FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Gresk ferie? Ta med ekstra kontanter

Av Mona LangsetAv Hege Lyngved Odinsen07.06.15 17:41 | Oppdatert: 07.06.15 19:01

Del saken på:

Ta med ekstra euro hjemmefra. Det er rådet fra ekspertene VG har snakket med om situasjonen i Hellas denne sommeren.

Her er pengerådene til deg som skal til Hellas i sommer

Vi har hørt det før. Høsten 2011 kunne vi lese at Hellas snart var tomt for penger og sommeren 2012 var tonen at minibankene kunne gå tomme.

Det skjedde ikke da. Sannsynligvis skjer det ikke nå heller. Men selv Hellas-ekspert, og halvt greske, Alexander Zlatanos Ibsen kommer til å ta med seg ekstra kontanter på Hellas-ferien i år.

– Jeg kommer til å ta med meg nok til tre dagers forbruk, sier han.

Les også: Slik gjemmer du pengene for lommetyven

Forfatteren av boken «Gresk blod», som er en analyse av det greske samfunnet, vil ikke ta sjansen på å stå på bar bakke dersom det skulle bli problemer med å få penger ut av minibankene. Men han frykter ikke at hele banksystemet skal bryte sammen.

– Det vil alltid være mulig å betale både på hotell og restauranter med kort, selv om eierne nok vil foretrekke kontant betaling, sier han.

Må betale 13 milliarder 30. juni

For Hellas har over 300 millioner euro forfalt til betaling hos IMF fredag, men landet har bedt om å samle i alt fire juni-avdrag til en samlet sum på over 1,5 milliarder euro. Dermed må de ut med over 13 milliarder kroner den 30. juni.

Samme dag utløper også Hellas' låneprogram hos EU og IMF, men grekerne er fortsatt ikke enige med kreditorene om vilkårene for et siste bidrag fra programmet på 7,2 milliarder euro.

– Regjeringen i Athen kan ikke gå med på kreditorenes forslag til harde reformer og kutt, sier økonomiminister Giorgos Stathakis til BBC.

– Den greske regjeringen kan ikke akseptere disse nye forslagene som er på bordet, sier han.

Dermed er kassen fortsatt bunnskrapt, og det er høyst usikkert om Hellas faktisk har pengene de skylder IMF i avdrag.

Les også: Hellas trenger bank, ikke juling

– Ta forholdsregler

Forbrukerøkonom Elin Reitan hos Nordea mener nordmenn som skal på ferie til Hellas bør ta sine forholdsregler slik situasjonen er nå.

Les også: På ferietur til k (a) os?

– Om det politiske og økonomiske kaoset i landet får konsekvenser for turismen er usikkert, men det er klart at en eventuell kollaps kan skape praktiske problemer også for utenlandske turister. For eksempel kan streiker, eller at bankene går tomme for kontanter, berøre deg som ferierer i landet, sier Reitan og legger til at hun foreløpig ikke ser noen grunn til stor bekymring.

Her er hennes råd til deg som skal på Hellas-tur i sommer:

* Ta med ekstra kontanter i euro

Uroen i landet gjør det hensiktsmessig å ta med seg kontanter på årets Hellas-ferie, slik at du har midler til å klare deg uansett hva som skulle skje med den økonomiske situasjonen i landet.

* Benytt betalingskort

Betaling med kort er normalt ikke noe problem selv om bankene skulle gå tom for kontanter. Sørg for at du har med gyldige betalingskort på reisen og gjerne flere enn ett, for eksempel et Visa-kort og et MasterCard, så er du godt forberedt.

* Betal på forhånd

Det kan være en fordel å betale det du kan, av for eksempel hotell og utflukter, før du reiser.

* Hold deg oppdatert

Slik situasjonen er nå vil jeg anbefale at de som skal på ferie til Hellas holder seg oppdatert på den politiske og økonomiske situasjonen i landet via mediene, både før og under reisen.

* Gjør deg kjent med reiseforsikringen

Det er viktig å ha gode reiseforsikringer, men like viktig er å sette seg inn i hva forsikringen din dekker og ikke dekker. Dette er viktig uansett hvor man skal reise, og noe det er en fordel å ha oversikt over om man reiser til steder med politisk og økonomisk uro.

