UKJENT SEVERDIGHET: Kreta har mange ukjente severdigheter som svært få turister vet om. Denne 2000 år gamle broen er en av Arve Torkelsen (foran). favoritter. Her på tur sammen med Anna og Olle Meurling og kona, Bente Sabel (bakerst). KLIKK PÅ BILDET FOR Å STARTE EN LYDBILDESERIE FRA KRETA! Foto: Terje Bringedal

Kreta på ukjente stier

Guide og reisetips til Kretas best bevarte hemmeligheter.

RETHYMNON (VG) For 2000 år siden bygget romerne på Kreta en bro. Den er aldri restaurert, likevel bærer den like godt som da den var ny. Den er en av de bortgjemte severdighetene på Kreta som svært få turister har sett.

Broen i Elefterna er en av Arve Torkelsens favorittsteder utenfor Rethymnon.

Forleggeren fra Nesodden, som sannsynligvis har norgesrekord i å utgi bøker om Hellas og Kreta, bor i Rethymnon store deler av året.

SE FLERE AV TORKELSENS FAVORITTER LENGER NEDE I ARTIKKELEN

Se en lydbildeserie fra Kretas ukjente stier her.

Han liker å ta med gjester til steder få turister kjenner til. Som til broen i Elefterne.

2000 ÅR GAMMELT TRE: I skyggen under den 2000 år gamle platanen i oldtidsbyen Lappa er det alltid svalt, selv på den aller varmeste tiden. Foto: Terje Bringedal

Og til oldtidsbyen Lappa der landsbyen Argioupolis ligger i dag, og til det 2000 år gamle platan-treet som er et populært utfartssted for skolebarn i området.

Torkelsen anbefaler alle som skal feriere i Rethymnon å ta noen turer utenfor byen.

- Likevel - når noen spør meg om hva de bør oppleve mens de er på Kreta, ender vi alltid opp med å snakke om mat. Og om å sitte ved et bord i gamlebyen og bare se på livet, sier
han.

LES DETTE:Før du går på tur på Kreta.

Saken fortsetter under bildet

BLEKKSPRUT: Her henger noe av middagen før den blir til middag på Vasillis Taverna. Foto: Terje Bringedal

Favorittsted

Første gang VG treffer Arve Torkelsen og han kone Bente Sabel, sitter de på en bar bak Rimondi-fontenen i Rethymnons gamleby.

Torkelsen forteller om den nesten 400 år gamle fontenen som ble litt mindre den gangen daværende statsminister Eleftherios Venizelos skulle forbi i limousine. Litt av fontenen måtte rives for å utvide veien.

Stadig stopper turister for å fotografere hverandre foran de tre løvehodene som spyler vann ut i det grunne bassenget.

- Her sitter jeg så ofte at dersom jeg en gang blir anklaget for en alvorlig forbrytelse, vil jeg helt sikkert ha alibi på minnebrikkene til mange av turistene, humrer Torkelsen.

Les mer under bildet

BYLIV: Arve Torkelsen liker livet rundt Rimondi-fontenen i Rethymnons gamleby. Foto: Terje Bringedal


Barene på den lille åpne plassen ved fontenen, serverer frokost, lunch, øl og drinker. Uansett tid på døgnet er det et fint utgangspunkt for å studere livet i byen.

LES OGSÅ:KRETA-EKSPERTENE TETT PÅ NETT

Forbi bordet passerer jenter med himmelhøye hæler, gutter i tøffe t-skjorter, slentrende par, travle voksne, sovende småbarn i vogn, og større barn på sparkesykler.

Mens mange av turistene stopper for å posere foran fontenen, fortsetter lokalbefolkningen målrettet mot sitt.

Levende by

MARKED: På markedet i Rethymnon får du kjøpt alt fra undertøy til merkeklær, til elektriske artikler, leker, duker, og matvarer. Foto: Terje Bringedal

I Rethymnons gamleby lever turister og innfødte side om side i trange gater mellom pastellfargede venetianske og tyrkiske murhus.

Rethymnon lever hele året. Den blir ikke til en stengt spøkelsesby når de siste charterturistene reiser hjem om høsten. I Rethymnon er det rundt 40.000 fastboende, mange av dem er studenter ved universitet.

- Vi er veldig glade i Rethymnon, og særlig i gamlebyen. Det var derfor vi valgte dette stedet da vi skulle kjøpe hus på Kreta, forteller Arve Torkelsen.

SE TORKELSENS FAVORITTER
UTENFOR ALLFARVEI
UNDER BILDET

RETHYMNON: Arve Torkelsen blir aldri lei av gamlebyens sjarm. Foto: Terje Bringedal

Hvis du beveger deg litt utenfor allfarvei på Kreta, står opplevelsene i kø. Mye av dette ligger i kort avstand fra byen Rethymnon.

Her er noen av Arve Torkelsens favoritter:

Episkopi-stranden

GOD PLASS: Slik vil Arve Torkelsen og Bente Sabel ha det når de er på stranden. Derfor kjører de ti minutter ut av Rethymnon i retning Chania, og bader på Episkopi-stranden Foto: Terje Bringedal

Litt øst for gamlebyen begynner den mange kilometer lange bystranden i Rethymnon.

Der er det tett mellom solsengene, parasollene og badegjestene. Arve Torkelsen og Bente Sabel er aldri der.

De foretrekker Episkopi-stranden litt vest for byen.

Her det like fine strender, det er solsenger, badevakter og tavernaer, men nesten ingen turister. Her koster solsenger mindre enn halvparten av hva de gjør på bystranden. Bussen til Chania stanser her. Ellers er det 10-15 minutter med taxi.

HVOR SPISER DU MED BARN I PLATANIAS?Her er reisejournalist Mona Langsets svar.

Oasen nedenfor Argiroupolis

HENTER LUNCEN: I oasen nedenfor Argiroupolis er det så mye sildrende vann overalt at maten kan oppbevares levende i dammer inne på restaurantene. Michalis Meladakis henter opp lunchen til noen av gjestene på restaurant Athivoles. Foto: Terje Bringedal

Her sildrer vannet så villig at flere av de mange restaurantene i området har naturlige fossefall som en del av interiøret.

På restaurant Athivoles svømmer middagen i kulper inne på restauranten.

Michalis Meladakis serverer ferskvannsørret som han fisker opp med en hov sekunder før den slaktes og legges på grillen.

Oldtidsbyen Lappa, der landsbyen Argiroupolis ligger i dag

LAPPA: På vei til oldtidsbyen Lappa og kirken for de fem jomfruene. Foto: Terje Bringedal

- Av og til skulle jeg ønske at det gikk an å kikke et par tusen år tilbake i tiden, og se akkurat hvordan det så ut her da, sier Arve Torkelsen, i det han viser vei mot de romerske gravkamrene, kirken for de fem jomfruene og det 2000 år gamle platantreet like utenfor oldtidsbyen Lappa.

- Uansett hvor varmt det er i Rethymnon er det alltid svalt under kronen på denne platanen, sier Torkelsen.
Vannreservoarene i Elefterna

Har du andre Kreta-tips?Del dem her!

Vannreservoarene i Elefterna

VANNRESERVOARER FRA ROMERTIDEN: Innen vet nøyaktig hva de enorme utgravde hulene ved Elefterna er. Men ekspertene tror det kan ha vært vannreservoarer til byen som lå her for 2000 år siden. Foto: Terje Bringedal

For 2000 år siden lå det en romersk by her. Byen er nå i ferd med å bli gravd ut, men foreløpig er den stengt for publikum.

Like utenfor den gamle romerske byen er det funnet to enorme underjordiske haller, hvor taket støttes av tykke firkantede steinsøyler.

- Dette kan ha vært vannreservoarene til den romerske byen, sier Anna Meurling, som ofte leder fotturer i området.

GRATIS PDF-GUIDE TIL KRETA!

Landsbyen Chromonastiri med Tassoulas osteboller

CHROMONASTIRI: Her serverer Tassoula Tzotzodaki verdens beste osteboller til Arve Torkelsen, Bente Sabel og vennene Anna og Olle Meurling og kona. Foto: Terje Bringedal

Tassoula Tzotzodaki lager verdens beste osteboller.

OSTEBOLLER: Nam, nam. Foto: Terje Bringedal

Ekteparet driver den lille tavernaen Athivoles i landsbyen Chromonastiri.

- Det beste du kan gjøre her, er å be Tassoula sette sammen en meny av småretter, og bare nyte maten. Sørg bare for at stedets spesialitet blir en del av menyen.

Gyllenbrune, sprøstekte «tirokeftedes», eller osteboller, smaker himmelsk.

Kretas eldste bro

UKJENT SEVERDIGHET: Kreta har mange ukjente severdigheter som svært få turister vet om. Denne 2000 år gamle broen er en av Arve Torkelsen favoritter. Foto: Terje Bringedal

I Elefterna, et godt stykke unna både eksisterende landbyer og kjørbare veier, står denne broen midt i skogen.

Det var bosetninger her den gangen den ble bygget rundt 300 år før Kr. I dag må man ta seg frem på kronglete stier for å finne den.

Har du andre Kreta-tips?Del dem her!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder