FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her kan du stå på ski nå

Av Frank Haugsbø25.11.18 08:26 | Oppdatert: 26.11.18 12:30

Del saken på:

Vinteren har latt vente på seg i store deler av landet, men nå går det mot åpning i mange av landets alpinanlegg.

– Vi venter på kulden. Kommer det snø i tillegg, er det ren bonus, sier generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening til VG.

Denne helgen er syv av foreningens medlemsanlegg åpne for skikjøring, ifølge nettstedet fnugg.no: Valdres, Kvitfjell, Skeikampen, Kongsberg, Nesbyen, Golsfjellet og Beitostølen. I tillegg er en av seks heiser på Bjorli åpnet.

I Kvitfjell meldes det nå om gode forhold i bakkene.

– Kuldegrader og solid snøproduksjon har gitt et stort løft i Kvitfjell. Nå er det vinterstemning i fjellet. Kulden kom akkurat for sent til å kunne åpne til toppen i helgen, men fra 30. november går stolheisen til topps, rapporterer Kvitfjell på fnugg.no.

På Nesbyen går startskuddet for skisesongen i dag, med åpning av Barneområdet – i full lengde fra topp til bunn.

– Snøkanonene går for fullt, og terrenget blir hvitere og hvitere for hver gang vi kaster blikket ut av vinduet og oppover i løypenettet, heter det på nettsiden.

Neste helg er det planlagt åpning i flere store anlegg som Hemsedal, Trysil, Hafjell, Rauland, Hovden og Norefjell.

Daglig leder i selskapet Alpinco, som eier anleggene i Hafjell og Kvitfjell, gleder seg til åpning av nytt heisanlegg og feiring av Hafjells 30-års jubileum neste lørdag.

– Åpning den 1. desember er litt senere enn normalt. Årsaken er at vi har hatt mye mildvær i november. Nå har vi kommet skikkelig i gang med snøproduksjonen, sier Stensrud.

I fjor åpnet Hafjell hoveddelen av anlegget i midten av november.

– Allerede 26. oktober i fjor fikk vi natursnø som ble liggende gjennom hele sesongen. I tillegg hadde vi en kuldeperiode som gjorde at vi kom tidlig i gang med produksjonen av kunstig snø. Det var ikke helt normalt, sier Stensrud.

Også i mange andre alpinanlegg kom snøen og kulden rekordtidlig i fjor, noe som førte til at en rekke anlegg kunne åpne bakkene i midten av november. Da anleggene gjorde opp status etter sesongen, viste regnskapene en økning i heiskortsalget på 16 prosent i forhold til året før.

– Det var den beste sesongen noensinne, sier Clausen.

I vinter har anleggene et litt svakere utgangspunkt, men Clausen ser optimistisk på situasjonen.

– Vi har store variasjoner fra år til år, og det er ikke unormalt med åpning i begynnelsen av desember. Fjorårssesongen var spesiell, sier Clausen.

Ifølge generalsekretæren er de aller fleste anleggene i Norge avhengige av å produsere kunstig snø, noe som krever en effektiv temperatur på under 2,5. minusgrader. Optimale forhold for snøproduksjon er 10 minusgrader og klarvær som gjerne gir tørr luft.

– Det er veldig få anlegg som baserer seg kun på natursnø. Jeg tror ikke det har snødd nok noe sted i landet så langt i vinter til at det hadde vært mulig å kun basere seg på natursnø, sier Clausen.

Alpinanleggenes Landsforening representerer med sine 210 medlemmer 95 prosent av alpinbransjen i Norge.