FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Markus (18) skal seile jorden rundt i fire år

Av Sigrid Helene Svendsen05.07.10 19:03 | Oppdatert: 05.07.10 22:47

Del saken på:

(VG Nett) Lørdag startet 18 år gamle Markus Ingebretsen en fire år lang seiltur rundt jorden. Men han har ikke seilt så veldig mye tidligere.

- Det ville være å lyve å si at jeg har seilt mye.

«Ja, hallo, dette er Markus Ingebretsen. Jeg er nå på jordomseiling 2010 til 2014. Hvis du prøver å kontakte meg, kan det bli litt vanskelig.»

18 år gamle Marcus' telefonsvarer er ikke som telefonsvareren til andre 18-åringer. Lørdag kastet han loss fra Kristiansand for å bo fire år på seilbåten Ulka, skriver NRK. Planen er å seile jorden rundt på båten, som er en Comfort 30, men han innrømmer at han har litt begrenset med seilererfaring fra tidligere.

ØNSK MARKUS GOD TUR OG LYKKE TIL I VÅR PROTOKOLL HER!

- Det ville være å lyve å si at jeg har seilt mye. Jeg prøvde jolleseiling da jeg var mindre, men ble aldri så veldig fascinert av det. Så det er de siste årene jeg har begynt å interessere meg for seiling. Man lærer mens man går, sier 18-åringen til VG Nett.

- Mange farer

Saken fortsetter under bildet


Han har drømt om å seile jorden rundt i flere år, men det var først for to måneder siden han bestemte for at han ville gjøre det.

- Jeg har vel vært inspirert av Lars Monsen, Berserk, Eventyrlig Seilas og andre serier og bøker. Etter hvert ble drømmen mer og mer realistisk, frem til jeg tok avgjørelsen om faktisk å gjøre det. Jeg ville ikke bare snakke om drømmer, men gå etter dem, sier han.

Her kan du følge Markus' tur på Facebook

Planen var egentlig å reise 15. juli, men lørdag klarte han ikke å vente lenger.

- Det er veldig rart å reise når du har tenkt på det så lenge, helt ubeskrivelig. Jeg ropte et lite jubelbrøl da jeg endelig var kommet av gårde. Jeg var veldig glad, sier 18-åringen.

LES OGSÅ:Båtene som gjør at flere vil seile

Han har forberedt seg til turen blant annet ved å lese mange bøker, funnet informasjon på internett, prøvd å finne ut av hva slags forhold han kan vente seg og hva han må tenke på. Han har jobbet mye med å gjøre båten klar til avreise og nå er den utstyrt med blant annet utstyrt med radar, vindmølle, solcellepanel og vindror og takler ifølge Markus høy sjø svært bra.

I tillegg til å seile, skal Markus være mye på land på sightseeing rundt omkring i verden. Selv om han har planer om å være forsiktig i begynnelsen, tror han foreldrene hjemme i Kristiansand er litt bekymret.

- Åja. Man kan nok si det, ja, sier han til VG Nett.

Nervøs for storm

Allerede på vei fra Kristiansand til Danmark måtte han buksere seg gjennom regn og tjukk tåke og har fått se at været ikke alltid er like lett å forutse. Det han er mest nervøs for, er at det skal komme en storm.

LES OGSÅ:Verden rundt tre ganger

- Definitivt. På en slik tur som dette er det været som er det store usikkerhetsmomentet. Er man heldig kan man være mange år uten skikkelig uvær, men før eller siden kommer man mest sannsynlig i en eller flere stormer, sier han.

Følg Markus' reise på Ulketur.com

Redd er han likevel ikke.

- Jeg er absolutt klar over at det er mange farer når man legger ut på en slik tur, men om man hele tiden tenker på farene her i livet, kommer man ikke særlig langt. Jeg prøver heller å være best mulig forberedt på skumle ting som kan skje.

Byr seg ikke om rekord

Når VG Nett snakker med 18-åringen er han i Skagen i Danmark og prøver å fikse et solcellepanel som har gått i stykker.

LES OGSÅ:Håper seilbåt skal «fly» jorden rundt

Etter at han har vært i Danmark skal han seile videre alene langs Europa, sydover gjennom den engelske kanal og til varmere strøk på Kanariøyene. Planen er å feire jul og nyttår i Brasil, før han seiler mot Karibien og Panamakanalen. Senere skal han til Antarktis og på hjemveien går turen innom Grønland.

- Jeg har hørt at jeg kan bli den yngste nordmannen som seiler alene rundt jorden, men det bryr jeg meg ikke så mye om. Jeg holder meg til den originale planen, seile alene til Stillehavet det første året. Der er det planlagt at jeg får besøk av noen venner og etter det vet jeg ikke hva det blir til. Alene eller med mannskap, sier han.

Frister med isbjørn

18-åringen har bare vært ute alene i et par døgn nå, men han innrømmer at det kan bli ensomt. Han har åpnet for at de som vil kan mønstre på som mannskap og på hjemmesidene sine frister han med både isbjørner, villmark, ubebodde øyer og brunbjørn til eventuelle turkamerater.

Hvis du skulle på ekspedisjon, hvem kunne du tenkt deg som reiseleder?Stem på listefeber!

Han anbefaler andre som har lyst til å reise på en slik tur, til bare å hoppe i det.

- Om du har bestemt deg for å dra på langtur, har du vel kommet langt allerede. Kjør på, ikke har på alle de med negative og pessimistiske holdninger. Drømmer er til for å leves, ikke for å drømmes.