FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Skandalebro gir skadeboom i Venezia

Av Rune Thomas EgeRoar Dalmo MoltubakPublisert: 12.11.2008

Del saken på:

VENEZIA (VG) Glem «Sukkenes Bro». Nå er det «Smertenes Bro» som gjelder i Venezia.

Annonse

Ponte della Costituzione - «Grunnlovsbroen» - er den første nybygde broen over Venezias Canal Grande på over 70 år. Egentlig skulle den bli et ultramoderne prestisjeprosjekt i stål, glass og tre.

I stedet har krangling, forsinkelser og enorme budsjettoverskridelser totalt overskygget nybygget.

Annonsørinnhold
Reise

Og ikke nok med det: Hver eneste uke må turister på legevakten etter å ha snublet på vei over det falmende brovidunderet.

Les flere reisenyheter fra Italia her

- Den er problematisk. En bro skal ikke bare være pen å se på, den må også være enkel og sikker. Denne broen er ikke godt nok planlagt, slår tre eldre venetianerne VG møter på broen fast.

- Fungerer ikke

Trappetrinnene i glassbyggerstein, som strekker seg over hele broens nesten 100 meter lange spenn, er nemlig bygget i forskjellig lengde og forskjellig høyde.

- Her må man være veldig oppmerksom og se seg for hele tiden, og fargen, lyset og mønsteret skaper forvirring. Derfor fungerer den ikke, sier kvinnene til VG.

GRATIS:Last ned VGs storbyguider her

Mange ulykker

Paolo Penarelli jobber som lege i Venezia. Han mener at skadene skyldes at både turister og fastboende blir blendet av utsikten fra broen, og glemmer å se seg for.

- Vi har en hel del slike ulykker hver eneste uke, sier han til avisen Corriere della Sera.

NYHET:Sjekk VGs Reiseblogg

Ponte della Costituzione knytter buss- og taxistasjonen i Venezia sammen med jernbanestasjonen ved Piazzale Roma, og har vært planlagt, utredet og omdiskutert i en årrekke. I 2002 ble kostnadene anslått til i underkant av 40 millioner kroner. Da den ble åpnet i september, var det med en kostnadsramme på godt over 100 millioner kroner og en forsinkelse som er spektakulær - selv i italiensk målestokk.

Voktes mot hærverk

Den ultramoderne broen har også blitt kritisert for å bryte for mye med arkitekturen i byen, og for at snubletrappen heller ikke er handikaptilpasset. Åpningsseremonien ble avlyst, og selve åpningen skjedde i hemmelighet, i frykt for protester og hærverk. Nå voktes broen av uniformerte politifolk døgnet rundt.

- Vi står her for å passe på at ingen tagger eller gjør noe hærverk, sier en av polititjenestemennene, som ikke vil ha navnet sitt på trykk, til VG.

PS! Har du planer om å bruke rekkverket for å ikke tryne når du krysser broen i sommer, bør du være på vakt. Ifølge kritikere kan solsteken gjøre rekkverket brennhett.

SPØRSMÅL OM REISE?Kontakt VGs reisepanel her.