FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bli med til verdens beste spa

Av Rune Thomas Ege28.03.10 18:03 | Oppdatert: 29.03.10 10:09

Del saken på:

DØDEHAVET (VG) Vi har gjort som Kleopatra, kong Herodes og nordmenn på charterferie: Latt oss skjemme bort i verdens beste spa - på verdens eldste spa-sted.

Dødehavet har blitt spahavet - Salt suse, for en luksus!

- Og nå blir det hodemassasje. Er det greit?

Stemmen til Widi fra Bali er så rolig at den nesten går i ett med den avslappende bakgrunnsmusikken og stearinlysene i behandlingsrommet.

Selvfølgelig er det greit. Det er mer enn greit.

Mens hodebunnsmassasjen knar bort siste rest av stress og ørkensand, er følelsen av avslapning så deilig total at en glemmer den mannlige skepsisen mot spabehandlinger. Glemmer at kroppen er pakket inn i oppvarmet gjørme. Glemmer at det egentlig prikker, svir og klør.

BILDESPESIAL:Se de fantastiske bildene fra spahotellet her

For få år siden var Dødehavet nesten enda mer livløst enn navnet skulle tilsi. Ett enslig spahotell levde godt, men nøkternt, av europeiske helseturister med eksem og stive nakker. Nå strekker det ene luksushotellet etter det andre sine sandbrune, femstjerners bygninger mot himmelen over den verdensberømte innsjøen.

Topper luksus-liste

Øverst på luksuslisten: Mövenpick Resort & Spa Dead Sea, som i vinter gikk helt til topps i Condé Nast Travellers prestisjefylte kåring av verdens beste spahotell.

- Det er et helt fantastisk sted å slappe av. Helt utrolig deilig! mener Elena Lobanova (45) fra Moskva.

Hun dro til Mövenpick og Dødehavet for første gang for åtte år siden. Nå drar hun to ganger i året. Minst.

- I år blir det kanskje flere turer. Det er jo finanskrise, så jeg har litt ekstra, eh, ferie, sier Lobanova, retter på Gucci-brillene og setter opp Dødehavets bredeste rubelglis.

STOR VG-OVERSIKT:Her er det størst sjanse for sol i sommer

Som en liten eventyrby strekker Mövenpicks lave sandsteinbygninger seg et par hundre meter fra hovedveien og ned mot den kunstige stranden ved Dødehavets steinete bredder.

- Utrolig opplevelse

- Det var en helt utrolig opplevelse å ligge og flyte i vannet. Det er trolig det nærmeste jeg kommer vektløshet noen gang, sier Giovanna Cucolo (24) fra New York.

- Men ikke få vannet i øynene. Og ikke engang prøv å svømme. Det er dømt til å mislykkes, ler hun.

FLYLUKSUS:Her er flyplassene med egen spa

32 prosent salt gjør badeopplevelsen i Dødehavet til en høytflytende opplevelse. Og bortsett fra de vestlige turistene som dupper rundt foran oss iført speedo, gjørmemaske og badetøfler, er det ikke mye liv å finne i den gråblå innsjøen.

- Dette var jo verdens aller første spa. Kleopatra dro hit for å få finere hud, sier Fabien Chesnais, hotellsjef på Mövenpick.

At gjørmen og det livløse vannet angivelig gjør underverker for huden, er nemlig ikke en ny oppdagelse. Dronningen av Saba og kong Herodes står også på den historiske stamgjestelisten, og Madonna er ifølge amerikansk sladderpresse hektet på hudprodukter med mineraler fra dødehavsgjørme.

Chartermål

- Dødehavet er verdenskjent for den terapeutiske effekten, blant annet mot psoriasis og andre hudsykdommer, sier Mohammad Kana'an, som har jobbet som lege på ulike hoteller ved Dødehavet siden tidlig på 1980-tallet.

FOR NORMALT?Her er verdens særeste spabehandlinger

Med Condé Nast-kåringen plutselig kan Apollo plutselig tilby charterturer til noe så u-charter-isk som verdens beste spahotell.

