Her er Maris beste tips til langveisfarende

PÅ LOFFEN I 134 DAGER: Mari Svee fra Tynset og Erik Slåen fra Alvdal koste seg på Whitsynday Islands i Australia på sin reise jorden rundt. Foto: PRIVAT.

Slik reiser du jorden rundt

Mari Svee (22) fra Tynset har gjennomført sitt livs reise jorden rundt. I fire og en halv måned var hun på tur, og bokstavelig talt kastet seg ut i nye opplevelser.

 • Anne Bergseng

Høydepunktet på turen var nemlig da hun hoppet i fallskjerm i Australia.

- Men det var også helt unikt å få oppleve Tonga, sier Mari.

Sammen med kjæresten Erik Slåen (24) opplevde hun det beste av Kina, Thailand, Australia, New Zealand, Tonga, Samoa, Mexico og USA.

Etter 134 dager på tur, kom de hjem i mai i år. Vel hjemme sier de det samme til alle som vurderer om de vil legge ut på langtur: «Reis!»

Mari lærte noe viktig om seg selv underveis:
- Jeg er mye tøffere enn jeg trodde jeg var!

JUHUUUU!: Mari Svee i fritt fall. Høydepunktet på hennes reise jorden rundt var da hun hoppet i fallskjerm i Australia. Foto: PRIVAT.

I tillegg til å hoppe i fallskjerm, har hun raftet og reist rundt i flere verdensdeler, møtt mange nye mennesker og opplevd mer enn hun kunne drømme om på forhånd.

- Det er først nå det går opp for oss hvor mye vi opplevde, og hvor fantastisk det har vært, sier Mari.

FLERE SELSKAPER SATSER PÅ JORDEN RUNDT-REISER:Billigbilletter for ungdom.

Endret planer
Mari sier selv at hun langt fra er noen tøffing i utgangspunktet, og at det derfor var godt å bevise for seg selv at hun klarer seg i mange ulike situasjoner.

Turen har også endret litt på planene hennes for fremtiden.

- Reisen lærte meg at veien blir til mens man går. Jeg har lært å tørre å følge magefølelsen for å gjøre de valgene som er riktige for meg, og har skjønt at det faktisk er helt greit å forandre planer, sier Mari.

PÅ MUREN: Mari Svee og Erik Slåen på Den kinesiske mur. Foto: PRIVAT.

Underveis bestilte Mari og Erik overnatting dagen før de skulle til et nytt sted.

- Vi ville ha en viss standard, og droppet det aller rimeligste. Det fristet ikke veldig med åttemannsrom eller å legge seg i et insektsbol, sier hun.
Underveis skrev de reiseblogg for at familie og venner kunne følge med på hvor de var og hva de drev med.

- Vi følte det var smart å dele opplevelsene mens de ennå var ferske. Det var også givende for oss å sette ord på ting vi hadde opplevd, sier Mari.

FRA MIAMI TIL KEY WEST!Bli med på en lyd- og bildereise laget av reisefotograf Terje Bringedal.

Les bloggen til Mari og Erik: www.rundreise.blogg.no

Her er Maris beste tips til de som skal på jorden rundt-reise:
* Gjør research på stedene du skal besøke, slik at du får en idé av hva du kan forvente deg.
* Reisehåndbøker fra for eksempel Lonely Planet er et nyttig verktøy. De kan kjøpes brukt i bokhandler over hele verden, og dersom du leverer inn din gamle bok i bytte reduseres prisen ytterligere.
* Ikke legg inn for mange reisemål på for kort tid, men ta deg god tid til og utforske de stedene du besøker.
* For den moderne backpacker er en mini-pc grei å ha, både for å bestille overnatting og transport, følge med på nyheter og evt. for å blogge. Stadig flere overnattingssteder og mange offentlige steder tilbyr gratis wifi, mens det å betale for PC og internett på internettkafé fort blir kostbart i lengden.
* Pakk klærne dine i vakuumposer, slik får du plass til mer. Husk at det er du selv som skal bære sekken, så ikke overdriv.
*Kom i kontakt med andre backpackere og del erfaringer og tips. Det er nyttig for begge parter, og nye vennskap beriker turen.

GUIDET TUR TIL VERDENS SYV UNDERVERKER!Les om flere rundreiser her.

SYDNEY: Erik Slåen og Mari Svee foran operaen i Sydney. Foto: PRIVAT.

Ny trend: Flashpackere!
Ungdom på reise jorden rundt blir stadig mer opptatt av å ha det komfortabelt underveis. Backpackerne er i ferd med å bli såkalte «flashpackere».

Begrepet flashpackere betegner en stadig økende gruppe av reisende, som kort fortalt kan sies å være en litt mer velstående utgave av backpackerne.

De reiser rundt på samme måte, men bruker mer penger underveis. Først og fremst på mer komfortabel overnatting og god mat, men også på spennende aktiviteter som koster litt ekstra, ifølge Wikipedias definisjon.

