SJOKKERT: Charter-Hilde Skovdahl synes det er utrolig hva Sanna Sarromaa mener. Foto: Marte Vike Arnesen Foto: ,

Slår tilbake mot Gran Canaria-kritikk: Charter-Hilde og Charter-Svein i harnisk over harrystempel

– Å fy søren, så sint jeg blir! Dette er ekstremt stigmatiserende, sier Hilde Skovdahl om Sanna Sarromaas kronikk, som stempler Gran Canaria som «det norske harryparadiset».

- For det det første finnes det ikke en øy eller et land på jordkloden som er uinterressant!

«Charter-Hilde» hoier i telefonen, og snakker på inn- og utpust:

– Denne damen har nok bestemt seg for hvordan det var før hun dro. Og da hun først var der, så må hun enten hatt øynene lukket, eller hatt skyggelapper på og bare fulgt strømmen, sier Skovdahl, som ble rikskjendis gjennom tv-programmene om nordmenns chartervaner.

STIGMATISERENDE: Hilde Skovdahl tror Sanna må ha hatt øynene lukket på chartertur. Foto: TV3 Foto: ,

Hun synes kronikken er skikkelig drøy: Der skriver den finske feministen og skribenten Sanna Sarromaa blant annet at «man drar ikke til Granka (Gran Canaria) for kulturens skyld. Kulturen er jo omtrent det man finner på en norsk dansebandfestival». Hun skriver også at «Griserøde nordmenn drikker og røyker og totalinntrykket er ikke akkurat et «paradis ved hav». Videre mener hun at Arguineguin er som om Halden ble flyttet til Syden. De fleste ser ut som om de spiller i et danseband». Sarromaa beskriver også restauranter som serverer karbonader, lapskaus og ertestuing, og hun øldrikkende og røykende nordmenn med godt synlige rumpesprekker».

Skribenten omtaler Puerto Rico, Arguineguin, Playa del Ingles og Maspalomas som «det norske harrybeltet»

– Dette er både fryktelig arrogant og stigmatiserende – både av turister og av Gran Canaria. Det er ikke rart det blir krig i verden, når man skriver noe slikt, fnyser Hilde Skovdahl, som har vært på Gran Canaria fem-seks ganger.

– Altså: Jeg skjønner ikke at hun kritiserer folk som ligger og soler seg. Det er jo ikke noe galt med det, vi kommer jo fra et kaldt vinterland. Og ja, det finnes restauranter som serverer ertestuing og slikt. Det handler om to ting: Landet er avhengig av turister, og hvis du har en litt usikker nordmann i utlandet, så kan han bli lykkelig over litt lapskaus. Det er ikke farlig.

Jeg vet også at det finnes fryktelig fyll, og folk som kun ligger og soler seg. Så ja, det er charter, ja, det er turisme. Men poenget er at Kanariøyene er så mye mer, nærmest roper Hilde.

– Hvis du sier at en øy er så uinteressant, så sier det bare så mye om deg selv. Gran Canaria har fantastiske fiskerestauranter, en kjempestor kunstskole som heter Jose Lujan Perez ,der mange store kunstnere fra Gran Canaria har gått bl.a Santiago Santara , nydelig håndverk,folkemusikk, grottemalinger, grotterestauranter med tapas, Hvis du står opp litt tidlig om morgenen, og snakker med lokalbefolkningen, blir litt kjent, så er de veldig ivrig på å vise deg de virkelige perlene. Ta en buss, lei en moped, og du vil oppdage nydelige kirker, små byer og museer.

Hilde Skovdahl lurer på om Sarromaa innerst inne er litt sint og sur på seg selv:

– Kan det være at hun har dratt dit, og bare gått med strømmen, gjort som mange andre? Og så i ettertid blitt skuffet over seg selv? Når du reiser må du jo

være eventyrlysten og nysgjerrig. Sarromaa kan ikke ha sett noe som helst, hun! Mens jeg er en sånn som elsker eventyr. Jeg kan ikke engang gå til postkassene uten at det skjer noe.

Harry eller hipt? Les mer om Gran Canaria her:

OPPRØRT: Svein Østvik synes kronikken oser av snobberi. Foto: TV3 Foto: ,

Det skal mye til for at «Charter-Svein» (Østvik) blir satt ut. Men han sier det rett ut:

– Dette er noe av det dummeste jeg har hørt! Hun er forferdelig fordomsfull og selvhøytidelig, hun tror tydeligvis på finkultur som en slags høyerestående menneskelig verdi, mens jeg mener hun er helt på bærtur. Det er like før jeg begynner å ha samme karakteristikk mot henne som hun har mot de med rumpesprekker. Og vet du; de fleste har rumpesprekker bare de bøyer seg langt nok, påpeker Østvik.

Han synes det er utrolig at «noen er så forkjempere for snobberi».

– Men du vet; i en tvekamp mellom harry og snobberi, så kommer harry bedre ut.

Han synes Sanna Sarromaa mangler selvinnsikt, og synes det er drøyt og trist at hun stempler så mange mennesker på denne måten.

– Ja, det er alltid noen som dummer seg ut, men her stempler hun en hel gruppe med mennesker fordi det er noen som går for langt innimellom. Det er som å stemple alle flyktninger som menneskesmuglere og kjeltringer fordi noen få gjør noe galt.

– For det første: Jeg har bildebevis på at de serverer ertestuing og har bildebevis på rumpesprekker, sier Sanna Sarromaa.

HENRYKT OVER REAKSJON: Sanna Sarromaa gleder seg over reaksjon, og har ingen planer om å be om unnskyldning for sitt utspill. Foto: Marte Vike Arnesen , VG

Hun jubler over reaksjonen til charter-Hilde og charter-Svein:

– Dette er jo helt herlig, det er helt fantastisk, jeg vil takke for fantastiske svar, og at jeg ler.

Jeg vil gi ros til disse charterkjendisene som oppriktig elsker dette uten å måtte ironisere over dette.

Hun tror kanskje de ikke ser «det høyst selvironiske med kronikken».

– Enten har jeg skrevet for dårlig, eller så har de ikke forstått det. Jeg hadde en jævla bra tur til Gran Canaria, understreker Sanna.

Hun påpeker at mange føler at de må markere avstand til sine charterferier.

– Du skryter ikke av din ferie til Gran Canaria, den øker ikke din sosiale status – tvert imot.

– Forstår du at folk kan reagere på kronikken?

– Ja, men folk blir jo sure av alt, man kan ikke ta hensyn til det. Jeg er så redd for å bli norsk. Nordmenn er så redde for å si noe fordi noen kan bli lei seg. Derfor tar jeg ikke hensyn til det; jeg synes det er litt gøy når folk blir sure. Jeg føler alltid at når de blir sure så har jeg truffet noe.

Sanna var nylig på chartertur, og klappet da flyet landet.

– Jeg var virkelig overrasket da jeg så det; graden av norskhet, og graden av den type norskhet som jeg kanskje ikke har møtt før ut over dansebandarrangementer. Det er jo litt søtt at man kan leve et så fullstendig norsk liv der nede.

– Skjønner du at folk føler seg stemplet selv om du skriver med selvironi?

– Hvis folk føler seg stemplet er det deres problem. Hvis noen føler seg personlig truffet så er det fordi de kjenner seg igjen, og da må det være mye sant i det jeg skriver. Nå er det en hel haug med folk som mener jeg må legge meg helt flat og be om unnskyldning. Men nei: Ikke faen!

Mer om Gran Canaria finner du her.

Lyst til å gifte deg på Gran Canaria?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder