FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Knall vannfall i Kroatia

Av Gjermund Glesnes19.05.12 16:29

Del saken på:

KRKA NASJONALPARK (VG) Kroatias vakreste badeopplevelse er ikke på en øy. Den ligger ikke engang ved havet.

- Vannet var herlig! Det var varmere enn i havet. Og bedre, sier Ans Nevelsteen (24).

Hun har akkurat kommet seg på tørt land etter badet i Krka nasjonalparks største attraksjon, badekulpen som ligger rett under fossefallet Skradinski Buk. Stedet ser likedan ut i virkeligheten som på bilder: Helt fantastisk.

Kulpen er vid, med klart vann og drivende skumrøyk, og bak den stiger fossen opp i 17 «trappetrinn» av hvite slør og grønne bånd. Overalt rundt oss er naturen intenst, nesten unaturlig grønn.

Populært sted

Alt er idyll bortsett fra én ting. Kalksteinsformasjonene på bunnen er sleipe som oljede tømmerstokker. Badegjestene beveger seg som linedansere ut mot dypet der de kan svømme, og med ujevne mellomrom høres plaskene fra dem som ikke klarte balansekunsten.

Du får heller ikke bade alene. Hele 7000-8000 mennesker finner veien hit en vanlig sommerdag, de aller fleste på grunn av den spektakulære badeplassen.

Kjæresteparet Lena Baumann (22) og Patrick Gröger (25) fra Stuttgart er glade for at de dro innlands fra øyene.

- Dette er helt spesielt. Jeg trodde det kom til å være kaldt å bade, men det var det ikke. Alt i alt syns jeg dette er bedre enn øyene, sier Baumann.

Båttur

Også turen inn dit er spesiell. I hvert fall hvis du velger samme entré som oss:

Vi parkerer i småbyen Skradin nær utløpet av elven, og lar treskøyta «Nedica» fra 1888 skysse oss innover mot Skradinski Buk og Krkas underlige karstlandskap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stor park

Kaptein Ante Rakutjic har fotballpostere for Hajduk Split og Kroatias landslag i styrhuset, men kursen legges uten store finter.

Her er det roen som råder. Vi kjører i en bred buk av grønt vann mellom barskogkledde lier.

En flokk på 11 svaner møter oss, og langs bredden synger sikadene så høyt at de høres over motorduren.

Det er en fantastisk måte å ankomme på. Og du trenger ikke å stoppe ved badeplassen. Moroa fortsetter nemlig innover i nasjonalparken. Øverst i de 17 «trappetrinnene» som utgjør Skradinski Buk, kan du se både Kroatias første vannkraftverk og flere møller, der det i dag er suvenirbutikker og kafé.

Også lenger innover Krka-elven er det flotte fosser og dramatisk natur å se. I tillegg lokker flere historiske severdigheter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mest imponerende er kanskje fransiskanerklosteret, som ligger alene - som mandelen på en sirupsnipp - på den lille øya Visovac noen kilometer ovenfor Skradinski Buk. Videre oppstrøms ligger fossefallene Ro¿ki Slap, Krka-klosteret og flere borger som voktet dalen i middelalderen.

Skal du så langt inn i dalen, bør du planlegge godt. Det går kun én eller to båter til de ulike stedene hver dag.

Krka skal tross alt ikke være et sted for å stresse.