FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er de nye verdensarv-stedene

Av Gjermund Glesnes29.06.11 12:03

Del saken på:

(VG Nett) Unesco har lagt enda 25 steder til på den aller gjeveste listen for turistmål: Verdensarven.

Tyskland - Spania - Italia - Kina - Australia - Kenya - Barbados - Japan - Jordan

FN-organisasjonens verdensarv-liste skal ta for seg monumenter, bygninger, steder eller naturfenomener av «enestående, universell verdi» - med andre ord er den nær sagt en autoritativ guide til steder verdt et besøk, konstaterer CNN.

BILDESPESIAL: Se bilde av 22 av stedene

Denne uken møttes Unesco i Paris for å plusse nye plasser til listen, som etter møtet har hele 936 oppføringer, syv av dem i Norge.

I fjor ble Røros, som eneste sted i Norden, tatt inn på verdensarv-listen . Dette er de 25 som ble funnet verdige i år:

Nye verdensarv-steder i Europa:

* Fagus-fabrikken i Alfeld, Tyskland
Dette fabrikkomplekset fra 1910 er et landemerke i utviklingen av moderne arkitektur og industridesign. Arkitekt Walter Gropius' store glassflater og funksjonelle estetikk gjorde den til en forløper for Bauhaus-skolen. Fabrikken er fortsatt i drift og lager skolester, skriver Unesco på sitt nettsted.

* Langobardiske bygninger i Italia
Syv viktige bygninger etter langobardene, som migrerte fra Nord-Europa og styrte store områder på den italienske halvøy fra 568 til 774 e.Kr. Arkitekturen deres markerer overgangen fra antikken til middelalderen. Mer nøyaktig liste over eiendommene fins på Unescos nettside.

Artikkelen fortsetter under bildet.

* Kulturlandskapet i Serra de Tramuntana, Spania
Ved den stupbratte fjellkjeden nordvest på Mallorca er landskapet preget av tusenvis av år med jordbruksdrift. Her er det både jordbruksterrasser og sammenknyttede vanningsanlegg - inkludert møller - i tillegg til murer og gårder.

LES OGSÅ: Reis til Spanias 13 verdensarv-steder

* Styltehus i Alpene, Sveits, Østerrike, Frankrike, Italia, Tyskland, Slovenia
111 enkeltstående verdensarvsteder med rester av førhistoriske styltehus-bosetninger i og rundt Alpene. Bosetningene stammer fra rundt 5000-500 f.Kr. og ble bygd langs innsjøer, elver og myrer. Utgravinger har gitt innsikt i livet i yngre steinalder og bronsealderen.

* Kulturlandskap i Causses og Cévennes, Frankrike
Dette 3000 kvadratkilometer store området sør i sentrale Frankrike er et fjellandskap med dype daler der dyrene ble flyttet mellom sommer- og vinterbeiter. Mont Lozère, inne i området, er et av de siste stedene der dette fortsatt blir gjort. Landsbyene og gårdene er en arv etter de store klostrene som ble dannet på 1000-tallet.

* Selimiye-moskeen, Tyrkia
Moskeen med en stor kuppel og fire slanke minareter dominerer den tidligere osmanske hovedstaden Edirne, like ved grensene mot Hellas og Bulgaria. Den berømte osmanske arkitekten Sinan anså komplekset, som også inkluderer islamskoler, marked, klokkehus, gårdsplass og bibliotek, som sitt aller beste arbeid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

* Residensen til den bukovinske erkebiskop, Ukraina
Dette komplekset i den ukrainske byen Chernivtsi er et godt eksempel på historismearkitektur fra 1800-tallet. Det ble tegnet av Josef Hlavka, og inneholder seminar og kloster i tillegg til den dominerende, korsformede kirken med hage og park.

Nye verdensarv-steder i Afrika:

* Innsjøsystemet i Riftdalen, Kenya
Verdensarv-stedet består av tre relativt grunne innsjøer i Riftdalen som er forbundet med hverandre: Lake Bogoria, Lake Nakuru og Lake Elementaita. Her holder 13 truede fuglearter til, i tillegg til et av de største mangfoldene av fugler i hele verden. Området har også mange arter pattedyr, blant annet svart flodhest, løve, rothschildsjiraff og større kudu.

* Det arkeologiske funnstedet Meroe-øya i Sudan
Dette stedet i halvørkenen mellom elvene Nilen og Atbara var sentrum i Kush-kongedømmet fra 8. århundre f.Kr. til 4. århundre e.Kr. Folket her okkuperte Egypt i nesten et århundre, og området har både templer, pyramider og vanlige bygninger. Verdensarvstedet innbefatter også Naqa og Musawwarat es Sufra, skriver Unesco.

* Fort Jesus i Mombasa, Kenya
Fortet, som ble bygd av portugiserne i 1593-1596, er blant de mest enestående og best bevarte eksemplene på portugisiske militærbefestninger, og en milepæl i utviklingen av denne typen festninger. Fortet reflekterer renessansens idealer om perfekte proporsjoner og geometrisk harmoni.

LES OGSÅ: Reisetips: En uforglemmelig togtur gjennom Kenya

* Saloum-deltaet, Senegal
Dette 5000 kvadratmeter store deltaet dannes av tre elver, og består av over 200 øyer og halvøyer, mangroveskoger, tørr skog, og havsmiljø langs Atlanterhavet. Verdensarv-stedet har også 218 menneskeskapte voller av skjell, hvorav 28 har gravplasser der det er gjort bemerkelsesverdige funn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

* Kulturlandskap i Konso, Etiopia
55 kvadratkilometer med jordterrasser og befestede bosetninger i Konso-høylandet i Etiopia. Området viser hvordan menneskene har tilpasset seg det tørre og ugjestmilde klimaet i mer enn 400 år. Området har også trestatuer som skal representere respekterte medlemmer av samfunnet og heltedåder.

