FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Så mye bør du gi i tips

Av Dag Fonbæk 08.05.11 12:07

Del saken på:

(VG Nett) Hvor mye skal vi tipse kelneren? «Driks-koden» varierer fra land til land. Noen steder er det til og med fornærmende å gi driks.

Se oversikten over hva du bør gi i driks i ulike land. Bokmerk denne artikkelen!

Livet er ikke for nybegynnere - men her er i hvert fall en hjelpende hånd til lommeboken:

USA: Amerikanerne tipser godt, både i eget land og når de er på reise i utlandet. Til nå har det vært vanlig å tipse 15 prosent etter et godt måltid i USA (mindre enn det anses som uhørt), men den nye normen sier 17-20 prosent, skal vi tro nettsiden Travel & Leisure, som har gått opp driks-reglene for oss.

LES OGSÅ: Det verste du kan gjøre på restaurant

I Canada, der driks forøvrig er skattepliktig, tipses det normalt 15 prosent.

I baren legger du igjen en dollar ekstra for ølen og to dollar for en cocktail.

Sør-Amerika: I land uten automatisk service-påslag, slike som Argentina, Chile og Uruguay, er det vanlig å tipse 10-15 prosent, alt etter graden av service og behag.

HAR DU SPØRSMÅL OM REISE? Kontakt VGs reisepanel

I Costa Rica, Brasil og Peru, der 10 prosent automatisk føyes til regningen din, forventes det ikke at du tipser ekstra.

I barene tipser du 10 prosent hvis du har spist mat til drinken. Har du bare drukket, er det greit å runde oppover.

Mexico og Karibia: 15 prosent driks er vanlig, unntatt hvis du spiser på kjappe fastfood-steder og taco-malls. Forvent bare ikke det samme servicenivået som i USA. Ta med flagg, så blir du kanskje sett av kelneren.

GODE TIPS: VG-leserne forteller om sine driks-erfaringer

Som i USA er det vanlig å tipse 10-15 prosent i barene også.

Asia: I Thailand, Singapore og Kina er ikke tips forventet, selv om en del hoteller nå plusser 10 prosent servicegebyr på regningen.

I Hong Kong kan du gjerne plusse på 5 prosent, selv om regningen har et servicegebyr på 10 prosent. Unntaket er noodle-sjapper og enkle dim-sum-spisesteder, skriver Travel & Leisure.

Japan: Driks er uvanlig på japanske restauranter. Du vil kunne oppleve at servitørene løper etter deg på vei ut med pengene hvis du har lagt igjen driks på bordet.

Er du kvinne og reiser alene?: Her er gode råd.

I India legger de gjerne et servicegebyr på regningen. Størrelsen varierer fra region til region. Normalt er dette nok.

New Zealand/Australia: På restaurant tipser du 5-10 prosent, men bare hvis du er fornøyd med maten og servicen. På barer runder du opp.

I Fransk Polynesia er 10 prosents serviceandel inkludert i regningen, så verken der eller på Fiji forventes det at du tipser mer.

LÆRE NYE SPRÅK? Ta en spansk en i Argentina

Afrika og Midt-Østen: I hele regionen, fra Emiratene til Marokko og fra Israel til Sør-Afrika, gjelder regelen om 10 prosent tips på restauranter og barer. Sjekk likevel om stedet allerede har beregnet seg servicegebyr.

Europa: 10 prosent tips er normalsatsen. Både i Vest- og Øst-Europa får servitørene lønn, men østpå forventes det at gjesten legger igjen litt tips når han går - selv om man betaler med kredittkort.

VG-LESERNES EGNE TIPS: Ha alltid småmynter i lomma

På europeiske barer runder man gjerne opp eller legger igjen noen mynter på disken.

Noen sær-europeiske forhold som er verd å huske på:

franske restauranter er det svært uvanlig å be om doggy-bag!

I Danmark er det nokså uvanlig å gi driks til taxisjåfører.

I Italia er ofte driksen inkludert i regningen som et servicegebyr.

Heller ikke på engelske puber er det vanlig å gi driks. Mange steder er det direkte upassende. Øl-skjenkeren forventer at du tar imot kobbermynt-vekslepengene dine selv om de bare fyller opp lomma.

TIPSER MAN PÅ KYPROS? VG-leserne svarer

I Belgia er restaurant- og taxidriksen inkludert i regningen, men de fleste utlendinger gir likevel litt ekstra.

Feriegjester i Hellas skal legge på 5-10%, selv om driksen er innregnet på regningen. Det hender dog at kroverten runder av nedover hvis du er en god og hyppig tilbakevendende gjest.

I Estland er det ingen tradisjon for å gi driks. Derfor er driksen desto mer kjærkommen.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Alle restaurantregninger i Sveits skal ha 15% serviceavgift (lovpålagt). Legg til litt om du er tilfreds, selv om det ikke forventes.

«Driks-leksikon»

Om du med 2 i promille spør bagasjebæreren i Malaga «how much is it vanlig to give in dricks?», er det mulig han spør hva du mener.

LES OGSÅ: Dette er dine ferierettigheter

* «Driks» forstår de best på Karl Johan. Til nød på Café Opera i Stockholm og Strøget i København.
* I England heter det «tip».
* «Trinkgeld» kalles det på tysk.
* «Pour-boire» sier du i Frankrike.
* «Juomarahat» på finsk.
* I Spania kan du forsøke deg med «propina».
* I Portugal heter det «gorjeta».
* I Italia «mancia».
* I Nederland gir du genever-kelneren «fooi».

TIPS OSS!Kjenner du driks-koden i ferieland vi ikke har omtalt, så tips oss i kommentarfeltet under artikkelen.