FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik får du de sterkeste naturopplevelsene i Norge

Av Hege Lyngved Odinsen29.12.11 12:25 | Oppdatert: 31.12.11 13:22

Del saken på:

- Ikke sitt hjemme og drøm, ta på deg skoene og begynn å gå!

Fire anbefalte langturer i norsk natur og villmark

Per Roger Lauritzen (55) har gått hundrevis av mil i den norske fjellheimen. Nå har han samlet det han mener er drømmeturer for de som vil gå de lengste og tøffeste turene, i boka «Norges tøffeste turer». Han håper også å inspirere flere til å legge ut på den ultimate langturen.

- Er du lenge ute på tur forstår du naturen på en helt annen måte, det vil gi deg forsterkede naturopplevelser, sier Lauritzen.

Annonsørinnhold

Lauritzen tror mange overvurderer hvor mye som skal til for å få gjennomført en langtur.

- Det holder at du er i passe god form, utfordringen er tiden. Men har du ikke tre måneder til rådighet for å gå klassiske Norge på langs, så ta det etappevis, en uke eller to i slengen, sier den erfarne vandreren.

- Men man må også kjenne sine begrensninger. Er du uerfaren, bruk kjentmann og lær av ham. Dessuten er det aldri dumt å lytte på værmeldingene, er Lauritzens råd.

- Mange ønsker å finne skogens ro, og ønsker å mestre og overleve i naturen over tid. I skogen og på fjellet vil du oppleve strabaser, slit og fysiske utfordringer som i ettertid vil gi deg mestringsglede, sier forsker ved seksjon for reiseliv ved Høgskolen i Lillehammer, Terje Slåtten.

Fire anbefalte langturer

1) Norge på langs:

Mer enn 300 mennesker har gått «Norge på langs». Per Roger Lauritzen har en klar favorittløype:

- Å gå Norge på langs er tøft og krevende - og den ultimate turopplevelsen. Selv har jeg mest sans for turen som Bjørn Amsrud gjennomførte til fots i 1966.

Amsrud gikk fra Lindesnes fyr, over Setesdalsheiene og søndre del av Hardangervidda, gjennom Skarvheimen og Jotunheimen, Gudbrandsdalen, Rondane, over til Alvdal, østsiden av Femunden, gjennom Sylene og Børgefjell, videre nordover til Dunderlandsdalen og Saltfjellet, Sulitjelma, Skjomen, og over Finnmarksvidda, før han nådde Nordkapp - 96 dager etter at han startet.

Tid: De fleste setter av minst tre måneder. Ca. 2500 km. Du kan også ta den etappevis.
Overnatting: Med litt planlegging er det mulig å bo i hytte nesten hver natt. Lauritzen anbefaler imidlertid at man likevel tar med et lite telt eller fjellduk.
Mat: Hyttene i Nord-Norge er ikke utstyrt med mat. Private matdeponier kan være smart, hvis ikke må du legger løp for proviantering underveis. Ta med snøre, fisk er både godt og sunt.
Høydepunkt: Den nordligste delen av Nordland er spektakulær. Her er det lite stier, krevende terreng og vill natur. Turen forbi Nord-Saulo og de isdekte Sulis-fjellene til Blåmannsisen gir sterke naturinntrykk.
Les mer om «Norge på langs»-turer her.

2) Norge på tvers:


- Den optimale kryssingen av fedrelandet er der landet er på sitt bredeste. Start fra grensestein 126 i Trysil og gå vestover til Sogn og Fjordane, er Per Roger Lauritzens tips.

På turen opplever du et tverrsnitt av norsk natur: Skogsterreng frem til Alvdal, der du når fjellet for alvor, så får du kystlandskap på Vestlandet.

Også her anbefaler Lauritzen store deler av Bjørn Amsruds rute: fra Trysil, nordvestover til Alvdals Vestfjell, videre gjennom Rondane og Dovre, så til Lesja og Skjåk, på den trivelige seterveien gjennom Bråtåbygda, så Breheimen og over Hafslo, videre over på tvers av Jostedalsbreen, gjennom vestnorsk fjordlandskap og Ålfotbreen, før turen ender på Årebrot nord for Florø.

Tid: ca 40 dager - 900 km
Overnatting: Sjekk hyttene på ut.no, du kan også bo på pensjonater og hotell.
Mat: De aller fleste hyttene i Sør-Norge har proviant.
Høydepunkt: Å krysse Ålfotbreen og gå ut mot Årebrot er bratt og luftig opplevelse du aldri vil glemme. Også hyttene i området, Gjengnabu og Blåbrebu, er i særklasse.
NB! Brevandring krever erfaring og kunnskap. Har du ikke det, slå følge med kjentmann.

VIKTIG: Fjellvettreglene og pakkeliste for vinterturen

3) Luftige turer - topp utsikt


For turer med topper og utsikt anbefaler Lauritzsen noen av turforslagene til Odd Eliassen, pasjonert fjellklatrer og byggmester for flere av DNTs hytter.

- Ikke sett vekk skiene når våren kommer, ta dem med opp i fjellet for fantastiske vårskiturer, sier Lauritzen.

Eliassen mener denne rundturen rundt innsjøen Bygdin i Jotunheimen er Norges svar på «Haute Route»:

Start på Valdresflya og bestig Norges lettest tilgjengelige 2000 meter-topp, Rasletind (2105). Hold høyden vestover opp på Mugna og gå over de tre Kalvehøgdene. Sørg for at du finner den rette renna ned til Torfinnsdalen. Videre går du oppover dalen til nordenden av vannet, og opp breen mot skaret vest for Kvitskardtinden, så videre til Galdeberget. Har du krefter, anbefales en tur oppom Høgbrotet før du gir deg.

Tid: En dag eller to avhengig av form og lyst. Krever godvær, skareføre og fjellvante folk.
Overnatting: Ta med sovepose og telt.
Mat: Ha med mat.
Høydepunkter: På Kalvehøgdene går du på ryggene og har flott utsikt alle veier. Faktisk er denne turen et eneste langt høydepunkt.
NB! Turen er svært tøff, terrenget er krevende og du forserer mange høydemeter. Du må være fjellvant skal du ha glede av denne turen.

4) Startsted Oslo - Langt og passe lett


Per Roger Lauritzen mener den fineste turen ut fra Oslo går gjennom Vestmarka, over Blefjell, Hardangervidda og gjennom Stølsheimen til Bergen.

- Dette er en flott rute som bør være overkommelig for de aller fleste. Landskapet er variert, fra fjord til fjell, og det er sammenhengende og merket rute hele veien.

Tid: Setter du av tre uker i sommerferien bør dette være overkommelig. 431 km
Overnatting: Det er DNT-hytter langs hele ruta bortsett fra Kinsarvik og Kvanndal.
Mat: Det er mulig å få kjøpt mat på de fleste turisthyttene. Men noe proviantering må påregnes.
Høydepunkt: Vandringen over Hardangervidda, der du følger i historiske spor i en av de såkalte nordmannslepene.

- Hardangervidda er utrolig fin å gå på, du får fin vandrefølelse i åpent landskap, det er lett å gå og du kan la tankene vandre, sier Lauritzen.

Følg VG Reise på Facebook og Twitter !