FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Skapte sin sørlandske oase

Av Mona Langset23.06.18 23:33 | Oppdatert: 24.06.18 19:15

Del saken på:

TROMØYA (VG Reise) På ferie i Italia og Spania pleide de å lete etter avsidesliggende oaser hvor de kunne senke skuldrene. I dag driver Unni og Jon Ramsvatn et slikt sted ytterst på Tromøya.

– Vi ville skape samme type sted sted som vi likte å oppsøke selv når vi var på ferie, sier Unni.

Nå er det 13 år siden Jons barndomshjem, Bjellandstrand gård, ble omgjort til en besøksgård med kafé, creperie, galleri og en rosehage uten inngangspenger.

I hagen har rosene selskap av velduftende lavendel og sjasmin. Mellom de sirlig opparbeidede bedene, bader spurvene i den sildrende smijernsfontenen.

Et del av hagen kaller de for «det romantiske hjørnet».

– Benkene her er «ja-benker». Her er man nødt til å svare ja på alt man blir spurt om, sier Unni lattermildt.

Like bortenfor benkene står smijernsportalen der mange par har sagt ja til å leve sammen og gode og onde dager. Gården er et populært sted for bryllupsfester, og mange velger også å ha selve seremonien i hagen.

Unni og Jon har nylig feiret sølvbryllupsdag selv. Den gangen de møttes første gang, på et utested i Oslo, sa Lillehammer-jenta Unni klart ifra at hun egentlig var på jakt etter en odelsgutt fra Hedmarken.

– Det var det mødrene ønsket for oss Lillehammer-jenter; At vi skulle finne oss en storbonde fra Hedemarken.

– Og jeg sa at hun var veldig heldig, siden jeg var godseier fra Tromøya, sier Jon med et smil.

– Men han glemte å fortelle at jeg måtte være med på å bygge det godset selv, ler Unni.

Den gangen var Bjellandstrand en vanlig gård, og bygningen som i dag huser kafeen og festlokalene, var et grønnsakslager uten vinduer.

Begge to var i utgangspunktet travle karrieremennesker, men etter hvert tok behovet for å senke skuldrene, og lysten til å skape et sted som kunne gi flere mennesker et pusterom i hverdagen, over.

De sa opp jobbene sine, og begynte med prosjekt Bjellandstrand gård i stedet.

Henter energi i hagen

Det har vært mye jobb, og det er fortsatt mye jobb. Bare det å stelle rosehagen og den helt nyanlagte terapihagen på den andre siden av gården, krever sitt.

– Men det er den delen av jobben vi liker aller best. Det er der vi tømmer hodet og henter energi, sier Unni.

Jon var opprinnelig gartner og økonom. Unni har helsefaglig bakgrunn, og er mindfulness-instruktør. Denne kompetansen kommer godt med i den daglige driften av gården.

Det som startet med en liten kafé og gavebutikk har vokst til et sted der folk kommer for å hente nye krefter. Og for å spise stedets spesialiteter: Fish and chips og franske crepes. I fjor fikk de sitt eget creperie på gården.

Snart vil det også bli mulig å overnatte der.

Gavebutikken har de kuttet ut. I stedet har de nå et galleri der lokale kunstnere stiller ut og selger egen kunst.

– Vi ønsket å skape en ny livsstil for oss selv. Men vi ønsket også at andre skal komme hit og senke skuldrene, og ta tiden og livet tilbake, sier Unni og Jon Ramsvatn.

Raet nasjonalpark

Bjellandstrand gård grenser opp mot Raet nasjonalpark. Stranden som hører til gården, ligger innenfor nasjonalparkområdet.

Nasjonalparken har fått sitt navn etter raet - endemorenen - fra siste istid, som ligger ute i havet her. Det er synlig som rullesteinsstrender flere steder i Aust-Agder.

I sommer er det en ny interaktiv utstilling om najonalparken på Vitensenteret i Arendal. Her kan barn og voksne lære om bioligi, marinbiologi, geologi og istiden.

VG-snekka

VG-snekka er på tur langs sørlandskysten denne uken. Når båten beveger seg kan du se hvor den befinner seg på dette kartet.

Les reportasjene på nett og papir, og følg @vgreise på Instagram. Tagg gjerne dine egne sørlandsbilder med #vgreise og #vgsnekka. Tips oss om steder og mennesker vi bør møte: vgreise@vg.no