om at tilbudene ikke alltid gir den ønskede effekten. Selv om utlendinger drømmer om den italienske landsbygda, ønsker de også ha nærhet til sykehus og andre sosiale funksjoner på lang sikt, sier hun.

– Du trenger en langsiktig plan for å beholde folk, sier Andrea Ungar til CNN.

Det er imidlertid to steder i Italia hvor lokke-knepene har vist seg å fungere. Byen Candela tilbød nylig innflyttere 20.000 kroner, noe som førte til at flere dusin flyttet dit, ifølge borgmesteren Nicoala Fatta. Og i Ollolai på Sardinia tilbød de også hus for omtrent 10 kroner som allerede er blitt renovert, og ytterligere 20 skal snart overleveres til nye eiere.

– Vi trodde ikke det ville bli en så stor suksess at folk ville komme fra Europa, USA, Brasil og Australia til å bli naboer, sier assisterende borgmester Michele Cadeddu.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder