FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hvorfor drar ingen turister hit?

Av Dag Fonbæk 09.10.13 15:02 | Oppdatert: 28.10.13 20:09

Del saken på:

Noen få afrikanske land tok hele turistøkningen på 6 prosent i 2012. Mange tropiske strand-paradiser ligger der helt uten turister.

Tropiske strender og øy-idyller ligger øde

52 millioner Afrika-turister la igjen 34 milliarder dollar i fjor. Populære Sør-Afrika, Marokko, Egypt og Mauritius tok det aller meste - mens land som Sierra Leone, Djibouti, øystaten Sao Tome og Equatorial Guinea knapt hadde turisme i det hele tatt, skriver Norad-bladet Bistandsaktuelt.

Seks prosents turistøkning til Afrika i 2012 er oppsiktsvekkende bra - midt oppe i finanskrisen.

Men som med det meste annet i Afrika, er også turistinntektene veldig skjevt fordelt:

Størst og minst

Mens turismen til populære Sør-Afrika økte med nye 10 prosent i 2012, hadde vesle, vest-afrikanske Equatorial Guinea knapt 6000 registrerte internasjonale besøkende, og havner dermed øverst på lista over de minst populære afrikanske turistlandene.

Det er United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) som presenterer tallene, som viser at antall turister til Afrika økte med 6 prosent i 2012.

På UD-lista

Samtidig har Africa Review utarbeidet en liste over de ti minst besøkte landene: Kongo, Niger, Sierra Leone, Den sentralafrikanske republikk, Djibouti, Guinea Bissau, Mauritania, Komorene, Sao Tome & Principe og altså Equatorial Guinea.

Halvparten av landene står på UDs reiseråd-liste - men de øvrige fem har ingen reise-restriksjoner.

Også Thailand står UD-lista - men som flere av de afrikanske landene omfattes advarselen der bare av regional uro og fare.

- Ha det på lista

- Kongo herjes av konflikt, ja, men langtfra alle steder er utilgjengelig for reisende. Vulkaner, gorillaer, den legendariske Kongo-floden og tropiske skoger er en cocktail av de sjeldne - så om det er utrygt å reise dit akkurat nå, kan disse godbitene være tilgjengelige om litt, poengterer Hege Opseth, journalisten som har skrevet saken i Bistandsaktuelt.

Verdensbanken tror årsaken til at Equatorial Guinea med sine strender og øyer tiltrekker seg så få turister, er at landet framstår som et korrupt diktatur med dårlig infrastruktur. Dessuten er det et byråkratisk mareritt å få seg visum, skriver Bistandsaktuelt.

Likefullt kan den tidligere spanske kolonien skilte med både nasjonalpark, øde badestrender, arkitektur fra kolonitiden og den severdige vulkanen Pico Malabo.

Velger trygt og velkjent

- Nordmenn er veldig tradisjonelle når vi velger feriemål. «10 på topp»-listen har de samme reisemålene år etter år, fastslår Rune Feltman, sjef for VIA Egencia, Nordens største reisebyråkjede.

- Trolig skyldes det et sterkt ønske om å ha det trygt og forutsigbart når vi skal på ferie, sier Feltman til VG.
- Samtidig ser vi at folk som vil utforske det ukjente, stedene utenfor allfarvei, ofte baner vei for større grupper reisende. Det har vi sett både i Sør-Amerika, Asia og Afrika, poengterer Feltman.

- For lite kunnskap

Men hvorfor reiser ikke da flere «explorere» til de mindre afrikanske landene?

- Det er tre forhold som er nødvendige for å «åpne» et sted for turisme av en viss betydning, svarer førstelektor i reiseliv på BI, Georg Kamfjord: Kunnskap, tilgjengelighet og trygghet.

- Det finnes så mange land med spektakulære aktiviteter og opplevelser som satser så hardt i det internasjonale markedet at et land med lite ressurser til markedsføring ikke når frem, uansett hvor spennende opplevelser de tilbyr, sier Kamfjord til VG.

Er det trygt?

Tilgjengelighet handler ikke bare om flyplasser og transportforhold, men også om turoperatørene ser økonomi i å lansere disse destinasjonene, legger BI-forskeren til.

- Trygghetsfølelsen er viktig. Jo lenger unna Norge reisemålene ligger, dess mer usikre vil folk være.

