FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hit kan du reise for å finne førjulsstemning

Av Hege Lyngved OdinsenAv Anne BergsengAv Jostein Matre Av Mona Langset12.11.13 21:43 | Oppdatert: 13.11.13 08:06

Del saken på:

Mange nordmenn drar på langhelg til en storby i adventstiden. Her kan du fylle kofferten med julegaver og deg selv med julestemning.

VGs reiseavdeling anbefaler fem «julegleder» i hver by.

KØBENHAVN


** Den gamle have i Tivoli er dekorert med lys og julepynt, og i tillegg til parkens attraksjoner er det også satt opp noen juleattraksjoner. I parken feires både nordisk og russisk jul, og du kan velge blant 50 salgsborder med julegaver.

** Ta en julevandring i Københavns gater. Weird Walks guider deg gjennom indre by og forteller om nisser, julemenn og andre danske juleskikker.

** La deg friste av bugnende bord med tradisjonell dansk julemat med sild, sylte, helstekt and og riskrem med kirsebær til dessert. Mange spisesteder har såkalt julefrokost på menyen. Luksusvarianten får du på ærverdige Hotel D'Angleterre til 1750 dkr. Heldigvis finnes billigere alternativer: Meyers Kjøkkens julefrokost til 260 danske kroner anbefales av AOK.dk

** Strøget pyntes i sitt fineste skrud, og i Københavns klassiske gågate kan du shoppe alt fra dansk design til kjente merkevarer. I sidegatene ligger de litt små og «rare» butikkene, med vintage og andre spennende varer. Julemarked i Tivoli, Christiania og Nyhavn.

** Prøv den danske melkesjokoladen til Mikkel Friis-Holm som nylig gikk til topps i International Chocolate Awards. For deg som liker sjokoladen flytende, kan du teste ut chilikakao på Hotel Chocolats kakaobar, eller hjemmekoselige og økologiske Kaf' Bar 9' som serverer kakao på mørk sjokolade.

GÖTEBORG


** Lisebergs lysende julemarked er åpent fra 15. november til 29. desember. Ta barna med for å oppleve Lisebergs opplyste grantre, med over 7000 tente lys, etterfulgt av en matbit fra en av de 80 bodene. Her serveres alt fra samisk reinsdyrkjøtt til søte marsipangriser og julekrydret gløgg.

** Kronhuset i Göteborg dateres til 1600-tallet og skaper en romantisk juleatmosfære. Markedet ved Kronhusbodene er en stille oase, med boder og håndverkere kledd i historiske kostymer.

** Haga er Göteborgs gamle kvarter, og her er det julemarked fra 30. november til 22. desember. Vintage og tradisjoner er stikkordene her, og ikke minst hjemmelagde og kortreiste julegaver. Avslutt shoppingturen på en av områdets trivelige kafeer.

** Majestetiske Gunnebo slott rett sør for Göteborg er et av Sveriges fremste eksempler på slottsanlegg fra 1700-tallet, med praktfulle bygg og hager. Julestemningen oser, og her skjer det mye frem mot jul. Gratis inngang til julemarkedet. Åpent fra 23. november til 1. desember.

«Jultrad-i-ton» i Göteborgs-operaen byr på klassiske julesanger, orkestermusikk og moderne sanger, samt allsang for store og små, fra 14. til 20. desember. I foajeen tasser smånisser rundt med pepperkaker. Få også med deg den syngende julegranen med ulike kor på Drottningtorget fra 6. desember.

LONDON


** Ta en pause fra julestresset og dans over isen i leide skøyter. Når julelysene er tent, rigges også en rekke kunstisbaner opp i London. De fleste er åpne fram til begynnelsen av januar.

** The Royal Ballet setter opp juleforestillingen fremfor noen, Nøtteknekkeren, fra 10. desember til 16. januar i Royal Opera House i Covent Garden. Vil du se hvordan julen er blitt feiret til ulike tider, kan du ta turen til Geffrye Museum og se på utstillingen «Christmas Past», fra 26. november til 5. januar.

** Den norske julegranen på Trafalgar Square tennes torsdag 5. desember. Tradisjonen startet i 1947, som en takk fra Oslos innbyggere for støtten fra London under andre verdenskrig.

