FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Legg ferien til matfatet!

Av Dag Fonbæk 26.05.15 07:53

  Del saken på:

  BREMANGER (VG) -Våren er tiden for sjøkreps. Da smaker den aller best, fastslår fisker Svein Igland og henter enda et par rosa lekkerbiskener ut av teinen.

  Vi er midt i matfatet – «et sted» utenfor Smørhamn på Bremanger-kysten, der sjøkreps-fiskeren har senket sine 50 teiner til nærmere 300 meters dyp.

  Etter et langt fiskerliv vet han hvor i dypet godsakene gjemmer seg.

  Opp kommer teinene på rekke og rad. Med trente hender henter Svein ut sjøkrepsen, lader teinene med ny åte og stabler dem på dekk, klare for en ny tur i sjøen.

  Rundt oss skråler måkene febrilsk i kampen om «rusket» fra teinene som Svein hiver over rekka – og plutselig kommer en havørn susende i håp om sin skjerv, bare to meter over hodene våre!

  En liten time senere er vi tilbake i Kalvågs lune havn, der kokkene på Knutholmen allerede i gang med å planlegge kveldens ferske sjømat-meny.

  Eventyrlig fiske

  For i det gamle fiskeværet ytterst i Florø-skjærgården holdes kystkulturen levende. Her serverer turistgründer Svein Inge Fosse & co. havets festbord til gjestene sine – omgitt av et spiskammer enhver gourmetkokk kan misunne han.

  Fisket rundt Bremanger er eventyrlig for tiden. Akkurat nå er det seien som står tett utenfor Kalvåg-moloen.

  – Maten blir stadig viktigere for gjestene, sier Fosse, som har utviklet den rustikke bryggerestauranten sin i takt med økende ganekrav.

  Innovasjon Norges turistundersøkelse viser at gjestene ønsker seg lokalmat:

  – De matglade turistene la igjen 660 millioner mer enn gjennomsnittsturistene i fjor, forteller reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin til E24.

  Lokalt øl

  På Knutholmen er også ølet lokalt: Weissbier-en er tappet av det prisvinnende Kinn-bryggeriet i Florø.

  Medlemskapet i De Historiske og det kulinariske nettverket «Smak av kysten» forplikter – og Knutholmens siste investering er Martin Sveian, kaptein på junior-kokkelandslaget.

  I spann med kjøkkensjef Martine Røys Fosse – også hun fra junior-kokkelandslaget – er Sveian i ferd med å utvikle sjømat-menyen på det gamle fiskeværet til noe av det beste Kyst-Norge kan oppvise.

  Så kan da også kokkene velge og vrake i dagsferske råvarer på fiskemottaket til Brødrene Larsen Eftf. på kaia 200 meter unna.

  – Folk vet de får lokalmat, men jeg tror ikke de forstår at denne maten faktisk er helt ureist, ler Svein Inge Fosse.

  Sprellfersk

  Det er stas å være kyst-turist på Nordvestlandet. Ikke bare får vi være med fiskeren ut og hente opp dagens fangst. Vi blir også med kokkeparet til fiskemottaket.

  På brygga lastes en trailer med 20 tonn fersk seilfilet – klargjort for Frankrike. – Franskmennene er ville etter norsk sei, forteller Bert Blom, veteran på fiskebrygga.

  LES OGSÅ: Mye å spare på sjømaten

  I kassen som skal til Knutholmen har hollenderen lagt torsk og lysing – og vi aner hva vi har i vente til kvelds.

  Martine og Martin legger ikke skjul på at det er stort å få jobbe med så sprellferske råvarer:

  – Råvarene her ute er mye ferskere enn i de store byene. Som kokk er det helt unikt å få jobbe med så ferske saker, sier Martin til VG.

  Langt fra Karl Johan

  Sjøkrepsen kommer posjert med skalldyr-vinaigrette og variasjon på blomkål.

  Deretter får vi servert røkt hyse med purreaske, tilberedt med syltet agurk, reddik, stangselleri, rogn og hollandés.

  LES OGSÅ: Det norske kokkelandslaget nest best i verden

  Med gassbrenner har de unge, talentfulle kokkene gitt fisken tømmermønster.

  Så kommer sjømat-måltidets absolutte høydepunkt: Nyyydelig trøffelgratinert torsk og kamskjell-dolme fylt med blåskjell og dill. Dertil ertepuré, sprø brandade og blåskjellsaus med olje av selvplukket ramsløk.

  Det er så vi må klype oss i armen.

  Maten avgjør reisemålet

  Åtte av ti mener maten er veldig/ganske viktig for valget av reisemål, viser en fersk reisevaneundersøkelse fra Ticket Feriereiser – Nordens største reisebyråkjede.

  I utlandet er ikke uventet Italia ferielandet de fleste velger på grunn av maten.

  – Litt mer overraskende er det kanskje at Hellas kommer på annenplass foran Spania, men sånn er det, sier markedssjef Ellen Wolff-Andresen i Ticket til VG.

  Også i ferier i Norge styres av ganen vår. Vi velger reisemål ut fra hvor vi finner den beste maten:

  – Ingen tvil om at maten blir stadig viktigere for nordmenn på ferie, sier Nils Henrik Geitle i De Historiske.

  – Skal tilby lokalmat

  Hans hoteller og spisesteder over hele Norge har nedfelt krav om at bedriftene skal servere «det gode måltid» basert lokale råvarer – mat som skal fortelle stedets historie.

  – Ja, det er vår matfilosofi. Våre gjester, også de utenlandske, etterspør lokalmat. Da skal vi servere det, sier Geitle som var tidlig ute med å meisle ut «matveier i Norge», fra sør til nord, øst til vest og langs kysten – innom bl.a. Kalvåg og Knutholmen.

  – Mat og drikke med lokal opprinnelse og god kvalitet blir stadig viktigere for folks valg av reisemål, fastslår også Bernt Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i HANEN – organisasjonen for bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske.

  Mye å se

  Bremanger og Florø-skjærgården har mye å by på.

  Strendene i Bremanger-skjærgården er hvite og finkornede, ikke et dugg dårligere enn på Mallorca. Grotlesanden er et av områdets mest populære utfartssteder sommerstid.

  På Svanøy, rett sydvest for Florø, finner du Norsk Hjortesenter – nasjonalt kunnskapssenter for både viltlevende hjort og oppdrettsdyr. Her kan du se dyrene i sitt naturlige miljø. Hjorten er så tam at du både kan klappe og fore dem. Gøy for ungene.

  Ti minutter unna Kalvåg med båt ligger Kvanhovden fyr 40 meter over havflaten. Her kan du overnatte og føle storhavets krefter. Fyret Stabben rett ut for Florø er også flott skue.

  Eksterne lenker