FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Mesterkokkens helfranske spiseorgie: Her er Hellstrøms favorittrestauranter i Paris

Av Hege Lyngved Odinsen17.09.11 12:18 | Oppdatert: 19.09.11 08:52

Del saken på:

PARIS(VG) Ahh, vi fikk konge-bordet!

Eyvind Hellstrøm (62) kikker over hvitvinsglasset med innhold fra Saint Joseph og skuer ut over folkelivet i Saint-Germain.

VGTV: Se Hellstrøms anbefalte Paris-restauranter

Annonsørinnhold

Vi er på mesterkokkens soleklare favorittbistro i Paris, Le Comptoir. Hellstrøm er fransksmart antrukket i skjorte og blazer, det er hvite duker på bordene og trangt om den kulinariske saligheten. Praten går, bestikket klirrer, kelnerne springer og vinen flommer.

- Konseptet er fantastisk, veldig bra mat og den beste franske stemningen du kan tenke deg. I tillegg er prisene gode, mener Hellstrøm.

For 55 euro får du en helaftens med forrett, sjømatrett, kjøttrett, ost og dessert. Vin bestiller du etter dagsformen, servitøren har garantert noe som passer.

På kvelden forvandler chef Yves Camdeborde Le Comptoir fra en hverdagslig frokost- og lunsjbistro til en svært ettertraktet gastrobistro.

LES OGSÅ: Her er stjernekokkenes beste restaurant-tips

Franske smaksbomber

Kokken har lang erfaring fra flere av de store restaurantene i Paris, er dommer i TV-programmet «Masterchef», og har en lidenskap for det tradisjonelle franske kjøkken. Det får også vi merke:

Først kommer morkler og andelever, etterfulgt av hummerravioli badende i skummende skalldyrsaus, før glansnummeret slår inn:

Pasta med kalvebrissel, kalvekjøtt, kyllingvinger og kantareller, en bombe av deilige franske smaker.

Et digert ostefat blir sendt rundt mellom bordene. Du skjærer så mye ost du orker. Syltetøy og honning følger med.

Det hele toppes med dessert av friske jordbær, russisk kake og en frisk basilikumsorbé.

- Dette er stedet for deg som vil oppleve det ekte Paris, konstaterer en mett og fornøyd Hellstrøm.

LES OGSÅ: Bli med på sjokotur i Paris

Frokost

I Paris bør du unne deg fransk livsstil fra morgen til kveld. Prøv en klassisk fransk frokost på en av de mange kafeene.
Eyvind Hellstrøm tar oss med til Café de Flore, en legende i Paris.

Vi setter oss ute ved de små runde bordene, kelnerne hveser og smiler samtidig, dette er deres show og du kan bare lene deg tilbake og bli servert.

- Her spiser man ganske dårlig, det vil si, helt greit for en frokost. Men hovedpoenget er stemningen og den franske følelsen. Det viktigste her er å lene seg tilbake og se på livet. Det er tivoli, småler Eyvind Hellstrøm.

LES OGSÅ: De beste barene i Paris

Paris er byen Hellstrøm alltid kommer tilbake til - igjen og igjen.

- Paris er inspirasjon og utvikling. Her kan jeg rusle rundt, snakke med kjente, og besøke gamle og nye restauranter, helt nydelig!

STINKENDE GODT: Ostefatet hos Le Comptoir bugner av de deiligste franske oster, syltetøy og honning. Og du kan ta til du skjemmes - eller du rett og slett ikke orker mer. Foto: GØRAN BOHLIN

- Har du et godt råd for å skille de gode restaurantene fra de dårlige?

- Gjestene! Er det mange gjester, er det som regel god mat. Vil du ha spennende mat; sjekk menyen.

LES OGSÅ: De beste storbyene for en tur med kjæresten

Med Hellstrøm som guide holder det ikke å spise bare én lunsj. Vi tar en førlunsj først, på en av de tradisjonsrike sjømatstedene - La Closerie des Lilas.

- Her spiser jeg østers og tar et glass vin med stil, dette er et sted for hel- og halvkunstnere, sier Hellstrøm, og setter seg godt til rette i røde skinnseter under røde lampeskjermer på røde vegger.

Vi bestiller østers klasse 3.

- En veldig passe klasse. Klasse 0 og 1 er for stort, og du risikerer å måtte ta i bruk kniv og gaffel for å få den fortært. Og husk og tygge østersen!