** Gammeldagse julemarkeder finner du flere av i London. Markedet i Hyde Park har mer enn hundre boder med julegaver, mat og drikke. Et annet marked med den rette stemningen ligger ved Southbank, i nærheten av London Eye. Gå heller ikke glipp av markedet i Covent Garden.

** Lekebutikken Hamleys i Regent Street er et slags julenissens verksted i førjulstiden. Her er seks etasjer med ren moro og gratis julestemning. Vil du kjøpe alle julegavene på ett sted, kan du ta turen til kjøpesenteret Westfield i Sheperd's Bush. Liker du bedre å tusle gatelangs og handle, er King's Road et trivelig sted.

PARIS

** I år tennes julelysene i Paris 21. november. Spesielt vakkert er det å se julelysene på Place Vendôme.

** Klassisk juleshopping gjør du i de store varehusene - som har juleutstillinger som kan ta pusten fra deg. Hos Galeries Lafayette er det Skjønnheten og udyret som er tema, mens skuespilleren Gwyneth Paltrow åpner julepyntede Le Printemps.

** Byen har flere julemarkeder, blant annet på Champs-Élysées, St. Germain, Montparnasse og La Defense.

** Å gå på skøyter ved Hôtel de Ville er morsomt for små og store. Lei skøyter til 5 euro.

** Benytt julestemningen til å prøve noe av det franskmennene spiser til jul, for eksempel kalkun med kastanjer, østers eller gåseleverpostei. En typisk juledessert er Büche de Noël, en slags rullekake. På kalde dager drikker franskmenn Vin Chaud, som betyr varm vin og er akkurat hva det høres ut som.

** Koble av fra julestress og mas og besøk vakre Notre-Dame. Her kan du gå på konserter eller besøke kirken for egen refleksjon. Vil du ha amerikanske julesanger kan American Cathedral of the Holy Trinity være stedet.

** Verdensberømte Cirque du Soleil setter opp forestillingen Alegria i Paris fra 23. november og utover i desember. Det akrobatiske nysirkuset flyr gjennom luften, sjonglerer med kniver og danser i ild - og byr på trapeskunstnere, sjonglører og turnere i verdensklasse.

NEW YORK


** Hvert år blir Radio City Christmas Spectacular satt opp i Radio City Music Hall med den berømte dansetroppen The Rockettes. I år har showet fått navnet «Snow». Ifølge kritikerne får du fantastisk presisjonsdans kombinert med julenisser i 3D og mye annet. Spilles frem til 30. desember.

** Du har sikkert sett det på film og TV. Når amerikanerne pynter sine hus til jul er det bokstavelig talt med tusen julelys. Dra bort fra Manhattan og ut i nabolagene i andre bydeler for å se selv. Time Out Magazine anbefaler Dyker Hights sør i Brooklyn.

** Som mange andre storbyer har New York sine kunstisbaner, hvor man kan leie skøyter og late som man er Sonja Henie for en time, eller to. Vi anbefaler den i Bryant Park. Da kan du kombinere med juleshopping i de 125 bodene som er satt opp rundt isbanen.

** Bor det en liten tog-nerd i deg? I så fall skal du dra til New Yorks botaniske hage i Bronx. Hvert år lager de en egen juleutstilling med modelltog og modeller av mange kjente landemerker som Brooklyn Bridge og Yankee Stadium. Spennende for ungene!

** Juletreet ved Rockefeller Center er trolig New Yorks mest kjente. Selv om det står like under en 259 meter høy skyskraper ruver også treet. Årets tenning av julegranen skjer onsdag 4. desember klokken 19. Titusener samles i gatene rundt, og millioner følger det direkte på TV.

ROMA


** Stikk innom en av de gode, gamle delikatessebutikkene. Her er det stemning hele året, og enda mer i julen. Du får smaksprøver av ost, skinke og andre godsaker, som egner seg som julegaver og til egen nytelse. Her er to fine butikker: Volpetti, Via Marmorata 47, og Antica Caciara, Via S. Francesco a Ripa 140.

** Julekrybber rundt i byen er det mest typiske for julen i Roma. De finnes over alt, på torg og i gater, men de vakreste finner du i kirkene. Den største krybben er den på Piazza San Pietro foran Peterskirken. Krybben på Piazza di Spagna, spansketrappen, er også verdt et besøk.