Professor Frode Steen ved NHH er enig:

- For noen av landene er det opplagt krig, borgerkrig og terror som gjør dem lite attraktive for turister. Manglende logistikk og begrensede markedsføringsmuligheter kan være andre grunner til at turistene drar andre steder, mener han.

- Trist

- Det triste er at alle disse forholdene drives av samme underliggende årsak - fattigdom, sier Steen.

Sjømannskirkens Linn Mevold Skogheim poengterer at flere av de afrikanske landene på bunn-listen er vanskelig å komme seg til og har dårlige kår for overnatting og transport.

- Tenk nytt

- Jo, men det går an å tenke utenfor boksen, sier Geir Amundsen i Hvitserk eventyrreiser og ekspedisjoner.

De har akkurat fullbooket en tur til Sør-Sudan i januar. Om et par uker drar en gjeng til Zimbabwe - et land mange fortsatt assosierer med Robert Mugabe og drap på hvite.

- I fjor hadde vi gruppetur til Rwanda, et land som assosieres med etniske renskninger, og vi har hatt kunder som har reist i Burundi, Kongo og Rwanda og vært strålende fornøyd med opplevelsen, sier Amundsen.

Komfort og pris

Tilgjengelighet, komfort og pris står helt sentralt når Ola og Kari velger feriemål, poengterer reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i Virke.

- Middelhavsområdet, Kanariøyene og Sørøst-Asia gir oss trygghet og forutsigbarhet i bøtter og spann.

- Det er så lett å velge bort destinasjoner på det afrikanske kontinentet fordi basisbehovene våre så lett dekkes på kjente destinasjoner. Dessuten mangler vi kunnskap og referanser om alternativene, sier den erfarne reiselivsmannen til VG.

Egypt gjenåpnet

I forrige uke lempet UD på reiserådet mot Egypt. Nå er det igjen tilrådelig å besøke turiststedene Hurghada, Sharm el-Sheikh, Dahab og Luxor.

- Siden den egyptiske revolusjonens begynnelse har vi ikke merket noe i Sharm el Sheikh eller Hurghada som har representert noen trussel for våre gjester, sier Amisol-sjef Gunder Moe oppgitt til VG.

Snarere har han savnet medias evne til å analysere situasjonen i Egypt mer nyansert.

VIA-sjef Rune Feltman holder fram Egypt som eksempel på et ferieland der politisk uro øker usikkerheten blant de reisene, slik at etterspørselen faller brutalt raskt.

Fryd og fare i samme land

- Eksotiske ferieland kan ha mange ansikter. Som turister må vi lære faresignalene og sette oss inn i den lokale kulturen, sier Jan Velvin, leder av senter for reiseliv ved høgskolen i Buskerud.

- Frykten for ukjente ferieland bunner ofte i uvitenhet og mangel på kunnskap, poengterer Velvin, som har spesielt god kjennskap til Brasil, etter å ha undervist der og hatt med studenter fra Scandinavian College inn i Amazonas.

- I Brasil er det mange steder direkte utrygt på grunn av crack (de fattiges form for kokain). Det er i områder hvor lokalbefolkningen, spesielt de unge, har sett at penger åpner nye veier, sier Velvin.

Lær faresignalene

- Folk har frykt for å reise inn i Amazonas, men jeg vil påstå at det er farligere å bevege seg i Rio enn i jungelen. Der som ellers handler det om å kjenne faresignalene, sier reiselivsforskeren til VG.

I Brasils byer går man ikke med en dyr klokke eller tar opp mobiltelefonen blant folk. Da går det ikke lang tid før man er ranet.

- I jungelen må du ta deg i vare på samme måte. Du pirker ikke i edderkopper eller stikker hånden inn i en maurtue.

- Aldri for sent

Angkor Vat i Kambodsja er et annet eksempel, sier Velvin.

- Templene der er noe man ønsker å se. Samtidig vet vi at området har noe geriljavirksomhet og dermed forbundet med en viss risiko. Igjen er kunnskap viktig. Sett deg inn i forholdene og ta hensyn til den lokale kulturen når du reiser rundt. Da går det som regel bra, sier reiselivsforskeren.

- Det er aldri for sent å oppleve det spesielle, det som gjør at en kommer noe utenfor komfortsonen og gir opplevelser for resten av livet.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!