- Unge i dag har en helt annen reisekunnskap enn hva man hadde for bare 20 år siden. Nå har mange vært i flere europeiske storbyer og på eksotiske steder før de legger ut på den store reisen. De har fått en del reisetrening og vet hvordan de vil ha det, sier Arvid Flagestad, reiselivsforsker og førsteamanuensis ved BI.

SE OG HØR:VI REISTE JORDA RUNDT PÅ 8 DAGER!

Dette er også reiseselskapenes erfaring:

- De kalles flashpackere fordi de rett og slett har mer penger å rutte med enn før. Man ønsker å unne seg litt ekstra underveis når man er på sitt livs reise. Mange har reist med foreldre og er vant til en viss komfort, sier Mona Stene, produkt - og markedsansvarlig i STA Travel, vedens største reisebyrå for ungdom og studenter. De åpnet kontor i Oslo i mai i år, og er en konkurrent til Kilroy traves.

RIDETUR: Mari Svee og Erik Slåen rir på elefant på øya Koh Samui i Thailand. Foto: PRIVAT.

Antallet jorden rundt-reisende ungdom blir flere for hvert år. Hovedmålet er å oppleve en del av verden før de blir seriøse studenter og møter ansvar og forpliktelser.

- Et viktig argument for å reise er å finne ut mer om seg selv og hva man egentlig vil her i verden, sier Mona Stene.
Reiselivsforsker Arvid Flagestad mener også at en slik reise uten tvil innebærer selvutvikling.

- Man blir tryggere på seg selv og får økt livsmot. Å reise jorden rundt på denne måten er en modningsprosess, og man viser for seg selv at man mestrer ulike situasjoner, sier han.

SLIK OVERNATTER DU GRATIS?Les om hvordan du gjør det!

Dette koster reisen
Reiseselskapene skreddersyr din reise. Her er noen eksempler på populære jorden rundt-billetter.

The Classic: Oslo - Bangkok/Singapore - Sydney/Brisbane - Auckland - Los Angeles - Oslo. Pris: Ca 12 970 kr.

The Exotic Experience: Oslo - Cape Town/Johannesburg - Hong Kong/Bali - Darwin/ Melbourne - Christchurch/Auckland - Tonga - Samoa - Los Angeles - Oslo. Pris : Ca 16 870 kr.

The Great Escape: Oslo - New York/Los Angeles - Rarotonga - Auckland - Sydney/Darwin - Bali - Singapore/Hanoi - Hong Kong/Beijing - Oslo. Pris: Ca 15 790 kr.

The Overlander: Oslo - Reykjavik - New York/Sao Paulo - Johannesburg/Kairo - Praha - Oslo. Pris: ca 8500 kr.

Backpacker Deluxe: Oslo - Paris - Los Angeles - Papeete - Auckland - Hong Kong/Beijing - Wien - Oslo. Pris: ca 11 600 kr.
(Kilde: Sta Travel, Kilroy travels)

Budsjett

ACTION: Mange backpackere oppsøker spenning. Her er en norsk gjeng klar for rafting på New Zealand. Foto: PRIVAT

Levekostnadene avhenger enormt av hvor i verden du befinner deg. I de rimeligste landene kan du klare deg for rundt 150 kr dagen, inkl. transport, måltider og overnatting, mens i de dyreste landene og i mange storbyer som f. eks. New York trenger du minst 700- 800 kr dagen.
(Kilde: Kilroy travels)

Slik er ryggsekkturistene
Den typiske ryggsekkturisten er mellom 19 og 24 år, og er borte i fire til seks måneder. Det er vanlig å bruke i overkant av 100 000 kroner på reisen, som inkluderer alt, fly, overnatting, lommepenger osv.

HVA ER VIKTIGST PÅ FERIE?Les hva nordmenn synes!

Reis med sekk
- Alle våre kunder blir anbefalt å reise med sekk så lenge de skal til flere destinasjoner. Det er ikke bare i fjellet det egner seg dårlig med koffert, men også en del destinasjoner med dårlig infrastruktur, transport og veier, sier Mona Stene i STA Travel. Det finnes i dag en del sekker utstyrt med hjul som gjør at man slipper å ha den på ryggen hele tiden.

RYGGSEKKTURIST: Mari Svee på togstasjonen i Bangkok. Foto: PRIVAT.

Ikke bare for ungdom
Jorden rundt-billettene er laget for studenter og ungdom, men andre kan også kjøpe turene, ofte mot et tillegg i prisen. Den klassiske ruten via Asia-Oceania-USA kan være like billig, eller kun 2-3000 kr dyrere.
Dersom man skal på en større reise som inkluderer Sør-Amerika, kan reise bli rundt 5000 kroner dyrere.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Så mye koster en jorden rundt-reise

 2. Backpacking for nybegynnere

 3. Pluss content

  Slik får du råd til å ta et friår

 4. Hit dro vi på bryllupsreise

 5. Seltzer får nytt program på NRK:
  – Kan hende det blir nudisme

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder