FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

I høyden på Mallorca

Av Mette Solberg Fjeldheim16.03.18 14:29 | Oppdatert: 09.04.18 13:45

Del saken på:

Nesten ti millioner turister sikter seg inn på Mallorca i året. Vil du ha øya litt for deg selv, byr våren på langt færre besøkende – spesielt oppe i høyden.

MALLORCA (VG reise) Nordmenn elsker Mallorca! Den populære Syden-øya i Balearene får stadig flere besøkende, etterhvert så mange at innbyggerne selv oppfordrer flere av gjestene til heller å spre seg – både i sesong og hvor de drar.

Dette er absolutt en oppfordring det er lurt å følge for den som er interessert i lokale kulturopplevelser og aktiv ferie i behagelige temperaturer. For det er utenfor høysesong været skiller seg mest fra her hjemme. Det er også da temperaturene gjør det langt mer attraktivt å vandre rundt i de mange koselige landsbyene, gatelangs i Palma eller på fotturer i fjellandskapet Serra de Tramuntana. Og ikke minst; det er langt færre å konkurrere om bordreservasjon og overnatting med.

Fjelltur i Serra de Tramuntana

Mallorca er mest kjent for strender og charterturisme, men det var fjellkjeden Serra de Tramuntana som lokket besøkende hit i utgangspunktet. Etter at området fikk UNESCO-status i 2011 har neppe Serra de Tramuntana blitt et mindre attraktivt reisemål for naturglade samt historisk- og kulturelt interesserte.

Fjellkjeden er 90 kilometer lang, ligger nordvest på Mallorca og dekker 30 prosent av øya. Serra de Tramuntanas kulturlandskap består av stier, terrasser og murer bygget av tørrstein. Måten mennesker har kultivert landskapet på er en medvirkende årsak til at området er på UNESCOs liste.

Her kan man vandre flere dager i strekk langs turstien GR122, eller ta en tur her og der med utgangspunkt i en eller flere av de koselige landsbyene i fjellene.

Turforslag: Vandretur fra Valldemossa til Deía

Det er tre stier som fører fram mellom byene Valldemossa og Deía, og det er den lengste ruta som regnes for å være den vakreste. Her går du langs fjellryggen store deler av turen, langs stien som kalles «Camí de S’Arxiduc» – erkehertugens tursti, og deler av turen fører langs GR122.

Erkehertug Ludwig Salvator fra Østerrike bygget denne i 1883, kun for fornøyelsens skyld. Han ønsket å nyte det imponerende landskapet. Langs stien møter du på flere historiske severdigheter og ruiner samt utallige flotte utsiktspunkt. En flokk sauer eller geiter er heller ikke et ukjent syn.

Turstien starter like ved Valldemossa og fører etterhvert videre bratt oppover, frem til toppen av fjellene. Dette regnes for å være en krevende tur, spesielt i starten. Turstien ned mot Deía er også svært dårlig merket, her gjelder det å følge malte piler og varder. Vær sikker på at du befinner deg på stien og følg kartet om du går alene. Utenfor stien er det veldig bratte partier og det er fort gjort å skli på løse steiner som ligger langs fjellskrenten. Hele turen tar i alt fem timer.

Om du ikke er klar for en femtimers vandretur finnes det to kortere og mindre krevende varianter mellom Valldemossa og Deía; en som tar to timer og en som tar 3,5 timer.

Tips: Stopp innom turistkontoret i Valldemossa og be om rutekart og forklaring. Det anbefales også å investere i et mer detaljert kart som du kan finne i bokhandlere eller bestille på nett før avreise.

Tre koselige fjellandsbyer på Mallorca

Sollér

Den tidligere så avsidesliggende fjellandsbyen Sollér ble langt mer tilgjengelig etter at togskinnene ble lagt og det første toget gikk mellom Palma og Sollér. Med et bytorg og en flott utsmykket katedral ligger Sollér vakkert til mellom fjellene, kun tre kilometer og en kort trikketur unna havnebyen Port Sollér.

Valldemossa

435 meter over Middelhavet, blant de høyreiste fjelltoppene i Serra de Tramuntana, ligger sjarmerende Valldemossa. Byen er kjent for å ha huset blant annet musikeren Frederic Chopin og forfatteren George Sand. Valldemossa er utgangspunkt for flere fjellturer i Serra de Tramuntana, så er du klar for en skikkelig aktiv ferie er dette et flott sted å ha base.

Deía

Deía er en kunstnerby vakkert beliggende i en fjellskråning med utsikt mot havet i skyggen av Serra de Tramuntana. Byen består av bratte gater, hyggelige restauranter samt museet om erkehertugen Luis Salvador som i sin tid blant annet bygde stien «Camí de S’Arxiduc».

Her bor du

I området er det et godt utvalg av mindre boutique hotell og adults only-muligheter samt noen større hotell å velge mellom. Her er tre hotell med hyggelig lokasjon til middels prisnivå.

Hotel Salvia

Boutique hotell med kun syv rom, et utsøkt kjøkken og hyggelig og rolig bakhage med svømmebasseng. Hotellet er kun for voksne og beliggende i fjellbyen Sollér.

Hoposan Costa D’Or

Et mellomstort hotell nær Deía, beliggende mellom Valldemossa og Port de Sollér. Her får du flott utsikt over havet samt svømmebasseng og rikholdig frokost. Hotellet er kun for voksne.

Es Petit Hotel de Valldemossa

Hotellet ligger i Valldemossa med flott utsikt og hyggelige omgivelser nært turterreng. Her finner du åtte individuelt dekorerte rom.