** Stikk innom julemarkedet på Piazza Navona mellom 24. november og 6. januar, hvor det er karuseller, og godterier og gaver i alle farger og fasonger. Kos deg med varm rødvin med krydder og nyt folkelivet.

** De aller fleste kirkene i Roma har sitt eget juleprogram og sin egen juleutstilling. Det er rundt 300 av dem, så det er mange å velge blant. Stikk hodet inn og sug inn stemningen. En messe i selveste Peterskirken anbefales også.

** Garantert stemning på Campo dei Fiori, som er markedsplass på dagtid og utelivsplass om kvelden. Dette kan kombineres med hyggelig julehandel i Via dei Giubbonari, som ligger rett ved plassen.

MARKEDER FOR JULESTEMNING


Får du ikke nok stemning i bygater og butikker pyntet med granbar, nisser og lys, kan du jo dykke ned i juledufter, julesmaker og julegaver på et av Europas mange julemarkeder.

Tyskland
Tyskland har julemarkeder med lange tradisjoner nærmest i hver eneste by. Et av de mest kjente er Christkindmarkt i Nürnberg.

- Det er ikke bare markedet som er fullt av julestemning, hele byen er det, forteller norske Lisbeth Sarfert, som har bodd like utenfor Nürnberg i 30 år.

Markedet åpner alltid siste fredag før advent. I år blir det den 29. november.

- Da er det helt mørkt i byen. Så kommer årets Christkind, alltid en ung jente, fram på kirketrappen. Når hun holder sin tale kommer lysene på, og dermed er julemarkedene åpne, forteller Lisbeth.

I Nürnberg er det nemlig ikke bare ett marked. Rett ved siden av julemarkedet åpner et marked med varer fra hele verden, og på Hans-Sachs-Platz er det et eget barnejulemarked.

I Dresden hevder de å ha Tysklands aller eldste julemarked. Den 27. november åpner Striezelmarkt i den koselige byen for 597. år på rad.

I Berlin er det julemarkeder nesten overalt. Blant de mest kjente er Winterwelt am Potsdamer Plats som åpnet allerede 2. november, og Gendarmenmarkt som åpner 25. november. Byen har også et juletre fra Norge på Brandenburger Tor.

Julemarkedet på Marienplatz i München er også svært gammelt. Det har røtter tilbake til 1300-tallet. I tillegg til håndverksprodukter og matvarer, er det et stort julekrybbemarked her. Åpent fra 25. november

Men også i Kiel, som mange nordmenn besøker med Color Line, er det markeder med god, gammeldags førjulsstemning.

Fra og med 27. november er det klart for det årlige markedet i Holstenstrasse og Alter Markt.

Ta gjerne med skøytene også, så kan du gå noen runder på den 750 kvadratmeter store isen foran rådhuset samtidig.

Baltisk førjul

Tallinn bobler over av julestemning med marked og lys. På det estiske julemarkedet finnes også julenissens hus, reinsdyr, julenissen selv selvsagt, og en haug med smånisser som hjelper til overalt. Åpent fra 22. november.

Tradisjonen med å pynte juletre skal ha startet i latviske Riga på 1500-tallet. Hvert år er det tradisjonsrikt julemarked på gamlebytorget i byen. Åpent fra 1. desember.

Ungarn

Ungarns hovedstad, Budapest, har et av Europas mest gedigne julemarkeder på Vörösmarty-plassen. Her blir fasaden på den glamorøse Gerbeaud-bygningen omgjort til en adventskalender. Hver dag i desember blir en ny luke åpnet til musikk og lysshow på plassen. Åpent fra 15. november.

Polen

Krakow er kjent for sitt koselige julemarked på Rynek Glowny-torget midt i gamlebyen. Her kan du glede deg over gløgg, mat, folkedans, kor, konserter og håndverksprodukter. Åpner i slutten av november.

Sverige

I Sverige er det også lang tradisjon for å skape førjulsstemning med julemarkeder både på småsteder og i de største byene.

I Stockholm er det julemarked med kongelig sus på Drottningsholm slott fra 7. desember. Og den 1. desember åpner Skansen sitt mer enn 100 år gamle julemarked med svenske godsaker og julepynt. Her skal det være godt mulig å få et levende innsyn i tidligere tiders stemningsfulle tradisjoner.

.