FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Dette er verdens våteste sted

Av Monica Bring Estensen 31.07.13 13:05 | Oppdatert: 31.07.13 16:39

Del saken på:

(VG Nett) Med en årlig nedbørsmengde på 11.873 millimeter slår den indiske landsbyen Mawsynram Bergen langt ned i støvlene.

Mawsynram er nemlig det stedet hvor det regner mest i verden, skriver AFP. De store nedbørsmengdene har sikret landsbyen en plass i Guinness rekordbok.

I løpet av et år faller det ikke mindre enn 11.873 millimeter, altså 11,9 meter, nedbør. Til sammenligning har vår «fuktigste storby», Bergen, 2250 millimeter nedbør i løpet av et år.

- Virkelig, er dette det våteste stedet i verden? Det visste jeg ikke, sier Bini Kynter, som anslår at hun er om lag 100 år, til AFP.

Forbereder hele vinteren

Hun har bodd i landsbyen hele sitt liv og mener at det er mye lettere å håndtere de store nedbørsmengdene i dag enn før. Landsbyen var nemlig helt uten veier, elektrisitet og innlagt vann for kun 30 år siden.

Til tross for at innbyggerne må holde seg innendørs flere dager i strekk når monsunen er på sitt verste, forteller de til AFP at de ikke kunne tenkt seg å bo et annet sted.

Hver vinter bruker innbyggerne i landsbyen flere måneder på å forberede seg til den fuktige sommeren.

Geografisk eksponert

Mawsynram ligger mellom Bangladesh og Bengalbukta, noe som er årsaken til de store nedbørsmengdene under monsunen.

- Hvordan et område er eksponert geografisk har mye å si for hvor mye nedbør det får. Det er derfor det regner mer i Bergen enn i Oslo, for eksempel, sier Martin Grønnevedt, vakthavende meteorolog i Storm, til VG.

- Det som skjer er at fuktighet samler seg over Bengalbukta og fører til nedbør over Mawsynram. Dette gir en lang og tung monsunsesong, sier Sunit Das ved det meteorologiske institutt i India, til AFP.