FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

20 nye tilskudd på verdensarvlisten

Av Malene Emilie Rustad04.07.18 15:40 | Oppdatert: 16.07.18 14:09

Del saken på:

Monumenter og områder i blant annet Danmark, Frankrike og Tyskland har kommet seg inn på listen over UNESCOs verdensarv.

UNESCOs liste over verdensarv har en tendens til å lokke til seg turister for å oppdage steder av kulturell, vitenskaplig eller historisk betydning. Nylig avslørte de 20 nye steder til verdensarvlisten for 2018.

Blant annet har en muslims palass-by i Spania og et vulkansk fjellområde i Frankrike kommet med på listen i år. Se listen lenger ned.

Verdensarvlisten påvirker turismen

Verdensarvlisten ble etablert i 1972 av UNESCO, som er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur. Som mål har UNESCO og medlemslandene å verne om og vedlikeholde verdensarv. Listen inneholder 1092 steder på det nåværende tidspunktet.

Presse-og markedssjef for Visit Trondheim, Petra Sestak, mener verdensarvlisten påvirker turismen i stor grad.

– Det betyr kjempemye! Det finnes turister som samler på steder som er på listen. Verdensarvlisten kan påvirke reisevaner, sier Sestak.

Steder som kan komme på listen kan være alt fra en skog, et fjell, en innsjø, et monument, et kompleks, en by, en ørken eller et bygg. For at et område skal kunne regnes som en del av verdensarven, må det representere noe unikt som kan fortelle noe om jordens eller menneskenes historie. I Norge er det Klima- og miljøverndepartementet som har et ansvar for å nominere steder til listen.

– Landene som har sluttet seg til Unescos konvensjon har forpliktet seg til å bevare og ta vare på viktig kultur- og naturarv. Ikke bare er dette et internasjonalt anerkjent kvalitetsstempel, men kan gi store ringvirkninger lokalt, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen til VG.

UNESCOs verdensarv-komite har også bestemt seg for å fjerne verdens nest største korallrev, Belizes barriererev, fra UNESCO sin liste over verdensarv. Grunnen er at korallrevet er i fare for å dø ut, og ligger nå på UNESCOs liste over verdensarv i fare, skriver CNN.

Belize korallrev har vært på verdensarvelisten de siste ni årene.

Fikk du med deg? Verdensarv i fare.

Her er de nye tilskuddene:

Danmark: Jaktområdet Aasivissuit-Nipisat - Området ligger i Qeqquata kommune på Grønland, som tilhører Danmark. På Aasivissuit finner du forhistoriske kulturminner som strekker seg 4500 år tilbake.

Saudi Arabia: Al-Asha oase - I den østlige delen av arabiske havøya, ligger Al-Ahsa Oasis, som er et område med hager, kanaler, fossefall, innsjøer, historiske bygninger, urbane fabrikker og arkeologiske steder. Al-Ahsa er et unikt geologisk landskap, og ifølge UNESCO, et eksemplarisk eksempel på menneskelig interaksjon med miljøet.

Oman: Gamlebyen i Qalhat - Basarer og moskeer fra 1300-tallet. Byen var et viktig stopp for handelsmenn og her ble viktige funn fra gamle Persia og Kina funnet.

Tyskland: Landskapet mellom Hedeby og Danevirke - dansk forsvarsverk som strakk seg fra vestre Jylland til handelssenteret i Hedeby i øst. Danevirke ble utbygget i middelalderen og brukt som samlingspunkt for danske aksjoner i Nord-Tyskland.

Spania: Kalifatets by i Medina Azahara - en palass-by bygget av arabiske muslimer i middelalderen.

Tyrkia: Göbekli Tepe - arkeologiske ruiner funnet i 1963 i Anatolia i Tyskland. Her er det funnet rester av monumentale-rituelle bygninger. Det er i dag fortsatt et mysterium hva ruinene representerer.

Japan: Gjemte kristne monumenter i Nagasaki - et kristent område i Nagasaki, en havneby på sørvestkysten av øya Kyushu, hvor blant annet et eldgammelt slott og en katedral ble oppdaget.

Italia: Ivrea - en industriby designet av italienske arkitekter mellom 1930 og 1960.

Tyskland: Naumburg Katedral - UNESCO mener denne katedralen fra 1028 viser ekstraordinære skulpturer og arkitektur.

Sør-Korea: Sansa, buddhistiske klostre i fjellene i Sør-Korea - syv templer bygget mellom år 700 og 900 representerer karakteristikker fra Korea. Disse klostrene er hellige steder og har overlevd på grunn av daglig religiøs praksis, ifølge UNESCO.

Iran: Sasanideriket - også kalt det nypersiske riket, var det siste iranske riket før islam. Det ble styrt av sasanidedynastiet fra år 224 til 651.

Kenya: Thimlich Ohinga - Steinruiner som ligger i Migori, vest i Kenya.

India: Victorian and Art Deco Ensemble i Mumbai - et bygg fra det 20 århundre som har en arkitekturstil inspirert av India, den viktorianske tiden og Art Deco.

Sør-Afrika: Barberton Makhonjwa fjellene - små fjellkjeder og bakketopper i Mpumalanga i Sør-Afrika og et av verdens eldste geologiske strukturer.

Frankrike: Chaine des Puys - en vulkansk fjellkjede i Massif i Frankrike. Den er 40 kilometer lang og og ble dannet for 35 millioner år siden.

Kina: Fanjingshan - et fjellområde i Guizhou provinsen i Kina. UNESCO gjør det til en del av verdensarven på grunn av det biologiske mangfoldet som lever ved fjellkjeden.

Colombia: Jaguartegninger i Chiribiquete Nasjonalpark - Den største nasjonalparken i Colombia har kunstverk fra urbefolkningens tid, da en utbredt tro dyrket jaguarer. Tegningene i denne parken kalt «The Maloca of the Jaguar» er nå en del av verdensarven.

Canada: Pimachiowin Aki - et område hvor urbefolkningen Anishinaabeg lever av å fiske, jakte og sanke.

Mexico: Tehuacán-Cuicatlán Valley - et naturområde sørøst i Mesoamerica i Mexico. Et unikt landskap , ifølge UNESCO.

Russland: Bikin River Valley - et nasjonalpark laget for å beskytte naturområdet og spesielle dyrearter som Amur-tigeren.

Verdensarv i Norge

Norge har åtte steder på UNESCOs verdensarvliste.

  • Bryggen i Bergen (1979)
  • Urnes stavkirke (1979)
  • Røros bergstad og Circumferensen (1980 og utvidet i 2010)
  • Bergkunsten i Alta (1985)
  • Vegaøyan (2004)
  • Struves triangelkjede – fire norske punkter (2005)
  • Vestnorsk fjordlandskap – Geirangerfjorden og Nerøyfjorden (2005)
  • Rjukan-Notodden industriarv (2015)