LES OGSÅ: Slik planlegger du en reise til Afrika

Nye verdensarv-steder i Amerika og Karibia:

* Historiske Bridgetown og garnisonen, Barbados
Dette er en fremragende eksempel på britisk koloniarkitektur, og består av en godt bevart gamleby fra 16., 17. og 18. århundre, i tillegg til en militærgarnison like ved. De slyngende gateløpene vitner om en helt annen byplanlegging enn spanjolene og nederlenderne, som bygde sine karibiske kolonibyer etter kvadratmønster.

* Katedralen i León, Nicaragua
Bygd mellom 1747 og tidlig 1800-tall viser katedralen overgangen mellom barokken og nyklassisistisk arkitektur. Kirkerommet er sobert dekorert og har mye naturlig lys, mens hvelvingen i koret er rikt dekorert. Katedralen har også viktige kunstverk.

* Kaffekulturlandskap i Colombia
Seks jordbrukslandskap med til sammen 18 urbane sentrum ved foten av vestre og sentrale del av fjellkjeden Cordillera de los Andes vest i landet. Disse områdene viser en århundrelang tradisjon der kaffebønner dyrkes på små jordstykker, og hvordan bøndene har tilpasset seg de vanskelige forholdene i fjellene.

Nye verdensarv-steder i Asia og Midtøsten:

* Wadi Rum, Jordan
Et 740 kvadratkilometer stort område sør i Jordan, nær grensen mot Saudi-Arabia, som har et variert ørkenlandskap i tillegg til eldgamle spor etter mennesker. Wadi Rum har både trange kløfter og store klipper, og inskripsjoner - 25.000 hellerisninger - og andre arkeologiske funn som vitner om 12.000 år med menneskelig bosetning.

LES OGSÅ: Aqaba - velkommen til Annerledes-Syden

Artikkelen fortsetter under bildet.

* Oldtidsbyer i Nord-Syria
40 landsbyer fordelt på åtte parker nordvest i Syria er fremragende vitnemål om livet i senantikken og under Bysants. Landsbyene stammer fra 1. til 7. århundre e.Kr. og ble forlatt i 8. til 10. århundre. De har rester etter boliger, templer, kirker, sisterner, badehus etc, mens landskapet rundt har rester etter vanningssystemer, murer og jorder.

* Al Ain-steder, De forente arabiske emirater
De fire stedene Hafit, Hili, Bidaa Bint Saud og Oases-området vitner om fast bosetning i denne ørkenregionen helt tilbake til yngre steinalder. Blant restene er 4500 år gamle runde steingraver, brønner og en rekke leirbygninger, som tårn, palasser og boliger. Hili har også et sofistikert system for kunstig vanning.

* Persiske hager, Iran
Dette nye verdensarvstedet omfatter ni hager i like mange provinser av Iran. De er eksempler på variasjoner innen persisk hagedesign. Hagene er fra forskjellige perioder siden 500-tallet e.Kr. og har også hus, paviljonger og murer i tillegg til avanserte vanningssystemer. De har inspirert hager helt til India og Spania.

Artikkelen fortsetter under bildet.

* Xihu (Vestsjøen) i Hangzhou, Kina
Kulturlandskapet rundt Xihu, som består av sjøen og liene som omslutter tre av sidene, har inspirert poeter, lærde og kunstnere siden 800-tallet. Området har en rekke templer, pagoder, paviljonger, hager og utsmykkede trær, i tillegg til veifyllinger og kunstige øyer. Området er et eksepsjonelt vitnesbyrd om tradisjonen med å forsøke å skape ideallandskap.

* Ogasawara-øyene, Japan
Dette nye verdensarvstedet består av mer enn 30 øyer i tre grupper. Øyene har flere typer landskap og et rikt dyreliv. Blant artene er 195 truede fuglearter, og hele 441 plantearter er dokumentert på øyene, som til sammen er 73,93 kvadratkilometer store.

* Hiraizumi-steder i Japan
Til sammen fem steder, deriblant det hellige Kinkeisan-fjellet, som representerer buddhistenes Det rene land. Stedene har rester fra 11. og 12. århundre, da Hiraizumi var administrativt sentrum i Nord-Japan og en rival til Kyoto. Hiraizumi-riket var basert på læren om Det rene land, som mennesket lengter til etter døden, skriver Unesco.

* Borgen etter Ho-dynastiet, Vietnam
Denne borgen fra 14. århundre ble bygd etter feng shui-prinsipper, og vitner om blomstringen av ny- konfutsianisme på denne tiden. I tråd med disse prinsippene ble borgen bygd i et svært vakkert landskap langs en akse som forbinder fjellene Tuong Son og Don Son på en slette mellom elvene Ma og Buoi.

* Helleristningskomplekser i Altai, Mongolia
De mange helleristningene og gravmælene på disse i alt tre plassene illustrerer utviklingen av mongolsk kultur gjennom 12.000 år. De eldste stammer fra en tid da området var skogdekt, mens de yngste viser overgangen til en nomadisk livsstil avhengig av hester.

Nye verdensarv-steder i Oceania:

* Ningaloo-kysten, Australia
Denne kyststrekningen på den øde vestkysten av Australia har et av de lengste kystnære revene i verden. På land har området et stort karstsystem og nettverk av grotter og underjordiske elveløp. Hvert år samler hvalhaier seg her, i tillegg til at kysten er hjem for en rekke dyrearter, blant dem havskilpadder.

I tillegg ble verdensarv-området som omfatter bøkeskogene i Øst- og Sentral-Europa, utvidet. Fra før var skoger i Slovakia og Ukraina omfattet, nå er også skogsområder i Tyskland del av verdensarven.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!