* Søk råd

Søk råd hos reiseselskapet du har bestilt reisen via, da de bør kunne gi deg detaljert informasjon om forholdene der du skal og om det er noe spesielt du bør tenke på før du setter kursen mot din Hellas-destinasjon.

Les også: Hellaskrisen helt gresk for enkelte

– En varslet krise

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB anbefaler ikke å ta med store mengder kontanter, men sier det kan være lurt å ha med litt ekstra euro bare for å være på den sikre siden.

– Frykten i Hellas er først og fremst knyttet til at det kan oppstå et såkalt «run on the bank». Det betyr at alle prøver å ta ut sine kontanter samtidig. Dette er først og fremst et problem for grekerne og greske banker, selv om også turister kan få problemer med å få tak i kontanter. Men greske myndigheter har allerede forberedt seg på dette scenarioet gjennom å innføre en ekstra avgift på uttak.

Det er viktig å huske at denne situasjonen har vært diskutert veldig lenge, og det er derfor en varslet krise som de har hatt tid å forberede seg på.

Ifølge Sandmæl vil det nok ikke bli noe problem å få betalt med euro i Hellas selv om landet skulle gå ut av eurosamarbeidet.

– Det er jo helt vanlig at feriedestinasjoner tar imot ulike valuta, og euro er gangbar valuta i mange land som ikke har dette som offisielt betalingsmiddel, sier hun.

Bruk av kort vil også fungere som normalt, og kortbruk har jo den egenskapen at det tilpasses til hvilken valuta du ønsker å betale med. Krisen bør heller ikke ha noe å si for forhåndsbetalte betalte hotell og reiser. Dette er avtaler som er inngått og som er bindende for begge parter.

– Reglene er imidlertid litt annerledes når det kommer til konkurs, så derfor kan det være lurt å bruke kredittkort når du bestiller hotell og reiser på nett. Da unngår du å kjøpe katta i sekken. Kredittkjøpsloven sikrer nordmenn rettigheter ved kjøp av varer og tjenester på nettet, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Reiser ikke til Hellas

Førsteamanuensis Paul Ehling, på Institutt for finans ved Handelshøyskolen BI, ville ikke reist til Hellas i sommer.

– Ikke bare fordi Hellas i utgangspunktet er langt fra mitt favorittreisemål, men også fordi ingen kan vite hva som vil skje der nå. Det eneste som er sikkert er at Hellas aldri kommer til å kunne betjene gjelden sin, sier han.

– EU vil nok ikke kaste Hellas ut av eurosamarbeidet. Men kanskje Hellas velger å trekke seg ut selv. Uansett har banksystemet har allerede feilet. Folk har begynt å ta ut penger og heller oppbevare kontanter hjemme. Ingen investerer i Hellas, verken utlendinger eller grekere selv. For det greske samfunnet er dette et drama, og ingen vet hvordan det vil ende. I verste fall kan bankene stenge, da vil på sikt også butikkene stenge. Det er en veldig vanskelig situasjon, sier Paul Ehling som er tysk, men jobber for BI i Oslo.

Reiser til Hellas

Tidligere har reaksjoner på økonomiske innstramminger ført til streiker og demonstrasjoner i de største byene.

Alexander Zlatanos Ibsen tror ikke det vil bli tilsvarende opptøyer i år.

– Denne gangen er det jo ikke regjeringen som gjør det vanskelig for folk flest. Det er folk utenfra. Det er EU. Det kan kanskje føre til noen demonstrasjoner i Athen. Men turister på øyene vil ikke merke noe til det, sier han.

Han tror heller ikke at turistene vil merke noen prisøkning nå i sommer.

– Det har vært snakk om en ny momsordning fra høsten. Den er ikke vedtatt ennå, men den vil uansett ikke få noen innvirkning nå i sommer. Men hvis øyene mister momsfritaket som de har i dag, kan forbruksvarer bli noe dyrere neste år, sier han.

Alexander Zlatanos Ibsen ville ikke nølt et sekund med å reise til Hellas i sommer.

– Grekere er veldig glade i turister, og vil ikke la et hår krummes på hodene deres. Selv om de får det vanskeligere økonomisk selv, blir det ikke vanskeligere å være turist, understreker han.