TIL SALGS: Drakulas slott, eller Bran Castle i landsbyen Bran, 200 kilometer nord for Bucuresti. Foto: AFP

Draculas slott er til salgs

Transylvanias største turistattraksjon er til salgs. Selveste grev Dracula følger med på kjøpet.

I hvert fall får du med det historiske grunnlaget for karakteren i Bram Stokers roman.

Du finner riktig nok ingen annonse på Finn.no eller plakater med «til salgs» på utsiden av Bran Castle i Transylvania.

Dagens eiere er likevel på jakt etter de riktige personene til å overta.

MYTEOMSPUNNET: De nåværende eierne ønsker at nye eiere skal drive Draculas slott videre som Romanias største turistattraksjon. Foto: REUTERS

- Hvis noen kommer med et rimelig tilbud vil vi se på hvem de er, hva de foreslår, og vurdere det seriøst, sier Mark Meyer fra det New York-baserte advokatfirmaet Herzfeld and Rubin. Det er han som står for salget, skriver The Telegraph.

Draculas slott, eller Bran Castle som det egentlig heter, ble bygget i årene 1377 til 1388, ifølge tidslinjen på slottets egen hjemmeside.

Grunnen til at Bran Castle går for å være Draculas slott, er at det passer svært godt til beskrivelsen av hjemmet til grev Dracula i den irske forfatteren Bram Stokers roman.

Stoker besøkte aldri slottet selv, men det antas at han har lest mye om det, og blitt inspirert til slottet i romanen.

Karakteren Dracula er basert på den virkelige prins Vlad Dracula som levde i området på 1400-tallet, også kalt Vlad Tepes. Tepes betyr «Spidderen,» og dette tilnavnet fikk han fordi han var kjent for å spidde fiendene sine på staker slik at de led en smertefull og langsom død.

I Romania er Vlad Tepes likevel en nasjonalhelt, kjent for sin sterke lederstil og modige kamp mot tyrkerne.

Selv om vampyren Dracula er en romanfigur, har slottet mye virkelig historie i veggene, og har vært bolig for både grever og kongelige opp gjennom årene.

GAVE: Dronning Marie av Romania fikk slottet i gave. Foto: AFP

I 1920, da Romania hadde en kongefamilie, ble slottet gitt i gave til dronning Marie, barnebarnet til Storbritannias dronning Victoria.

Da dronning Marie døde i 1938, testamenterte hun slottet til sin datter, prinsesse Ileana. Familien brukte slottet som sin sommerresidens.

Men det kongelige eierskapet tok brått slutt da kommunistene kom til makten i Romania.

I 1948 fikk den kongelige familien 24 timer på seg til ikke bare å komme seg ut av slottet, men ut av landet, forteller Mark Meyer til The Telegraph.

58 år senere, etter at Ceausescu-regimet falt, fikk den kongelige familien slottet tilbake. Tre av prinsesse Ileanas barn, Dominic, Maria Magdalena og Elizabeth, har drevet det som en turistattraksjon siden.

Problemet er at alle disse tre, med etternavnet Habsburg, er i 70-årsalderen, og usikre på om de har den tiden og energien som kreves for å drive slottet videre i det 21. århundret.

Så nå er det fritt fram for den som har tilstrekkelige millioner å bla opp for et 57-roms stort slott med oppussingsbehov 200 kilometer nord for Bucuresti i Romania.

TILBAKE: I 2006, 58 år etter at kommunistene konfiskerte slottet, fikk Dominic van Habsburg (i midten) og resten av den tidligere kongelige famlien slottet tilbake av den rumenske regjeringen. Foto: AP


Advokat Meyer vil ikke antyde noen pris. Men dette er ikke første gang Dominic van Habsburg har prøvd å selge slottet. I 2007 forhandlet han med Brasov fylke om mulig overtakelse, og den gangen lå prisen på 78 millioner dollar - om lag en halv milliard norske kroner.

På den annen side, slottet får besøk av 560.000 betalende gjester hvert år.

- I dag utgjør dette en pen fortjeneste. Men i de rette hender har det potensial til å generere langt større inntekter, sier Meyer til The Telegraph.

Han ser for seg landsbyen Bran som et kommende overnattingssted, og påpeker at eiendommen er stor nok til å bygge et lite hotell der. De er også i ferd med å installerer en glassheis opp til en tunnel i fjellet, hvor det blir lysshow om Dracula og hele stedets historie.

- Vi ønsker at den som kjøper slottet vil fortsette å drive det som en turistattraksjon. Dette er ikke bare et nasjonalt monument, det er den største og mest betydningsfulle attraksjonen i hele Romania, sier Mark Meyer som er ansvarlig for salget til The Telegraph.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder