FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

45 tyske mil med alpepanorama

Av Dag Fonbæk29.09.11 09:36

Del saken på:

ALPENSTRASSE (VG) Vi har lagt blikkstille Königsee og Hitlers Ørnerede bak oss og tar fatt på neste etappe av Alpeveien - Mellom-Europas kanskje aller vakreste panoramavei.

Dra på høstbilferie på impuls - sjekk gode veitips

Fra vesle Ramsau går alpeveien i hårnålsvinger oppover i de grønne åsene mot Unterjettenberg.

Vi er midt i Berchtesgaden nasjonalpark - på tysk side av grensen - og det bølgende landskapet er ubeskrivelig vakkert. Augustsolen lyser opp de høyeste fjelltoppene foran oss, over alpehus med balkonger bugnende av et lillarosa blomsterhav.

- Stopp, roper fotograf Terje. - Jeg må ha et bilde. Her.

Alpeveien snirkler seg gjennom fjellmassivene - så å si på grensen mellom Tyrkland (Bayern) og Østerrike - fra byen Lindau ved Bodensjøen via Garmisch-Partenkirchen til Königsee i Berchtesgaden.

De 45 milene med panoramavei slynger seg gjennom og forbi et dusin idylliske landsbyer, og passerer ikke mindre enn 21 små og store innsjøer, 25 borger og slott og mer enn 60 kursteder. Bare i Tyskland er det registrert 150 nasjonale turistveier. Til sammenligning har Norge seks - selv om de er flotte nok.

Arkitektur, landskap og historie

Bilferielandet Tyskland har skjønt at de lettere kan markedsføre turistveiene internasjonalt ved å gi dem temanavn som Alpeveien, Den Romantiske veien, Slottsveien. Eventyrveien osv.

- Romantische Strasse er noe veldig mange nordmenn har hørt om og ønsker å vite mer om, bekrefter Janne Rønning i Tysk Turistbyrå overfor VG.

Mens noen veitemaer går på arkitektur, dreier andre seg om landskap eller historie. En turistvei har vin som tema, en annen slynger seg i aspargesens rike.

Og den aller eldste av temaveiene er altså Alpenstrasse (opprettet allerede i 1927) helt i sør - på grensen mot Østerrike, ikke langt fra Salzburg og alpebyen Kitzbühel.

- Jeg har feriert mye langs denne strekningen, og må vel si at dette området i Tyskland er det jeg liker aller best. Mange fine, små steder i et øyeskjønt landskap langs alperanden, sier Rønning i Tysk Turistbyrå i Oslo.

Alpeinnsjø

Langs Deutsche Alpenstrasse finner du en rekke kjente attraksjoner som eventyrlige Schloss Neuschwanstein og Berchtesgaden, der du altså kan kikke opp på Hitlers Ørnerede (eller ta turen opp om du har god tid), før du hengir deg til de yndige små turistbåtene på blikkstille Königsee - Tysklands mest kjente alpeinnsjø.

For alpininteresserte kan friluftsmuseet til olympiavinner Markus Wasmeier i Schliersee være et spennende sted å stanse opp.

En annen attraksjon i Schliersee er den etter hvert noe aldrende Jodler-Peppi.

Mer info om Alpeveien i denne eksterne linken.