FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
VIS HENSYN: Toppløs og bukseløs bading er ikke velkomment eller tillat i mange land. Foto: AFP

Dette kan få deg i fengsel

Av Klaes KrogPublisert: 21.09.2008

Del saken på:

I enkelte land kan du havne i fengsel om du kaster buksa før du bader. Her får du tipsene om hva du bør passe deg for på tur.

Annonse

Enkelte steder kastes du i fengsel for ting du helt sikkert ikke hadde tenkt deg. Selvfølgelig er det forbudt å bruke narkotika og bære våpen. Begge deler bringer deg rakt bak lås og slå i lang tid de fleste steder. Men kyssing på offentlig sted og nakenbading kan også koste deg dyrt og til og med føre til fengselsstraff.

Ikke bare nakenbading ansees som forstyrrelse av offentlig ro og orden, men til og med et minnebilde kan føre til fengselsstraff om motivet er tilstrekkelig provoserende.

Annonsørinnhold

Ved feriereise gjelder det å sette seg godt inn i destinasjonens lover, regler og bestemmelser. Her er noen eksempler på regler som kan virke overraskende på nordmenn, men vær oppmerksom på at det finnes flere enn de som listes her:

Nakenbading
Bukseløs bading er ikke tillatt i mange land. I Kenya kan nakenbadere fengsles og i Malaysia kan de til og med få tre års fengsel. Også i Thailand og Sør-Afrika et tøyløs eller halvnaken bading betraktet som forstyrrelse av offentlig ro og orden - og straffbart.

I USA blir man ikke kastet i fengsel for nakenbading, men reglene er strenge. Bare få strender er satt av til nakenbad. Toppløs soling er heller ikke velkomment i området rundt strendene. Selv småpiker må bruke bikinioverdel.

Fotografering
Forbud gjelder mange steder for eksempel ved militære anlegg, flyplasser osv. Dette gjelder for Kenya, Polen og Hellas for eksempel.

PASS PÅ: Ikke alle steder er det populært at man tar bilder. Foto: Annemor Larsen

I Kenya skal kamera bli i vesken om man oppholder seg på «sikkerhetsrelevante anlegg» som regjeringsbygg og flyplasser.

I Tsjekkia skal du også være forsiktig med å fotografere på museer og enkelte severdigheter. Våpenbesittelse At det er straffbart å bære våpen forundrer vel ingen. Bare det å bringe med seg våpen inn i et land er straffbart. Til Nederland gjelder dessuten at det er forbudt å ta med seg kopier av håndvåpen. Etter våpenloven i Sverige er besittelse og innføring av tåregasspray forbudt. Brudd på forbudet straffes med inntil ett års fengsel eller bøter. I Kenya gjelder også gas- og leketøyspistoler, CS-Gas og Pepperspray som våpen.

Narkotika
I mange land straffes narkomane hardt. Nylig ble en thailender dømt til livsvarig fengsel for besittelse og bruk. I stedet for fengsel kunne man til og med bruke dødsstraff der ifølge loven. Alt ved pågripelse av små mengder setter thailandsk justis harde grenser.

I Singapore truer dødsstraff om du besitter 15 gram heroin eller 500 marihuana. Land som Maldivene, Indonesia, Egypt og Brasil kaster ofte turister i fengsel i årevis i påvente av at saken skal komme opp for retten. Stedlige diplomater kan ofte ikke hjelpe om uhellet er ute.

Suvenirer
Selv det mest harmløse og lovlig innkjøpte; en liten stein, en mynt eller et fossil som tas med kan få alvorlige følger.

De kan høre til de nasjonale kulturgoder og være beskyttet av loven. For eksempel fører loven om Natur- og kulturgoder til fengselsstraffer på inntil ti år i Hellas, Egypt og Tyrkia.

Vær særlig forsiktig ved kjøp av kunstgjenstander fra tiden før 1945og antikviteter i Russland. I utgangspunktet er all utførsel forbudt og straffes med store bøter og langvarig frihetsberøvelse.

Dyr- og planter
Den som forsøker å frakte frittlevende og beskyttede planter og dyr (for eksempel Zier fisk, insekter, spinnere, planter og plantefrø) fra Brasil, må regne med fengselsstraff om man blir tatt. Dette gjelder også transport innen landet.

Også i Sør-Afrika er det å plukke beskyttede planter for eksempel orkideer og fanging av beskyttede dyrearter for utførsel forbudt og kan føre til store bøter eller fengselsstraffer fra to til ti år.

Barnefotografering
I USA og Brasil for eksempel er fotografering av barn med eller uten badetøy på strand og i vann forbudt og kan føre til at lovens lange arm griper inn.

Sex

VÆR OBS: Utroskap straffes hardt i flere land. Foto: VG

Vær varsom med sidesprang. Ekteskapsbrudd blir rettsforfulgt og straffet i nord Afrika, Egypt og Marokko for eksempel. Også på Filippinene kan utroskap føre til fengsel. Homofili er for eksempel i Kenya, Marokko, Jamaica og også på Maldivene ikke bare forbudt, men fører til straff. I Malaysia kan slike handlinger føre til inntil 20 års fengsel og stokkeslag.

I hovedsak gjelder det at i alle islamske land bør homo- og hetero- par avholde seg fra å demonstrere sin seksualitet i offentlighet.

Les også:Risikerer fengsel etter fyllesex på stranden

Særlige bestemmelser
I Kenya straffes ødeleggelse av mynter der presidenten er avbildet. Også Thailand beskytter sitt kongehus og straffer hard nedverdigelser av kongefamilien.

I grenselandet mellom Polen og Russland (Kaliningrad området) markeres grensen noen steder med grensesteiner som ligger langt fra hverandre.

Går du over grensen kan du likevel bli arrestert av russisk grensepoliti og få flere års fengselsstraff for «forbrytelsen».

Trafikk
Sett deg inn i trafikkreglene i landet du skal til. Særlig promillegrensen og fartsgrensene.

I Kroatia, Tsjekkia og Ungarn er promillegrensen null. Overskridelser fører til inndragelse av førerkort og bot. I Sveits blir det til og med fengselsstraff dersom du ikke kan betale og i USA kan de t å kjøre på rødt føre rett i kasjotten.
Blir du stoppet av politiet, gå ikke ut av bilen. Det kan føre til at betjenten føler seg angrepet og reagerer deretter.