- Jordan er et nokså unikt charterland. Du kan kombinere dykking, rideturer i ørkenen, badeferie og spabehandlinger i løpet av en uke på ferie, sier Apollos informasjonssjef Helen Begby.

Det har Emmanuel André (32) fra Genève gjort. Mens kjæresten tar sin tredje spa-time, nyter han stillheten, utsikten og en bok ved det såkalte evighetsbassenget.

- Alle velkomne

- Dama ville se Petra, og etter noen dager med intensiv sightseeing, la vi inn to dager på spahotell på slutten. Hadde det vært fem grader varmere, hadde dette vært paradis, sier André.

«Spa-paradiset» deler sveitseren med en rar blanding av backpackere på dagsbesøk, nyrike russere, enda mer nyrike jordanere, skandinaviske charterturister og tyskere på helsereise.

- Det har vært litt viktig for oss. Uansett hvem du er, skal du få samme velkomsten, sier Rachel Walker (26), sjef for Zara Spa, spaavdelingen på Mövenpick Dead Sea.

VET DU OM ET BRA SPA-ANLEGG?Del dine beste spa-tips her!

Bak de sandbrune veggene skjuler det seg en deilig, 6.000 kvadratmeter oase av avslappende luksus, med lounger, smoothies-barer, og uendelige mengder bassenger og boblebad. Og ikke minst en utsikt som passer perfekt til å nyte stillheten som ligger som et persisk teppe over det historiske landskapet.

- Ren avslapning

- Det finnes så mange skinnende hvite plastikk-spaer med maskiner som skal få deg til å slappe av. Slik er ikke vi. Vi er en arabisk spa, litt tøffere i kantene, sier Walker, mens hun peker og forteller om massasjebadene, dødehavsbassengene med tre ulike temperaturer, tåkedusjen med peppermynteduft...

- Dette er ren og skjær avslapning, smiler hun.

Men ikke alt er fryd ved dammen. De siste årene har Dødehavet sunket én meter i året. I fjor forsvant det nesten 1,5. Nå har myndighetene både i Jordan og Israel satt i gang ulike tiltak for å bremse utviklingen.

Dødt i havet - dødt på land

- Vi får jo mer strandlinje da, hehe. Men spøk til side, det er Dødehavet vi lever av. Jeg håper at de lykkes i arbeidet sitt. Vi gjør i alle fall alt vi kan, og har satt i gang en rekke miljøtiltak for å gjøre vårt, sier hotellsjef Fabien Chesnais.

Om Dødehavet er dødt, er det ikke mye liv på land heller. Bortsett fra den lille enklaven med inngjerdede, kjededrevne luksushotell-småbyer, er det røde fjellmassiver, tørre elvedaler og en og annen militær installasjon med digre antenner pekende i retning av Israel, som preger østbredden av Dødehavet.

- Kom tilbake om fem år, og du vil ikke kjenne deg igjen, spår sjåføren Wael Eseed.

- Det vil bli flere hoteller, det vil bli kjøpesentre, flere leiligheter, vi vil trenge et sykehus, lokal politistasjon... vi har bare så vidt sett begynnelsen av hva dette kan bli, legger Chesnais til.

Salte minibølger som slår mot steinene, plaskelyder fra mislykkede svømmeforsøk, litt fnising, lav småbanning over salt som svir i såret. I disen ved Dødehavet er det ikke mange av de gjørmedekkede turistene som ser ut til å bry seg særlig om hverken synkende vannstand eller kommende byggeboomer.

Enn så lenge er det stillheten som råder. Og helt ærlig er det ikke mye å gjøre her.

Bortsett fra å slappe helt av.

HER ER SPA-HOTELLENE VED DØDEHAVET

Mövenpick Resort & Spa Dead Sea
Midtøstens største spa (Zara) med unik atmosfære, egen bar/café og en rekke bassenger og utsiktspunkt med nydelig solnedgangutsikt. Dødehavets beste private strand, flere restauranter og barer, barneområde, tennisbaner.
Pris: Fra cirka 1.000 kroner for dobbeltrom
Antall rom: 355
Nettside:www.moevenpick-deadsea.com

Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea
Åpnet i 2006, og oser glattpolert luksus. Privat strand, flere bassenger, egen spa, pakketilbud med behandlinger inkludert i romprisen.
Pris: Fra cirka 1.600 kr. for dobbeltrom
Antall rom: 318
Nettside: www.kempinski-deadsea.com

Marriot Jordan Valley Resort
Tre bassenger, egen spa, tennisbane, flere restauranter og barer.
Pris: Fra cirka 800 kroner for dobbeltrom
Antall rom: 251
Nettside:www.marriott.com

Holiday Inn Dead Sea
Nybygd hotell, også dette med standardoppsettet, inkludert egen spa, flere restauranter og barer, tennisbaner, og så videre.
Pris: Fra cirka 800 kr. for dobbeltrom
Antall rom: 202
Nettside:www.holidayinn.com

Dead Sea Spa Hotel
Veteranen blant dødehavshotellene. Det var her det nye spa-eventyret startet midt på 1980-tallet. Spa, tennisbaner, flere bassenger og 55 meter lang vannsklie. Alderen begynner å tynge enkelte steder. Mange tyske og russiske helseturister.
Pris: Fra cirka 750 kroner for dobbeltrom
Antall rom: 272
Nettside:www.jordandeadsea.com

FAKTA OM JORDAN

HOVEDSTAD: Amman
INNBYGGERE: 6,2 millioner
FORVENT: Moderne muslimer, tedrikking, vannpiper, stolt historie, severdigheter i kø, brede smil og hjertelige velkomster.
KLIMA: April-mai og september-november er beste reisemåneder - da unngår du ekstremvarme og bitende Amman-kulde. 420 meter under havet har Dødehavet et unikt klima med 330 soldager, lite nedbør og jordens laveste luftfuktighet. Både her, i Amman og ørkenområdene blir det kaldt om kveldene. Ta med jakke. Aqaba ved Rødehavet har høyere snittemperatur og badevær året rundt.
MÅ OPPLEVES: Underverket Petra, bade i Dødehavet, ørkenen Wadi Rum, snorkling i Aqaba, kveldste og vannpipe med nye venner.
DU TRENGER: Minst en uke.
FØR DU DRAR: Les historie, se «Indiana Jones» og «Lawrence of Arabia» og les enda mer historie. Pass på å pakke mer enn bare bikini. Jordan er et åpent, muslimsk land, men dype utringninger, bare skuldre og korte skjørt er ikke spesielt passende utenfor hotellområdene.
PENGER: Glem ryktet om at Jordan ikke er spesielt billig. Du kan komme langt på budsjett, om du vil. Ekspressbuss Aqaba - Amman koster under femtilappen, en flaske vann fra to kroner, øl fra 16 og middag fra 25 kroner. Langt høyere priser inne på luksushotellene (ved Dødehavet har du ingen andre alternativer). Hotellprisene varierer fra 20 kroner for madrass på et tak, til fantasien og årslønnen setter grenser.
Tips er ofte inkludert, men ha alltid med deg én- og fem-dinarsedler. Du vil få bruk for dem. Det finnes minibanker nesten overalt (også i de mindre byene), men ha gjerne litt euro eller dollar i bakhånd.
REISEN: Med Apollos charterfly kan du dra direkte fra Gardermoen (5 timer) til Aqaba i Sør-Jordan - én uke med fly og dobbeltrom på Mövenpick Dødehavet fra 6448 kr. Kombinasjon med fly og Mövenpick Dødehavet (3 netter) og Mövenpick Rødehavet (4 netter) fra 8498 kr. inkl. transp. Via Frankfurt eller Paris kan du fly rutefly til Amman (nærmere Dødehavet), med for eksempel Lufthansa eller Air France (fra cirka 3.500 kroner t / r). Visum får du på flyplassen eller ved grensen. Gjerne fulgt av et bredt smil og et hjertelig «velkommen».

VI TRENGER DINE TIPS! KLIKK HER FOR Å DELE DINE BESTE JORDAN-TIPS MED OSS OG VGs LESERE!

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!