FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Er dette Norges heftigste svømmetur?

14.04.13 09:57

Del saken på:

SALTSTRAUMEN (VG) Det går faktisk an å snorkle i verdens sterkeste tidevannsstrøm.

Av: Gjermund Glesnes

Vannet syder langs RIB-en mens vi kjører under Saltstraumen bro. Grått hav blir turkist og hvitt der det fosser inn i Svefjorden.

På det verste holder det over 40 kilometer i timen. 375 millioner kubikkmeter vann flommer gjennom stredet hver gang det flør eller ebber.

Uti der skal vi hoppe. Med dykkermaske og snorkel.

Sterke krefter

Det er som en horisontal vannsklie, med altfor sterke krefter til at man kan dykke her bortsett fra akkurat tidspunktene da tidevannet snur og strømmen er på sitt svakeste. Men snorkle kan man. Det har guide Fredric Ihrsen lovet.

Vannet holder maks ti grader. Det er likevel ikke kaldt. Det sørger ullundertøy og tørrdrakt for. Kun langs halsen pipler det inn litt kulde.

Til å begynne med er heller ikke strømmen voldsom. Vi bare merker drahjelpen mens vi svømmer forbi sjøstjerner, sjøanemoner og stimer av sei. Så gir Fredric signal. Han vil si noe.

- Herfra blir strømmen sterkere. Bare hold deg langs kanten og nyt det, sier han før vi igjen vender maskene under overflaten.

Det føles som å være en pinne som skylles ned en elv i vårløsningen, som et Magasuget på flate havet. Jeg hadde ikke klart å svømme imot om jeg ville aldri så mye.

Straumøya suser forbi sidesynet til høyre, skogen av fingertare blafrer i bue under meg, og jeg har mer enn nok med å styre. Knatter og tangklaser farer forbi.


Akkurat da er det godt å ha Ihrens forsikringer i mente:

- Du kommer ikke til å klare å synke, selv om du prøver. Det er så mye oppdrift i tørrdrakten.

Og i Skjelbukta lenger inne venter Odd Stenersen (65) for å plukke oss opp i gummibåten. Da har vi svømt kanskje femti meter, og drevet flere hundre.

Han kjører gruppen til ytterligere to snorklesteder før vi setter kursen tilbake til brygga på Ripnes.

Jaget kveite

Mens tørrdrakter, snorkler, dykkermasker og svømmeføtter legges i plastkassene, blir Trond Løkås midtpunktet.


Han har gruppens beste fiskehistorie: Han så kveite.

- Den for som faen av gårde under meg. Jeg svømte som svarte etter og tenkte at ho kanskje ville lande igjen, men nei, forteller han.

Trond har vokst opp ved Saltstraumen og dykker her ofte. Det er derimot første gang han frivillig har holdt seg i overflaten.

- Jeg følte et voldsomt sug etter å komme meg ned, smiler han før han legger til:

- Men det var veldig bra. Snorklingen ga mye bedre fartsfølelse. Og jeg kom mye nærmere land enn når jeg dykker. Det er egentlig mer å se på grunna.

En godt bevart hemmelighet

Fredric Ihrsen er ikke lokalpatriotisk; han er fra Stockholm og har også jobbet flere sesonger som dykkeguide i Thailand.

Han gjorde nordlending av seg på grunn av undervannsopplevelsene.

- Dykkingen her er så fantastisk bra. Den kan sammenlignes med alt i hele verden, mener han.

Likevel er snorklemulighetene i Saltstraumen blant Bodøs best bevarte hemmeligheter. Tilbudet har kun eksistert i tre år. Og da VG tok turen i august i fjor lå det ikke engang informasjon ute på nettsiden til Ihrsens firma, Saltstraumen Dykkecamp.

- Fordi sikten i straumen er dårlig om sommeren, er det vanskelig å markedsføre det. Men fartsfølelsen får man hele året, sier han.

Les flere reiselivssaker her !