FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er de norske «Postkortveiene»

Av Dag Fonbæk 03.08.08 14:14

Del saken på:

De nasjonale turistveiene er noe av det fineste Norge kan oppvise av veier langs fjorder, fjell og fossefall.

Naturopplevelser i verdensklasse og en smak av det langsomme livet, er hva Statens vegvesen ønsker å gi oss.

- I tillegg vil vi at folk skal stoppe og glede seg over attraksjonene langs turistveiene, sier «turistveisjef» og prosjektleder Jan Andresen i Statens vegvesen.

Per i dag har vi fem fullverdige nasjonale turistveier i Norge:

50 vurdert

Gamle Strynefjellsvegen (Rv. 258), et stykke norsk veihistorie som var eneste ferdselsveien mellom Skjåk og Stryn i det meste av forrige århundre.
I 1978 ble Strynefjellsvegen avløst av en ny 12 km lang helårsvei med tre tunneler. Men utsynet og vidsynet, som har inspirert kunstnere gjennom alle tider, er det fortsatt gamleveien som gir.

Hardanger: Langs riksvei 7 fra Halne på Hardangervidda til Steinsdalsfossen ved Norheimsund, og langs riksvei 550 fra Utne til Jondal. Innbefatter både fjell og fjord: Måbødalen, fruktbygdene og fergestrekningene over Hardangerfjorden.

Sognefjellsvegen (Rv. 55) mellom Sognefjorden (Gaupne i Luster) og Ottadalen (Lom). Sognefjellsvegen fikk status som Norges første turistvei i 1997. Gir deg atkomst til Jotunheimen nasjonalpark med Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell, og til Jostedalsbreen, Norges største isbre.

Helgelandskysten nord: Riksvei 17 mellom Steinkjer og Bodø er kjent som «Kystriksvegen».

Den nordligste strekningen mellom Stokkvågen vest for Mo i Rana og Storvika sør for Bodø har fått status som nasjonal turistvei med kvasse tinder, øyperler mot havgapet, frodig vegetasjon og fremfor alt et levende kystmiljø.

Lofoten: Turistveien strekker seg fra Melbu i Vesterålen, over Hadselfjorden til Fiskebøl i Lofoten og videre utover i øyriket, helt ut til fiskeværet Å, 166 kilometer lenger sørvest. Mange vil si at naturen og synsinntrykkene blir flottere og råere jo lenger ut du kommer - og de har helt rett.

Ikke mindre enn 50 veistrekninger er blitt vurdert - og frem mot 2015 skal i alt 18 av dem få status som nasjonale turistveier. Til sammen blir det 1850 km vei full av opplevelser som Innovasjon Norge & co. snart kan selge ut i verden til millioner av potensielle Norge-turister. Kostnadsrammen er på 800 millioner kroner.

Neste turistvei ut er altså Rondane, som «åpnes» offisielt i september.

Og i 2009 kommer Geiranger-Trollstigen.

- En gavepakke

- Turistveiene er en gavepakke til alle veifarende, enten de er turister eller lokalbefolkning, sier Trine Kanter Zerwekh, sjef for NAF Reise.

Bilorganisasjonen nøler ikke med å anbefale de nasjonale turistveiene som turforslag eller rundreisetips til sine 500 000 medlemmer i Norge og deres søsterorganisasjoner i utlandet.

- Turistveiene er en unik kombinasjon av natur, kultur og arkitektur, sier Kanter Zerwekh til VG.

NAF har laget tre turforslag med utgangspunkt i Nasjonale turistveier (Lofoten, Sognefjellet og Hardanger) i samarbeid med De Historiske hoteller & spisesteder.

Turforslagene kan lastes ned fra www.naf.no

- Tanken er å lage flere turforslag i denne serien, sier Kanter Zerwikh.

Veiene ligger der fra før, men gjennom turistveiprosjektet utstyrer Statens vegvesen de utvalgte veistrekningene med ekstra fine rasteplasser, utsiktsramper, toaletter og infotavler.

Matopplevelser

Selv om det er Statens vegvesen som tilrettelegger de nasjonale turistveiene etter Stortingets anvisninger, bidrar både kommunene, reiselivsbransjen og lokalt næringsliv.

Mange steder - som på Sognefjellet - bidrar spisestedene med lokale retter, basert på «kortreiste» råvarer.

Langs turistveiene finnes også muligheter for fiske, fossevandring og fjellturer, samt tilbud om overnatting og kulturopplevelser.

- Turistveiene skal ikke bare være kjørestrekninger, men også veivalg med opplevelser og plasser du kan stanse opp og virkelig nyte naturen, sier Jan Andresen.

De fleste turistveiene er helårsåpne, og gir dermed foranderlige opplevelser til ulike årstider ettersom været og lyset skifter. Flere steder inngår også fergestrekninger.

På nettsiden www.turistveg.no presenteres alle de nasjonale turistveiene med kart og bilder. Du får tips til kjøreturer i det flotte landskapet, og kan du planlegge turen din med nyttig informasjon.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)