FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Matveier på kryss og tvers i Norge

Av Dag Fonbæk26.07.09 17:00 | Oppdatert: 11.02.16 13:38

Del saken på:

Fra øst til vest, fra sør til nord - og langs kysten med smak av sjø og fjord. «Matveier» finner du snart overalt i landet

De Historiske Hotel & Spisesteder - som omfatter innpå 60 hoteller og spisesteder over hele landet, og som samarbeider med NAF og Nasjonale Turistveger om å gi veifarende gode opplevelser på turen - har like godt gjort merkevarenavnet Matvegen til sitt.

Har du lyst til å dele dine opplevelser med andre? Opprett din egen ferieblogg

Pr. i dag finnes tre slike matveier. Den lengste av dem strekker seg fra Curtisen vertshus på allsangfestningen i Halden til Anker brygge i Lofoten, der du kan gjøre rastestopp på ikke mindre enn 19 hoteller og restauranter som alle satser sterkt på lokale menyer med kortreist mat og friske sesongråvarer.

Lokale råvarer

- Det er et krav at sesongvariasjonene skal gjenspeiles i menyen, og at alle lokale råvarer skal være sporbare, sier administrerende direktør Nils Henrik Geitle i De Historiske til VG.

Glad i å reise? Her kan du laste ned 80 reiseguider gratis

- Menyen skal dessuten formidles muntlig av en kompetent representant fra spisestedets personale. På den måten skal gjestene formidles en smak av Norge, sier han.

«Mystery Guest»

For å optimalisere servicen har De Historiske denne sesongen engasjert profesjonelle hemmelige gjester som besøker hotellene/spisestedene og sjekker om de etterlever listen på 82 (!) kriterier - bl.a. om gjesten blir hilst «velkommen til oss» og møtt ved døren.

Nytt av året er også at gjestene via nettsiden www.dehistoriske.no kan sette sammen sin egen gourmetreise over hele landet.

Sjøkreps-sandwich

Blant stedene de kan besøke er landemerket Kviknes Hotel i Sognefjorden, som i år har fått sjøkreps-sandwich på menyen - den lokale varianten av «lobster sandwich» som man får på flere av verdens mest eksklusive hoteller, bl.a. på Kempinski i Berlin.

Går du heller for en veikro?Sjekk yrkessjåførenes favoritter

På Kviknes - bebodd av keisere, kongelige, presidenter, statsministere og folkestjerner fra hele verden - er sjøkrepsen garantert fersk og kortreist, dratt opp så å si rett utenfor den legendariske sveitserstilfasaden.

Ny matrute

Nylig åpnet matminister Lars Peder Brekk «Matruta» langs den nasjonale turistveien over Sognefjellet: 12 serveringsbedrifter har gått sammen om å markedsføre sin lokalprodusert mat. Måltidet skal være en kombinasjon av god, lokal og tradisjonsrik mat.

I samme moment røpet matministeren at det skal avsettes 6 millioner kroner de neste tre årene til utvikling av mat- og servicetilbudet langs de nasjonale turistveiene.

Dermed skulle det være duket for enda flere kulinariske opplevelser langs veiene våre.