FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Dødsvirus oppdaget i Sverige

Av Jonas Wikborg 29.10.12 12:45 | Oppdatert: 30.10.12 07:58

Del saken på:

(VG Nett) En mann er behandlet for hjernebetennelse i Gøteborg etter å ha blitt bitt av mygg i Serbia.


Det er første gang det såkalte West Nile-viruset er oppdaget i Sverige. Det melder svenske Aftonbladet på sine nettsider.

Mannen, som lå til behandling ved Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg i september, ble smittet av vestnilfeber etter å ha blitt bitt av mygg i Serbia. Han skal nå være på bedringens vei.

Det er i sørlige strøk at man har hatt utbrudd av smitten tidligere i Europa.

Kan komme til Norge

- Sjansen er liten, men det er absolutt en teoretisk mulighet for at viruset en gang kommer til Norge.

Det sier myggekspert og tidligere leder ved skadedyravdelingen ved det nasjonale folkehelseinstituttet, Reidar Mehl.

Les mer: Advarer mot Hellas-mygg.

Viruset er i verste fall dødelig, og det finnes verken vaksiner for å beskytte seg på forhånd eller medisiner for behandling i ettertid dersom man blir smittet.

- Blir man smittet, kan man bare håpe på det beste, sier Mehl, som forklarer at viruset angriper nervene, men at det ikke nødvendigvis rammer hardt. Ofte resulterer smitten kun i en mild feber.

Fra fugl til mygg

- Viruset overføres fra fugl til mygg til menneske, og det er én spesifikk myggart som både stikker fugl og mennesker. Det er denne man må passe seg for, forklarer Mehl.

«T-banemyggen»


Myggen det dreier seg om oppholder og formerer seg innendørs, og den er aktiv på kveldstid. Det er spesielt dersom man oppholder seg over lengre tid i undergrunner om kvelden at man risikerer å bli smittet. Derfor er det ikke deg som reisende som trenger å være mest urolig, men de som arbeider i tunellene på kveldstid.

- Men sjansen er veldig liten for at viruset sprer seg til Norge. I t-banesystemene våre er det få fugler, og uten disse vil ikke myggen bli smittet så den kan smitte oss. Myggen er også et lokalt dyr og beveger seg ikke over store avstander, så vi får ikke mygg flyvende fra sør-Europa som smitter oss, beroliger Mehl.