I HEMINGWAYS FOTSPOR: På ærverdige Closerie des Lilas - hvor Hemingway skrev mye av «Og solen går sin gang» - slurpet vi østers. Ifølge Hellstrøm nytes de best naturell, bare husk å tygg før du svelger. Foto: GØRAN BOHLIN


(saken fortsetter under bildet)

Du kan nesten ikke dra til Paris uten å prøve sjømaten, og mange av de klassiske store bistroene serverer sjømat i særklasse. For gode skalldyrsfat anbefaler Hellstrøm også La Coupole, La Rotonde og Le Dôme.

I hovedlunsjen forlater vi det erkefranske kjøkken og besøker innovative og lekne Ze Kitchen Galerie.

- Moderne god mat med fine farger, laget på en overraskende og meget smakfull måte, sier Hellstrøm.

Sjefkokken William Ledeuil mikser Frankrike med Asia.
- Her satser vi på smak og aroma, da trengs ikke salt og smør, forteller Ledeuil.

MILLIMETERPRESISJON: Den ungen kokken er dypt konsentrert mens hun legger opp maten til gjestene utenfor glassburet som skiller kjøkken og restaurant på på Ze Kitchen gallery. Foto: GØRAN BOHLIN

(Saken fortsetter under bildet)

Fra kjøkkenet strømmer sardiner med auberginmousse og papayasaus, marinert Wagyu-kjøtt, og grønn bønnesuppe med posjert egg og sprøstekt pølse. Hovedrettene er grillet and med kirsebærsaus, grillet makrell med sesamvinaigrette og dielam med galangarot.

Dessertene er av det friske slaget, Hellstrøm går for jordbærcappucino med kokossaus og pistasjis. Voila!
Prisen for maten er 39 euro, fast lunsjpris for å plukke en forrett, hovedrett og dessert fra menyen.

LES OGSÅ: Nyt hele mat-Frankrike på en helg i Paris

Kveldens middag inntas i en lysende hvit marengskake av en murvilla i parken ved Champs-Élysées.

Å ankomme restaurant Laurent, er som gjeste en gammel stilig svart-hvitt-film. Pent kledde gjester vipper elegant ut av svarte blankpolerte biler på gårdsplassen, dresskledde menn hilser stramt i døren og syrinduften henger tungt i luften. Vi bestiller festmenyen med champagne til alle rettene - 185 euro per person.

MÅTTE HA RØDVIN: Eyvind Hellstrøm måtte til slutt avbryte champagnemenyen på Le Laurent og be om rødvin. - Ethvert måltid bør inneholde et glass med god rødvin, mener Hellstrøm. Foto: GØRAN BOHLIN

Eyvind Hellstrøm fotograferer rettene med iPhone og lar seg imponere av godt komponerte retter. Men da det braiserte kalvekjøttet kommer inn, kan ikke mesterkokken dy seg mer:

- Jeg må ha rødvin nå, det hjelper ikke med all verdens flotte champagne, jeg bare må ha et glass rødvin til god mat.

Ut kommer direktøren for stedet - Philippe Bourguignon - og sekunder senere står en rødvin Bandol Domaine Tempiere 2004 på bordet. Jubel.

JORDBÆRFRYD: Små markjordbær og mandelkrem er en bra kombinasjon. Foto: GØRAN BOHLIN

- A votre santé!

Til dessert koser vi oss med markjordbær og mandelkrem og skåler med Pommery apanage rosé.

LES OGSÅ: Her spiser du aller best i Europa

En uforglemmelig matreise avsluttes på matbaren L'Atelier de Joël Robuchon i Saint-Germain.

- Maten her er et eventyr, det er bare å glede seg, sier Hellstrøm, klar for la grande finale med tre utropstegn.
Iberico-skinke og tomatsalat med røde, grønne og gule tomater, slår an tonen for et himmelsk måltid med sjøkrepsravioli, blekksprut, St. Petersfisk, due med gåselever, og kalvebrissel med morkler.

ELEGANTE SARDINER: Smaksløkene synger av glede når matkunsten serveres over disk på L'atelier de Joël Robuchon. Foto: GØRAN BOHLIN

Og akkurat da du trodde at det ikke kunne bli bedre kommer desserten: Varm pasjonsfruktsuffle med eksotisk sorbé.

Eyvind Hellstrøm ler.

- Blir du ikke pasjonert av denne, hjelper ingenting!

ET SISTE GLASS: Et fransk par på vei hjem dropper innom vinbaren L'Avant Comptoir for et siste glass rødvin. Foto: GØRAN BOHLIN

Her er restaurant-løypa:

RESTAURANT-LØYPA: Husk å bestill bord i god tid, god mat er populært! Foto: VG
Klikk deg frem til din drømmedestinasjon