JAMAS: Aud Thorstad (t.v) skåler med matkursdeltakerne i Mølla: Kari Øfstedal, Jahn-Terje Flatmoen, Vera Øvland, Tom Øvland og Gunni Eilertsen. Foto: Terje Bringedal

Matglede i Mølla på Kreta

Norske Aud holder matkurs for nordboere

HAMALEVRI (VG) I en restaurert olivenmølle langt fra nærmeste turisthotell, dyrker Aud Thorstad det kretiske matlivets gleder.

Her har hun skrevet kokeboken «En smak av Kreta,» sterkt inspirert av nabokonene som gladelig har delt sine kulinariske kunnskaper med den norske innvandreren i landsbyen.

Og her gir hun gjerne lærdommen videre til matglade skandinaver, som deltar på kurs ved utendørskjøkkenet i hagen.

SLIK ER MATKURSENE:Les VGs reportasje fra kurset her!

Nå er årets chartersesong i full gang, og i løpet av sommeren vil over 150000 nordmenn besøke Kreta.

IDYLL: Aud og Kåre Thorstad elsker livet på Kreta. Her lager de mat på utendørskjøkkenet i hagen. Foto: Terje Bringedal

Forelsket
Aud Thorstad og ektemannen Kåre var også vanlige turister da de dro til Kreta for første gang, for 25 år siden.

I likhet med mange andre nordmenn forelsket de seg fullstendig i både øya og menneskene der - og alle ferier ble lagt til Kreta, gjerne flere ganger i året.

- Det tok ikke lang tid før vi begynte å føle at vi ikke skulle «hjem» når vi satte oss på flyet til Norge. I stedet følte vi sterkt at vi reiste vekk fra det stedet vi burde være, sier
Aud.

LES OGSÅ:HER BØR DU SPISE I RETHYMNON

En bil for alt
For 15 år siden flyttet de til Kreta for godt. Nå bor de i landsbyen Hamalevri med 45 innbyggere og en liten kafé som er åpen av og til.

Det er ingen butikker her, men fiskebilen stanser i landsbyen tre ganger i uken. Yoghurt kommer med yoghurtbilen og brødet kommer med brødbilen.

- Det er biler for det meste. Til og med egen tøffelbil og sengetøybil, sier Aud med et smil.

Hun savner ikke livet med butikker og varer tilgjengelig til alle døgnets tider i Norge.

Les mer under bildet

MØLLA: Før var det en olivenmølle. Nå er det hjemmet til Aud og Kåre Thorstad. Foto: Terje Bringedal

Restaurert
Da Aud og Kåre fikk overta den gamle mølla i lignet den mest på ei steinrøys. I løpet av år med iherdig jobbing er røysa omgjort til et koselig steinhus med grønne vinduskarmer, akkurat slik det var da olivenmøllen var i drift til utpå 1950-tallet.

- Jeg er veldig stolt av å si at mannen min har gjort nesten alt arbeidet her selv, smiler hun.

Huset står i en frodig hage, hvor det norske ekteparet kan plukke appelsiner og sitroner fra egne trær.

Aud Thorstad elsker livet på det kretiske bondelandet.

- Menneskene her er så varme. De deler sorger og gleder. Og de er så omtenksomme. Om morgenen kan det henge en pose med agurker eller tomater på porten. Naboene besøker hverandre, og bryr seg om hverandre.

- Her er det godt å leve!

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK

MMMMM: Kursdeltakerne Gunni og Kalle Eilertsen skal gleder seg over maten de selv har vært med på å lage. Foto: Terje Bringedal

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder