FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Matmarked på skinner

Av Dag Fonbæk25.12.07 10:55

Del saken på:

Matmarkedet i Mea Klong, en liten times taxitur sør for Bangkok, er tøffere enn toget. Bokstavelig talt.

MEA KLONG (VG) I mangel av annen egnet lokalitet for landsbyens matmarked har selgerne brettet ut sine tepper med mango, ananas, egg og fargerike frukter over togskinnene som skjærer tvers gjennom byen.

Dagen lang vrimler det av tobente, firbente og tohjulinger langs den primitive markedsstripen. Inntil toget kommer.
Fire ganger daglig dundrer et stort, fryktinngytende kombinert gods- og persontog tvers gjennom landsbyen - blant annet med forsyninger til nettopp markedshandlerne og deres kunder.

Ett minutt

Selgerne vet sånn omtrent når togene kommer, men ikke helt. Derfor er det litt av en severdighet når «godsen» uler med fløyten ute på jordet et stykke unna.

Da vet alle mann at de har nøyaktig ett minutt på seg til å rydde unna kokosnøtter, froskelår, baldakiner og traller med grønt før toget ubønnhørlig dundrer inn blant dem.

En politimann med rødt og grønt flagg drar ned bommen, slik at bilene kommer seg i sikkerhet.

Frivillige landsbyboere tar jobben med å rive dumdristige fototurister unna faresonen. «Tog, tog! Kommer!»

Hviner

I stor fart kommer så det gule ståluhyret ramlende. Formelig snitter det de nærmeste fruktselgerne, før det hviner i bremser og triller inn på lokalstasjonen på motsatt side av gaten.

Straks går bommen opp, og myldrende selgere finner lynkjapt tilbake til sine plasser, drar ut baldakinen og ruller ut teppene sine. På under 30 sekunder er «torghandelen» i gang igjen.

Som på skinner, så å si.