FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
INN I SOLNEDGANGEN:Ranchgjester og rancheier Ron Wanner setter seg på hestene for en kveldstur i naturskjønne omgivelser på prærien i Nord-Dakota. Foto: JANJOHANNESSEN

Vaskeekte ranch-ferie

Av Jan JohannessenPublisert: 11.09.2004

Del saken på:

GOLDEN VALLEY, NORD-DAKOTA (VG) For tre år siden dro Arild Christiansen (50) på sin aller første ranchferie i Nord-Dakota.

Annonse

- Man kan få mye med Visa-kort, sier han med et glis. En gang i året ser hesten «Viking» sin norske eier.


- Jeg må jo fôre mye når jeg er her, da, fortsetter han humoristisk med tanke på hvor lite han ser hestevennen sin.

Annonsørinnhold
Reise

Tilbake for tredje gang er cowboy-Arild et fast innslag på Knife River Ranch å regne.

Rancheier Ron Wanner åpnet ranchen sin for turister i 1996. Besøkende fra hele verden kommer hit til The Wanners, og mange er nordmenn. Så mange at Ron nå har egen norsk uke på ranchen.

VG traff en hel koloni med norske cowboyer da vi besøkte Knife River i begynnelsen av juli. Gjengen kom hovedsakelig fra Oslo-distriktet, og flere er rutinerte ranchferierende. Men for Sissel Vælitalo (24) er den alternative ferieformen en fersk opplevelse.

- På vei hit tenkte jeg at hvor langt ut i ingenting skal vi, sier hun om kjøreturen til ranchen.

Skepsisen for cowgirl-liv og hesteridning er nå borte, og den første rideturen er unnagjort.

- Det er jo store dyr, og jeg er så liten, så jeg håpet jeg skulle få en hest som var litt lat, forteller hun om sin debut på hesteryggen.

Kveg-flytting

PLASTKVEG: Leif R. Holstad (73) trener påå fange kveg med lasso. Her står kveget bom stille, men senere i uken skal han og de andre gjestene drive levende kveg. Foto: JAN JOHANNESEN

- Det blir ikke noen tur til baren i Golden Valley før jobben er gjort, sier kona Lois leende.

Familien tilbyr alle typer ranchaktiviteter.

- Alt følger den naturlige arbeidsgangen. På våren brennmerker vi kuene, på sommeren flytter vi kveget til ulike enger, reparerer gjerder og driver generelt vedlikehold. Og om høsten samler vi sammen kveget igjen, og flytter det til vinterbeitet, forklarer Ron Wanner.

FAMILIEMIDDAG: Det er langt fra upersonlig storhotellmiddag til hjemmelaget cowboymat hos The Wanners. Gjestene og familien Wanners spiser alle måltidene sammen. Foto: JAN JOHANNESEN

- Working ranch er som navnet tilsier en fungerende ranch hvor man deltar i dagens arbeidsoppgaver. En Dude ranch er mer tilrettelagt for turister, med boblebad og arrangerte arbeidsøkter, sier Ron.

På Knife River Ranch får gjestene oppleve det virkelige ranchlivet.

- Mange av dem som kommer hit, har allerede gjort New York City, Hollywood og Disneyland og vil ha noe annerledes, sier han.

STREKKER FERIEN: En morgen på hesteryggen kan gjøre mye med utrente bymuskler. Arild Christiansen strekker ut i et forsøk på å dempe den verste stølheten. Foto: JAN JOHANNESEN

Det får man på ranchferie - i tillegg litt stive muskler etter en dag på hesteryggen.