FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

To skandinaver omkom i bussulykke i Tyrkia

Av Audun JahrenAv Håvard RønningAv Stian EisenträgerAv Silje Fjeldstad29.06.13 02:27 | Oppdatert: 29.06.13 12:53

Del saken på:

En svensk gutt og en dansk kvinne mistet livet i en bussulykke i Tyrkia fredag. Ingen nordmenn er livstruende skadet.

- Det var 27 passasjerer fra Sverige, Danmark og Norge ombord, sier driftsdirektør i Ving Norge, Marie-Anne Zachrisson til VG.
13 av passasjerene var svenske, åtte norske og seks danske.

- Bussen veltet etter en en utflukt til Taurusfjellene fredag klokken 16.30 lokal tid, forteller hun.

- Vi vet enda ikke hva som har skjedd, men politiet etterforsker saken og vil komme med en rapport på hva som har skjedd, sier hun.

- Det er varierende alvorlighetsgrad på de norske passasjerene sine skader, men jeg kan bekrefte at alle de norske er utenfor livsfare, sier hun.NTB meldte lørdag at skadeomfanget er «lettere skadd» for alle de åtte nordmennene.

- Av de åtte de norske gjestene ble tre stykker utskrevet allerede i går, og fem er fremdeles under observasjon, men ingen har alvorlige skader, sier Zachrisson. Det foreligger ingen opplysninger om at nordmennene vil reise hjem før tiden.

Ving opplyser at de norske passasjerene var ungdommer og voksne.

- Det jeg kan si er at de åtte norske bestod av tre forskjellige reisefølger, sier hun til VG.

En 14 år gammel svensk gutt og en 68 år gammel dansk kvinne mistet livet, ifølge Expressen og Ekstra Bladet.

- Vi forsøkte å gjenopplive gutten, men lyktes ikke, sier akuttlege Mehmet Atalay til aftonbladet.

I tillegg er tilstanden kritisk for ytterligere to svenske passasjerer, sier Charlotte Hallenkreutz, som er pressetalskvinne for Ving i Sverige til NTB. Blant disse er en tilstanden kritisk for en 23 år gammel kvinne, ifølge Aftonbladet.

- Vi har ikke fått flere opplysninger om disse passasjerene. Det skal komme en oppdatering med opplysninger om deres tilstand klokken 10, sier Marie-Anne Zachrisson til VG.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Tyrkiske medier: - Bremsene sviktet

Ifølge tyrkiske medier er det bremsene som skal ha sviktet. Hverken Ving eller UD kan bekrefte dette.

- Det er for tidlig å si hva som har skjedd, men saken vil bli fulgt opp av tyrkiske myndigheter og Ving, sier Frode Andersen som er pressevakt i Utenriksdepartementet til VG.

- Vi har sett spekulasjonene på nettet, men vi forholder oss til en politirapport når den kommer, sier Zacrisson til VG.

Bussen var ikke eid av Ving, men tilhørte en av deres samarbeidspartnere på stedet.

- De er gode samarbeidspartnere vi har jobbet med i flere år. Jeg kjenner ikke til at noe lignende har skjedd, sier hun og legger til at de er i dialog med selskapet.

- Vi setter sikkerhet svært høyt, og avtalene vi inngår blir nøye vurdert, opplyser hun.

- Vi vet ikke tilstanden til sjåføren foreløpig, sier Marie-Anne Zachrisson til VG.

Tre sykehus

- Vi har styrket bemanningen i Tyrkia, og våre ansatte har vært på de tre forskjellige sykehusene i natt. Vi er i kontakt med myndighetene i Tyrkia og Norge, og har også koblet inn den norske sjømannskirken, sier Marie-Anne Zachrisson i Ving til VG.

Joakim Edvardsson Reimar ved det svenske utenriksdepartementet sier til NTB at det svenske konsulatet i Alanya har besøkt de som er skadd på sykehuset, fredag, og at en representant for det svenske generalkonsulatet i Istanbul reiser til Alanya lørdag morgen.

Passasjerene på bussen ble fraktet til tre ulike sykehus i byen.

TV-bilder viser bussen på siden i en trafikkert gate i byen, mens skadde fraktes bort på bårer. Flere personer skal også ha blitt klemt fast under bussen.

(VG/NTB)