DUBAI: Reisemagasinredaktør Torild Moland lot seg provosere av Virkes pressemelding i dag om å oppførsel i Dubai. Foto: ANDREA GJESTVANG

Reiseredaktør provosert av pressemelding om Dubai

- Dagens pressemelding fra Virke pirker borti mange fordommer mot voldtekt, som at offeret har skylden selv, tordner redaktør Torild Moland.

Redaktøren av Magasinet Reiselyst mener at bransjeorganisasjonen Virke burde vite bedre.

Pressemeldingen som har fått Torild Moland til å se rødt, ble sendt ut til en rekke journalister i formiddag. Samtidig ble den lagt ut på Virkes nettside.

Under tittelen «Jeg er bare en turist, gjelder det meg?» heter det:

PROVOSERT: Redaktør Torild Moland synes det er helt feil av Virke å koble en pressemelding om oppførsel i Dubai opp mot Marte Dalselv. Foto: Magasinet Reiselyst Foto: Magasinet Reiselyst

«Den siste ukens hendelser i Dubai har nok skremt mange fra å reise til land i den arabiske verdenen.»

(Les hele pressemeldingen nederst på siden)

Videre uttaler direktør for Virke Reise utland, Rolf Forsdahl:

«Det virker som om mange tror at så lenge man har forsikring og følger reisebransjens råd så kan man gjøre som man vil. Men det er ikke slik at siden man er turist så skal man kunne oppføre seg som man gjør hjemme.»

- I det ligger jo implisitt at Marte Dalelv (eller andre kvinner i tilsvarende situasjon) har oppført seg galt. Og det har hun overhodet ikke gjort, påpeker Torild Moland.

- Selv ikke alkoholkonsumet hennes er galt. Ifølge sharia-lovgivningen er det riktig nok ulovlig å drikke, men Dubai har tross alt en rekke lovlige barer og restauranter der turister får lov til å kjøpe alkohol, sier hun.

- Ikke noe med Marte å gjøre

Torild Moland tok umiddelbart kontakt med Virke etter at hun hadde mottatt pressemeldingen.

Da fikk hun til svar at den må leses uavhengig av Marte-saken.

- Men Virke innleder jo selv med å peke til Dubai, sier Torild Moland.

UAVHENGIG: Rirektør for Virke Reise Utland, Rolf Forsdahl, sier at pressemeldingen ikke har noe med Marte å gjøre. Foto: VIRKE

Reiselivsdirektør Rolf Forsdahl, ser ikke hvordan denne pressemeldingen kan provosere.

- Om jeg leser teksten vår med kritisk blikk og samtidig frikobler hjernen fra Marte-saken, finner jeg selv ikke noe som bør provosere, skriver han en mail til Moland. Mailen har han også videresendt til VG.

- Selv om det ikke er mange, er det hvert år noen norske turister som får uventede og unødvendige problemer under ferien fordi de ikke kjenner lokale regler, som det å drive gjøn med Thailands konge eller å kysse kjæresten på offentlig sted i Baharin, utdyper Forsdahl i mailen.

Overfor VG Nett understreker han at pressemeldingen er ment som en generell kommentar til nordmenns kunnskapsnivå om land som har andre tenkesett og verdinormer enn oss.

- Vårt poeng er at noen kommer opp i situasjoner som fører til problemer som kunne vært unngått, sier han.

Det er et poeng Torild Moland også ser.

- Selvfølgelig må vi som turister forholde oss til lokale lover og kle oss sømmelig om man for eksempel skal besøke en moske. Men samtidig må vi også ha lov til å oppføre oss som normalt og for eksempel drikke alkohol, all den tid Dubai også har gjort det lovlig for turister. Vi må selvfølgelig også få lov til å anmelde et kriminelt forhold uten å bli straffet for det, sier hun.

Turistboikot

BOIKOTER DUBAI: Magasinet Reiselyst hadde reportasje om Dubai i fjor høst. Ifølge redaktør Torild Moland blir det lenge til de kommer til å skrive om Dubai igjen. Foto: Magasinet Reiselyst

Torild Moland har personlig oppfordret til turistboikott av Dubai på Facebook, og Magasinet Reiselyst gjør det offisielt.

- Vi kommer til å fraråde reiser inntil en lovendring er på plass, for Martes situasjon er jo langt fra unik. Hun har bare fått internasjonal oppmerksomhet og derfor en benådning. Men hva med alle de andre, de vi ikke hører om? Dette gjelder alle Emiratene, vi vil oppfordre til boikott av dem alle, sier Torild Moland.

Dette er pressemeldingen Virke sendte ut i formiddag:

På Virkes egen nettside er det nå lagt til en forklaring på hvorfor pressemeldingen ble sendt ut.

- Jeg er bare en turist, gjelder det meg?

Den siste ukens hendelser i Dubai har nok skremt mange fra å reise til land i den arabiske verdenen. Virke oppfordrer alle som skal reise til landene i dette området å sette seg ordentlig inn i landets skrevne og uskrevne lover og regler.

- Det virker som om mange tror at så lenge man har forsikring og følger reisebransjens råd så kan man gjøre som man vil. Men det er ikke slik at siden man er turist så skal man kunne oppføre seg som man gjør hjemme, sier direktør for Virke Reise utland, Rolf Forsdahl.

Mange tror at dersom alle papirer er i orden så er man sikret mot alt. Det kan også virke som om mange mener de kan forlange at turoperatøren skal fikse alt for deg.

- Reisebransjen skal gi informasjon om ting knyttet til landets skikker og regler, for eksempel knyttet til klær og alkohol. Men det er den reisendes ansvar å vite hvordan man skal følge disse. Slike regler gjelder ikke bare de lokale, turister har også et ansvar for å oppføre seg slik det forventes, uttrykker Forsdahl.

Han oppfordrer alle som skal ut og reise, uansett hvor i verden man skal, å undersøke de lokale skikkene. Dette gjelder blant annet klesdrakt, tipsekultur, intimitet på offentlige steder og alkoholbruk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder