FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Kos med couscous - VG lagde smaken av Marokko

Av Gjermund Glesnes15.10.11 18:40

Del saken på:

MARRAKECH (VG) Couscousen du kjøper i butikken, lages på fem minutter. I hjemlandet Marokko bruker de en time.

Bli med på matkurs i Marrakech

- Sånn.

Hayat Ben Hamman løfter en neve med couscous, gnir grynene mellom hendene og lar dem drysse ned på fatet. Så legger hun dem i en kjele med perforert bunn for nye 10-15 minutter på varmen.

Hjemme i Norge skal couscous bare svelle kjapt i varmt vann. Sånn er det ikke i Marokko. Her skal semulegrynene skjemmes bort og masseres.

Hele fire ganger gjentas prosessen. Men da er det VGs journalist som sammen med det nygifte paret Peggy Deforges og Tim Liptrot utfører arbeidet.

Engelskmennene har lagt matkurset inn som del av bryllupsreisen. Det er alt annet enn tilfeldig.

- Vi hadde marokkansk mat i bryllupet vårt og lagde alt selv. Oppskriftene fant vi på internett, men nå har vi fått en kokebok i bryllupsgave, smiler Tim.

LES OGSÅ: Marrakech - eksotisk storbytur til under 1500 kroner

Start på markedet

Matlagingskurs har blitt populære i mange turistmål, og kanskje spesielt her i Marokkos berømte karavaneby.

Det er lett å forstå. Mat er kultur, mat er opplevelser, og kursene gir deg inntrykk du ellers ikke får som vanlig turist.

I Marrakech begynner kursene gjerne med en innkjøpsrunde. Så også vårt, som arrangeres av gjestehuset Riad Magi.

Vi starter med grønnsaksmarkedet og slakteren rett bortenfor slangetemmerne og turistmylderet på byens samlingspunkt, plassen Djemaa el-Fna.

Mens posene fraktes hjem, tar bestyrer Abdol Razzak og assistenten Abdel Jalil oss med til neste stopp på handlelisten: Hønsemarkedet. Her lukter det halm og høns; prutingen krydres av pip og kakling, og i et bur ligger kaninene og puster gjennom nesen.

«Vår» kylling ser litt molefunken ut der den ligger på skålvekten.

- Den er i hvert fall fersk, trøster Abdel Jalil.
Det er viktig for marokkanerne. Selv om det har blitt vanlig å ha kjøleskap, henger gamle handlevaner igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Glør under hammanen

Det gjør også kokekunstene. I hvert fall den Hayat Ben Hamman lærer oss i gårdsrommet som definerer en riad, de klassiske marokkanske bygårdene.

Dette er virkelig ikke oppskrifter for travle karrierejegere. Couscousen med kylling og syv grønnsaker er hurtigmat i forhold til den andre hovedretten vi skal lage: Tagine, storfekjøtt kokt i en kjegleformet trykkoker av terrakotta.

- Det er som å være TV-kokk, melder Peggy mens hun følger Hayats instruksjoner.

FLERE REISEREPORTASJER FRA MAROKKO:
Velkommen til Saharawood || Slik er Marrakech's sagnomsuste luksushotell La Mamounia || Casablanca - gammel storhet || Agadir: Sol- og surfekysten

I et TV-program hadde de helt sikkert «juksa litt». For dette tar tid. Seriøst lang tid. I hele fem timer skal kjøttet koke etter at Peggy har drysset på siste krydderslag.

Og ikke nok med det. Det skal koke i fellesovnen under moskeen noen kvartaler unna. Det er en kombinasjon som alle nabolagene i medinaen benytter: Moskeen trenger varmt vann til den rituelle vaskingen. Vannet varmes opp av vedfyring, og vips så har beboerne i området stekeovn av det gigantiske slaget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Inngangsdøren er beskjeden, trappen ned er smal og bratt med trinn dekket av sagmugg. Abdel Jalil leder vei ned til kjellerrommet. Det er dunkelt og svært, svært varmt. En mann sitter på en murkant og kaster flis i ovnen.

Svetten pipler. Vi setter fra oss taginen på glørne, drar en hånd over pannen og skynder oss ut.

- Man blir vant til det, sier Abdel om mannen i heten.

Og han kan i det minste kose seg med duften av tagine i noen timer.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!